-
Nie wystarczy, bo istotą kadru jest to aby bezpośrednio po błyśnięciu zamknęła się migawka.
Chcę sfotografować obiekt w ruchu, który ma swoje światła, jak wyzwolę błysk ręcznie, czy też zrobię na pierwszą kurtynę to będę miał obiekt, a potem tylko jego światła rozmyte "do przodu" , a ma być tak, że mam najpierw rozciągnięte światła obiektu, potem błysk i od razu zamkniętą migawkę.
Obiekt jest trochę oddalony, nie mogę podejść bliżej, a jedna lampa to za mało.
W sumie to zaskoczył mnie wczoraj ten problem w terenie i myślę nad rozwiązaniem, a w ogóle to zastanawia mnie skąd taki problem ma Canon w takiej sytuacji (sterowania bezprzewodowego); początkowo myślałem, że to tylko problem 430-tki, ale kazało się, że 600-tka (a więc topowa lampa),ma to samo ograniczenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Zostaje zamiana lamp na YN, tam chyba jest druga kurtyna ale w manualu. Ale sprawdź przed zakupem :).
Z tego co widzę instrukcje YN milczą na ten temat (czy się da bezprzewodowo na drugą kurtynę)
-
Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Chcę zrobić zdjęcie w trybie B i odpaleniem lampy bezprzewodowej na drugą kurtynę.
Mam R i 2 x Canon Speedlite 430EX III RT. Jedna jest na body jako master, druga w ręce jako slave.
Zgodnie z instrukcją do lamp nie da się tego zrobić w trybie bezprzewodowym (w sensie odpalić na drugą kurtynę).
Czytałem w instrukcji Canon Speedlite 600EX-RT, że też się nie da.
Można znacie jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem, a może po prostu to jest technicznie niewykonalne?
U mnie YN E3-RT w trybie M i z ustawioną synchronizacją na drugą kurtynę wyzwala 430EX III RT jak trzeba - po puszczeniu spustu na koniec naświetlania.
Body R, tryb B.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
U mnie YN E3-RT w trybie M i z ustawioną synchronizacją na drugą kurtynę wyzwala 430EX III RT jak trzeba - po puszczeniu spustu na koniec naświetlania.
Body R, tryb B.
Wszystko się ustawia z poziomu tego sterownika jak rozumiem? W lampie dajesz tylko slave?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Wszystko się ustawia z poziomu tego sterownika jak rozumiem? W lampie dajesz tylko slave?
Tryb M i synchronizację na drugą lamelkę ustawiam na sterowniku. Lampa na slave.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Tryb M i synchronizację na drugą lamelkę ustawiam na sterowniku. Lampa na slave.
Ok. Super, właśnie o to mi chodziło.
A teraz pytanie uzupełniające, czy któraś lampa YN też by to potrafiła? Pytam bo może lepiej byłoby dokupić lampę niż sam sterownik.
Do mojego projektu im więcej światła tym lepiej.
-
Jest tak jak piszesz.
Po zapięciu lampy do sanek nie jest dostępna synchronizacja na drugą lamelkę ani w lampie ani w body.
A jak miałem sterownik na sankach to w trybie M lampy, synchronizacja na drugą lamelkę była też dostępna w menu body.
Niestety nie mam lampy YN żeby sprawdzić z lampą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Nie wystarczy, bo istotą kadru jest to aby bezpośrednio po błyśnięciu zamknęła się migawka.
Chcę sfotografować obiekt w ruchu, który ma swoje światła, jak wyzwolę błysk ręcznie, czy też zrobię na pierwszą kurtynę to będę miał obiekt, a potem tylko jego światła rozmyte "do przodu" , a ma być tak, że mam najpierw rozciągnięte światła obiektu, potem błysk i od razu zamkniętą migawkę.
Obiekt jest trochę oddalony, nie mogę podejść bliżej, a jedna lampa to za mało.
W sumie to zaskoczył mnie wczoraj ten problem w terenie i myślę nad rozwiązaniem, a w ogóle to zastanawia mnie skąd taki problem ma Canon w takiej sytuacji (sterowania bezprzewodowego); początkowo myślałem, że to tylko problem 430-tki, ale kazało się, że 600-tka (a więc topowa lampa),ma to samo ograniczenie.
Z tego co widzę instrukcje YN milczą na ten temat (czy się da bezprzewodowo na drugą kurtynę)
Milczą ale moża ze sterownika ustawiać drugą kurtynę, chyba tylko w M.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Milczą ale moża ze sterownika ustawiać drugą kurtynę, chyba tylko w M.
Tak, to już wyjaśnione :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Tak, wiem, ale ja chcę mieć na drugą kurtynę i to jest najważniejsze zagadnienie dla mnie (jak wyzwolić bezprzewodowo na drugą kurtynę), aby aparat jednocześnie zamknął migawkę.
lampy mozna wyzwolic recznie tuz przed zamknieciem migawki.
jesli to jest B , czyli czasy najprawdopodobniej co najmniej sekundowe , to nie jest problemem uzykanie naswietlenia jak na druga kurtyne automatycznie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
lampy mozna wyzwolic recznie tuz przed zamknieciem migawki.
jesli to jest B , czyli czasy najprawdopodobniej co najmniej sekundowe , to nie jest problemem uzykanie naswietlenia jak na druga kurtyne automatycznie.
W przypadku obiektu w ruchu jest to dla mnie problem by wyzwolić lampy ręcznie i jednocześnie zamknąć ręcznie migawkę.
Nie jestem w stanie uzyskać takiej synchronizacji jak zrobi to automat, a nie mam też możliwości próbować w nieskończoność.
Aby osiągnąć efekt na którym mi zależy precyzja musi być większa niż "ręczna" ;)
-
Dziękuję wszystkim za rady i pomysły. Sterownik YN zamówiony :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Dziękuję wszystkim za rady i pomysły. Sterownik YN zamówiony :)
Nie bądź ździwiony gdy WB będzie inny niż z canonem, na szczęście to nie problem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Nie bądź ździwiony gdy WB będzie inny niż z canonem, na szczęście to nie problem.
To akurat żaden problem bo i tak będę wołał z RAW-a, ale dzięki za zawrócenie uwagi.
-
Wyzwalacz dotarł; wszystko śmiga jak należy, dziękuję za pomoc :)
-
Szkoda, że orginał Canona w tym temacie leży.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Szkoda, że orginał Canona w tym temacie leży.
To takie trochę zaskakując,tym bardziej, żę YN kosztuje w porównaniu do oryginału dużo mniej.
-
Hej,
Chciałem dzisiaj poblyskac w plenerze ale wystąpił nieoczekiwany problem. Posiadam YN 568 EXII orqz sterownik/ wyzwalacz YN622-tx. Pierwszy raz próbowałem użyć tego zestawu na zewnątrz i się rozczarowałem . Stalem około 3 metry od lampy, sterownik odplal lampę raz na kilka klatek.
Sprawdziłem to na spokojnie w domu i wygląda to tak że mając przed sobą lampę z wyzwalaczem, zmieniam ustawienia na sterowniku i wszystko się zmienia. Ale po chwili zmieniam moc błysku, wyzwalacz się zaświeca ale ustawienia lampy już się nie zmieniają.
Kolejna moja próba to oddalenie się na te 2/3 metry i w zależności czy sterownik jest skierowany do wyzwalacza czy nie, lampa albo błyska albo nie.
Ma ktoś pomysł co się podziało?
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Hej,
Chciałem dzisiaj poblyskac w plenerze ale wystąpił nieoczekiwany problem. Posiadam YN 568 EXII orqz sterownik/ wyzwalacz YN622-tx. Pierwszy raz próbowałem użyć tego zestawu na zewnątrz i się rozczarowałem . Stalem około 3 metry od lampy, sterownik odplal lampę raz na kilka klatek.
Sprawdziłem to na spokojnie w domu i wygląda to tak że mając przed sobą lampę z wyzwalaczem, zmieniam ustawienia na sterowniku i wszystko się zmienia. Ale po chwili zmieniam moc błysku, wyzwalacz się zaświeca ale ustawienia lampy już się nie zmieniają.
Kolejna moja próba to oddalenie się na te 2/3 metry i w zależności czy sterownik jest skierowany do wyzwalacza czy nie, lampa albo błyska albo nie.
Ma ktoś pomysł co się podziało?
Sprawdziłem lampę.na wyzwalczaczach rf603 i na nich lampa błyska nawet w odległości około 15 m. Ten sam test zrobiłem dla yn622c i musiałem się zbliżyć na około 1m żeby lampa strzeliła [emoji853]
-
Po testach w terenie z YN E3-RT i dwiema C 430EX III-RT sitwierdzam, że albo coś źle ustawiłem albo nie hula to tak jak należy...
Mam wrażenie, że nie synchornizuje się właściwie na drugą kurtynę.
-
Canony z drugą tylko na aparacie hulają.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Po testach w terenie z YN E3-RT i dwiema C 430EX III-RT sitwierdzam, że albo coś źle ustawiłem albo nie hula to tak jak należy...
Mam wrażenie, że nie synchornizuje się właściwie na drugą kurtynę.
U mnie w trybie M i synchronizacji na drugą lamelkę ustawionymi na YN-E3-RT lampa 430EXIII-RT działa jak należy - błysk jest ewidentnie na końcu naświetlania.
-
Przeszukałem wątek i nie znalazłem to zapytam.
Miał ktoś okazje pracować z lampami Quadralite Reporter i Rka?
Bądź innymi modelami Quadralite?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Canony z drugą tylko na aparacie hulają.
Niby tak, ale w sumie tu da się ustawić taką opcjęi i inni userzy potwierdzali. Spróbuję jeszcze, tylko na razie nie mam czasu :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Niby tak, ale w sumie tu da się ustawić taką opcjęi i inni userzy potwierdzali. Spróbuję jeszcze, tylko na razie nie mam czasu :(
Nie udało Ci się wykroić kilku sekund żeby zobaczyć czy lampa błyśnie na końcu ekspozycji :lol:
-
Witam
Czy używał ktoś nowego nadajnika yongnuo 560 tx pro ? Nadajnik współpracuje z większością lamp i kontrolerów. Problem jest tylko z lampami YN685 ,ponieważ konieczna jest aktualizacja firmware w tej lampie a podobno aktualizacje można przeprowadzić tylko za pomocą nadajnika YN-622N-TX. Znalazłem też informacje że jest problem z hss-em w lampie yn685 na tym nadajniku- tylko nie wiem czy ten problem był spowodowany brakiem upgrade czy jest inny błąd w połączeniu. Proszę o informację czy udało się wykonać upgrade i czy działa to połączenie poprawnie.
-
Jak wyzwolić lampy studyjne gdy się używa tych najtańszych modeli Canona (np 2000D 4000D) które nie mają styku centralnego? Radiowo. Te najprostsze, uniwersalne wyzwalacze posiadają jedynie centralny styk, czyli sie nie nadają (jak widać wcale nie są tak do końca uniwersalne).
Sygnał wyzwolenia w tych modelach Canona musi być podawany na któryś z tych dodatkowych 4 pinów. Czyli radiówka musi je mieć, ale czy to wystarczy? Navigatory albo wyzwalacze YN zadziałają?
-
Tu masz wszystko ładnie opisane:
https://www.p4pictures.com/2019/03/h...s-2000d-4000d/
Swoją drogą - nosz-qr-de - aparat bez centralnego styku do lampy?? :shock:
Czego nie będzie w kolejnej wersji? Spustu migawki? :mrgreen:
Natomiast rozwiązania z lampą systemową na aparacie sam używałem wielokrotnie w studiu - gdy zapomniałem radyjka, a nie chciałem używać kabla. Lampa na aparat, palnik w tył, tryb M 1/128 - flashe na fotocele - i działa bez pudła, w pomieszczeniu nie ma bata, żeby nie strzeliło. I jeszcze można stosować tricki z HSS, czyli zejść na lampach studyjnych do przysłony f/1.4 - co normalnie jest fizycznie niemożliwe. Jedyna wada - lampa jest sporo cięższa od wyzwalacza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mxw
Swoją drogą - nosz-qr-de - aparat bez centralnego styku do lampy?? :shock:
Czego nie będzie w kolejnej wersji? Spustu migawki? :mrgreen:
Canon zrobił takie aparaty, ale że ktoś to kupuje nie przewidując problemów?!
Teraz Canon wrócił do śledzenia AF okiem, to pewnie wkrótce migawka będzie wyzwalana mrugnięciem powieki ;)
-
Mxw bardzo dziękuję. Pierwszego rozwiązania się spodziewałem, ale ma ono wady - w pionach lampa przenosi środek ciężkości w bok zestawu. Odchylenie palnika do góry powoduje, że zmiana kadru pion-poziom będzie czasami też wymagała przekręcenia palnika lampy zamiast w górę to w bok.
Byłem ciekaw jakie radiówki to obsłużą. Jak YN no to OK.
Sek w tym, że z takim aparatem przychodzi do mnie ktoś raz na rok, więc kupowanie tego pod jednego klienta wynajmującego studio chyba się mija z celem.
-
Witajcie. Przeczesałem wątek, ale nie znalazłem pewnej odpowiedzi i chciałbym zweryfikować to, co ustaliłem.
Mam starą lampę 580ex II i chciałbym ją tak wyzwalać, aby korzystać z HSS. Szukam najtańszego transmitera. Czy dobry będzie zestaw nadajnik / odbiornik: YN 622C-TX + YN-622C za ok. 400 zł? Czy są jakieś inne, lepsze urządzenia w podobnej lub niższej cenie?
I drugie pytanie. Mam dwie lampy YN560 III. Czy ten nadajnik z zestawu także je wyzwoli?
-
YN 622C daje radę z HSS w Canonie - działa to prawidłowo - ale uwaga: odbiornik Yongnuo (bez LCD) w wersji II czyli YN-622C II, nie współpracuje z 580EX II - chodzi o to, że Canon w 580EX II zrobił takie ładne okrągłe styki z hebelkiem, zamiast dłuższych i ostrych styków z śrubą w 580EX I, i nie sięgają one do styków w nowszej wersji YN-622C II - w starej wersji YN-622C jest wszystko ok.
Co do YN560 III - w opisie producenta będzie na pewno ładnie napisane czy współpracuje ze standardem 622.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mxw
YN 622C daje radę z HSS w Canonie - działa to prawidłowo - ale uwaga: odbiornik Yongnuo (bez LCD) w wersji II czyli YN-622C II, nie współpracuje z 580EX II - chodzi o to, że Canon w 580EX II zrobił takie ładne okrągłe styki z hebelkiem, zamiast dłuższych i ostrych styków z śrubą w 580EX I, i nie sięgają one do styków w nowszej wersji YN-622C II - w starej wersji YN-622C jest wszystko ok.
Co do YN560 III - w opisie producenta będzie na pewno ładnie napisane czy współpracuje ze standardem 622.
Nadajnik/odbiornik YN 622C II ma przełącznik do współpracy z systemem 560, więc wyzwoli lampę z tego systemu.
-
Znalazłem taki problem u użytkowników 580ex II z tymi wyzwalaczami: https://www.youtube.com/watch?v=0eu09UUB4zc
W komentach piszą, aby dać sobie spokój z tym sprzętem i kupić wyzwalacze Godox (cena to 500 zł, więc niewiele więcej).
-
Godox czyli Navigator X (albo X2).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Nadajnik/odbiornik YN 622C II ma przełącznik do współpracy z systemem 560, więc wyzwoli lampę z tego systemu.
Oczywiście, ale nie zawsze o to chodzi - szczególnie jak masz inne lampy, które odbierają tylko 622.
Poza tym OIDP w trybie 560 nie masz części zdalnego sterowania.
No dobra, spojrzałem w specsy YN560 III - ZTCW ona nie ma ani 622 ani 560, a jedynie RF602/603 - czyli radiowo w ogóle nie zadziała, albo zadziała tylko zdalne wyzwalanie, bez żadnego sterowania, HSS, TTL.
Cytat:
Zamieszczone przez
ajab
Na filmiku jest wersja pierwsza YN-622C, tam nie ma żadnych problemów ze stykami (nawet takich, jak ten na filmie).
Wersja druga YN622C II ma styki nieco głębiej i żadne dopychanie nie pomoże.
Co do Godoxa, to zapewne jest sporo lepszy od tych chyba dziesięcioletnich (albo lepiej) prostych Yongnuo zrobionych w czasach (jak widać) 580EX wersja 1 (czyli ok. 2004).
-
Witam wszystkich,
Mimo przeglądnięcia yt i innych stron internetowych nie poradziłem sobie z wyzwoleniem lampy bezprzewodowo, więc pytam na forum.
Na Canon 5 dmark III mam założony wyzwalacz Navigator X2, na lampie Canon 580EX II mam założony Navigator X+, i nadal nie mogę wyzwolić lampę. Przeczytałem instrukcję, ID się zgadza, kanały i grupy również. Nie mam już pomysłu co źle robię.
Proszę o pomoc i rady, lub skierowanie mnie na stronę lub kanał yt w którym wszystko będzie wyjaśnione.
-
Witam ponownie
Dowiedziałem się już że okazało się że ja kupiłem dwa nadajniki, a potrzebuję jeden odbiornik. Tylko teraz pytanie jeśli mam Navigator X2 na aparacie to jaki odbiornik do lampy C 580EX II ???
Bo sam już nie wiem.
-
Na CB Radio leciał taki tekst:
- Która godzina?
- Sprzedaj radio, kup zegarek!
Jak się nie możesz połapać z Quadralite, to opyl to i kup Yongnuo, wtedy dasz radę. Gwarantuję ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Groszek
Witam ponownie
Dowiedziałem się już że okazało się że ja kupiłem dwa nadajniki, a potrzebuję jeden odbiornik. Tylko teraz pytanie jeśli mam Navigator X2 na aparacie to jaki odbiornik do lampy C 580EX II ???
Bo sam już nie wiem.
Jeżeli masz możliwość zwrotu tych nadajników do sklepu w którym je kupiłeś i odzyskania pieniędzy to zrób to, a później kup sobie taki zestaw:
https://fripers.pl/p/zestaw-radiowy-...-kit-do-canon/
https://www.youtube.com/watch?v=sQiXSEuSHHc
-
o to samo pytałem miesiac temu na krakowskich targach expozycja 22 na stoisku z quadralitem... podobno całość działa, tu masz link do filmiku, co prawda testują tam z nikonem, ale z canonem też ma działać:
https://www.youtube.com/watch?v=pZOq2HEBqos
a potrzebujesz dowolnego nadajnika navigator x do canona(są 3 wersje) i odbiornika do canona(aktualnie niedostępnego w polsce)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Jak się nie możesz połapać z Quadralite, to opyl to i kup Yongnuo, wtedy dasz radę. Gwarantuję ;)
Obecnie zakup innego chińczyka niż Godox/Quadralite jest nieakceptowalny w tzw. środowisku ;)
Odbiornik Godox jest chyba dostępny na polskim Amazonie. Nie znam tego systemu ale to chyba X1R-C (opis jest dla mnie całkowicie niezrozumiały :oops:).
@Groszek Zakupiłeś dwa odbiorniki bo w Polsce Quadralite nie stosuje w oznaczeniu literek R (receiver) i T (transmiter) tak jak to robi na całym świecie pod szyldem Godox.
-
A nie da się tych urządzeń ustawić w odpowiedni tryb? Nie znam ich wprawdzie, ale nowe Yongnuo są uniwersalne.
-
Drodzy Canoniarze!
Witam Was serdecznie!
Podpowiedźcie proszę, gdzie szukać rozwiązania problemu. Przejrzałem dział i nie znalazłem odpowiedzi.
Zestaw do strobingu - Canon eos R plus yn622tx plus trzy lampy Yongnuo podpięte do trzech yn622rx.
Zawsze działało bez problemu. Do wczoraj. Założone na Rkę - nie wyzwala błysku (resety, wymiany baterii, czyszczenie styków, grzebanie w menu aparatu, upgrade firmware'u nadajnika, itp bez efektu) Założone na wcześniej używany przeze mnie C600D - błyska wszystko jakby nigdy kłopotów nie było.
O co kaman?
VojtasK
-
@VojtasK A bezpośrednio na stopce tej R-ki jakaś lampa błyska?
-
@marfot
Po prostu wpięte w sanki R-ki - błyskają wszystkie.
Najbardziej mnie dziwi to, że opisany zestaw działał z R-ką a potem nagle przestał.