-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Zaciśnij zęby, tak jak tu teraz zaciskają canonierzy. Ja też sie samoograniczałem z rzadka wpisując coś o Nikonie Z.
TUTAJ ograniczmy wpisy porównujące do minimum.
Wątek ogólny miał sens dy nie mieliśmy tego body w rekach. Teraz powionno się już więcej pisać o praktyce, np tutaj: http://www.canon-board.info/threads/...sk-me-anything
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Zaciśnij zęby, tak jak tu teraz zaciskają canonierzy. Ja też sie samoograniczałem z rzadka wpisując coś o Nikonie Z.
TUTAJ ograniczmy wpisy porównujące do minimum.
Wątek ogólny miał sens dy nie mieliśmy tego body w rekach. Teraz powionno się już więcej pisać o praktyce, np tutaj:
http://www.canon-board.info/threads/...sk-me-anything
Czy link wewnętrzny, z tego wątku do wątku porównań będzie działał bezproblemowo ?
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Co np. ja mam zrobić gdy tutaj w tym wątku pojawiają się nieprawdziwe informacje o ML FF np. Sony ?
jp
A cóż to Sony Ci płaci za prostowanie informacji w necie? Jeśli nie to po prostu to olej. O Canonie w różnych miejscach też wypisują straszne bzdury
.....i co mamy latać po każdym forum i to prostować bo używamy tego systemu, nie bądźmy dziećmi ;)....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Czy link wewnętrzny, z tego wątku do wątku porównań będzie działał bezproblemowo ?
Tak, normalnie, dlaczego nie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A cóż to Sony Ci płaci za prostowanie informacji w necie? Jeśli nie to po prostu to olej. O Canonie w różnych miejscach też wypisują straszne bzdury
.....i co mamy latać po każdym forum i to prostować bo używamy tego systemu, nie bądźmy dziećmi ;)....
:) :) :) :) :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
2.
Co np. ja mam zrobić gdy tutaj w tym wątku pojawiają się nieprawdziwe informacje o ML FF np. Sony ?
jp
Można założyć fundacje, może Soros pomoże.
W tej nowej R'ce nie brakuje wam tylnego koła? Ten gładzik taki jakiś... Chyba, bym go nie polubiał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Można założyć fundacje, może Soros pomoże.
W tej nowej R'ce nie brakuje wam tylnego koła? Ten gładzik taki jakiś... Chyba, bym go nie polubiał.
Jest kolko, tylko gdzie indziej - obok gornego wyswietlacza. Dziala mniej wiecej jak kolo na tylnej scianie we wczesniejszych eosach.
Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
-
Dziś odkryłem Amerykę, że EOS R współpracuje z obiektywami EF-S. Oczywiście przez adapter i oczywiście z ograniczeniem, źe:
"Aparat automatycznie rejestruje zdjęcia wykadrowane w rozdzielczości 11,6 MP, które pasują do mniejszego koła obrazu w obiektywie EF-S."
No brawo, nie wiedziałem. Być może była o tym mowa w tym wątku, ale jest on tak zasrrrrrrr... że człowiek szukajacy pożytecznych informacji nic tu nie znajdzie :lol:
-
Za dużo gawędziarzy, którzy tego sprzętu nie mają ani nie zamierzają kupić a muszą gdzieś wylać swoje żale ;)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Dziś odkryłem Amerykę, że EOS R współpracuje z obiektywami EF-S. Oczywiście przez adapter i oczywiście z ograniczeniem, źe:
"Aparat automatycznie rejestruje zdjęcia wykadrowane w rozdzielczości 11,6 MP, które pasują do mniejszego koła obrazu w obiektywie EF-S."
No brawo, nie wiedziałem. Być może była o tym mowa w tym wątku, ale jest on tak zasrrrrrrr... że człowiek szukajacy pożytecznych informacji nic tu nie znajdzie :lol:
Ano współpracuje. Zasadniczo była to pierwsza informacja dotycząca R jaka do mnie dotarła z lektury funkcjonalności adaptera EF-RF (bo przecież torba pełna słoików EF). Swoją drogą EF-s55-250stm to był mój pierwszy zakup do R (!), częściowo za sprawą ceny (500zł, allegro). Taki lekki obiektyw jako "supertele" na wakacje. O ile pełna klatka jest lepsza do szerokich ujęć na nocnych ulicach i jeden cieżki obiektyw można zaakceptować, to taszczenie ze sobą czegoś długiego pasującego do mocowania (takie 70-200+2x na ten przykład) może już nie być takie zachęcające. Niniejszym eRka połączyła zalety puszki EF i EF-s.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Ano współpracuje. Zasadniczo była to pierwsza informacja dotycząca R jaka do mnie dotarła z lektury funkcjonalności adaptera EF-RF (bo przecież torba pełna słoików EF). Swoją drogą EF-s55-250stm to był mój pierwszy zakup do R (!), częściowo za sprawą ceny (500zł, allegro). Taki lekki obiektyw jako "supertele" na wakacje. O ile pełna klatka jest lepsza do szerokich ujęć na nocnych ulicach i jeden cieżki obiektyw można zaakceptować, to taszczenie ze sobą czegoś długiego pasującego do mocowania (takie 70-200+2x na ten przykład) może już nie być takie zachęcające. Niniejszym eRka połączyła zalety puszki EF i EF-s.
I jak ten 55-250? Sam o nim myślę jako o lekkim tele?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
I jak ten 55-250? Sam o nim myślę jako o lekkim tele?
Jestem pozytywnie zaskoczony. Do wakacji uzywalem 18-200 (jeszcze kitowy do 500d). Ten nowy bije go właściwie pod każdym względem, poza zakresem ogniskowych. Optycznie bez zarzutu - ze pstrykow na osiedlu.. i książek na półce. Nie miałem okazji (a właściwie to myśli takiej) żeby potestowac w terenie, pod słońce czy na zegarze lokalnej wieży katedralnej.. Usprawiedliwiam się, że ciemno teraz ciągle. Prawda, że 400g wezmę ze sobą, kiedy 1,5 kg na pewno nie zabiorę, a słabsze zdjęcie jest czasem lepsze od żadnego.
Lekki - bardzo! Denerwuje nieco brak możliwości ręcznego podostrzania bez przełączania AF/MF.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
-
Dzięki. Ja nie oczekuję cudów, po prostu szukam lekkiego tele do eMki i czasem do kamery. Nie zawsze potrzebuję eLżbiety, a tu cena kusi i to bardzo :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Dzięki. Ja nie oczekuję cudów, po prostu szukam lekkiego tele do eMki
No właśnie. Ten obiektyw do R wydał mi się trochę nie na temat - no chyba, że do tego cropowego 4K.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
No właśnie. Ten obiektyw do R wydał mi się trochę nie na temat - no chyba, że do tego cropowego 4K.
Dlaczego nie na temat? R obsługuje EF oraz EF-s. Gdy jestem na chodzonej wycieczce z niezainteresowanymi fotograficznymi aspektami owej to takie tele jest świetne - waży mało, a umożliwia zrobienie tele zdjecia. Ostatnio byłem parę tygodni w wielkim mieście i używałem głównie 28-75 i 16-35. Ale parę razy bardzo żal mi było kadru, po którego można było sięgnąć tele. Nawet nie rozwazalem 100-400 zabierac - za duzy, za ciezki..
Pozdrawiam!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Dlaczego nie na temat? R obsługuje EF oraz EF-s.
Obrazek o wielkosci 11.7 Mpix to jednak duża strata informacji i detalu. Ale rzeczywiście są sytuacje, że ważniejsza jest sama możliwość zrobienia fotki. Wtedy tele o wadze poniżej 0,5 kg może się przydać.
No i do 4K w R szkło EF-S pasuje idealnie. W sumie pochwała za samą możliwość bezproblemowego wykorzystania szkła EF-S.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Obrazek o wielkosci 11.7 Mpix to jednak duża strata informacji i detalu. Ale rzeczywiście są sytuacje, że ważniejsza jest sama możliwość zrobienia fotki. Wtedy tele o wadze poniżej 0,5 kg może się przydać.
No i do 4K w R szkło EF-S pasuje idealnie. W sumie pochwała za samą możliwość bezproblemowego wykorzystania szkła EF-S.
Zadam laickie pytanie:
Przy takiej stracie informacji, czy nie uzyska się podobnego efektu przez wykadrowanie w postprocesie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Zadam laickie pytanie:
Przy takiej stracie informacji, czy nie uzyska się podobnego efektu przez wykadrowanie w postprocesie?
To jest dokładnie to samo. Tyle że kadrowanie robi samo body a nie operator.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
To jest dokładnie to samo. Tyle że kadrowanie robi samo body a nie operator.
No to o pół kilo mniej. Nie chodzi mi o dźwiganie, ale jadę do Patagonii, na przelotach w Brazylii i Argentynie limit bagażu głównego to 15 kg, a podręcznego 5 kg. Co prawda mojego plecaka foto jeszcze nikt nie ważył (~ 9,5-10 kg), ale może być ten pierwszy raz. Mocno główkuję czego nie zabrać, ale chyba C70-200 poleci, ryzyk fizyk.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Dawniej tyle pikseli wystarczało aż nadto. Ja nie wiem dla kogo robicie zdjęcia ale mnie się rzadko zdarza sytuacja, że przy matrycy 24 mpx mały jpg to zbyt mała rozdzielczość. Ostatnio nawet do druku takie poszły.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Dawniej tyle pikseli wystarczało aż nadto.
Z 30D (8Mpix) zrobiłem wydruk 1,5x2m i trochę detali brakuje jak się z bliska ogląda ;)
-
Panowie a jak aparat zapisuje raw-a w przypadku ustawienia cropa aps-c albo kwadratu (1:1)?
-
Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
M-ka zapisuje pelny plik, ale LR (i pewnie DPP) doraznie przykadrowuje przy imporcie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Panowie a jak aparat zapisuje raw-a w przypadku ustawienia cropa aps-c albo kwadratu (1:1)?
Rawy z cropa 1.6 sa znaczaco mniejsze (w MBajtach) niz pelne, niezaleznie czy EF canona czy tamrona. Rawy w pozostalych proporcjach zapisuja sie z podgladem w proporcji 3:2, z ramka kropowania. Wielkosc pliku tez sugeruje, ze zawiera calosc danych z sensora, choc w aparatowym edytorze rawa nie mozna zmienic kropowania.
Pozdrawiam!
-
Ciekawi mnie na czym dokładnie będzie polegać możliwość wywołania rawów na nowym RP. To wydaje mi się będzie fajna funkcja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
merida
Ciekawi mnie na czym dokładnie będzie polegać możliwość wywołania rawów na nowym RP. To wydaje mi się będzie fajna funkcja.
Pewnie będzie podobnie jak w R.
Popatrz do instrukcji R - str 339. Nie jest to bardzo ambitny zestaw możliwosci.
-
Odp: EOS R - pierwsze wrażenia i ask me anything
Jak to jest możliwe, że w 2019 roku ten aparat nie jest wyposażony w stabilizowaną matrycę? To wygląda na jakiś żart. Canon już tradycyjnie w swoim świecie.
Dalej nie bardzo widzę powód, żeby zmieniać swoje 5d mk2.
-
Shutterlaga wyeliminowali no i dodali kilka punktów AF. Spokojnie, daj im jeszcze ze dwie dekady, to będzie IBIS :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
konradl
Jak to jest możliwe, że w 2019 roku ten aparat nie jest wyposażony w stabilizowaną matrycę? To wygląda na jakiś żart. Canon już tradycyjnie w swoim świecie.
Biadolenia proszę uskuteczniać w tym wątku 8-).
-
-
Z tym brakiem stabilizacji matrycy faktycznie jest spora bieda, bo mimo wszystko dużo użytkowników użytkuje swoje Canony do nagrywania. Będą w dylemacie co kupić dalej-wezmą pewnie a7III. Do zdjęć też osobiście bym wolał chociażby dla matrycy czy dwóch slotów.
-
Dla wielu to będzie deal breaker. W Z6 stabilizacja jest, w a7III jest.
Matryca dziadowska, nie nadaje się do filmowania w 4k, w dodatku ze słabą dynamiką, to przynajmniej by się starali nadążać za innymi parametrami. Już ja nawet nie proszę o liderowanie w tych dziedzinach. Nie wiem co oni sobie myślą bo to jest stąpanie po kruchym lodzie. Dla świeżego użytkownika stojącego przed wyborem systemu, Canon jest na przegranej pozycji, ale nawet mając już lustrzanki Canona i przechodząc na bezlusterkowce jest to przecież ruch wymagający inwestycji. Sprowadza się to do tego, że nawet obecni użytkownicy Canona mogą zapuścić korzenie już w nowym systemie, po drugiej stronie barykady.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
konradl
Ale to źle, czy dobrze?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
merida
Z tym brakiem stabilizacji matrycy faktycznie jest spora bieda, bo mimo wszystko dużo użytkowników użytkuje swoje Canony do nagrywania. Będą w dylemacie co kupić dalej-wezmą pewnie a7III. Do zdjęć też osobiście bym wolał chociażby dla matrycy czy dwóch slotów.
Pewnie wezmą A7III :?: Pytanie czy z taką sama pewnością ocenią, że A7III warty jest ponad 5tys.PLN dopłaty/za body z dobrym adapterem/ :?: i czy taka dopłata nie będzie istotnym problemem :?:
-
Ta dopłata to do RP a nie R oczywiście.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
konradl
Dla wielu to będzie deal breaker. W Z6 stabilizacja jest, w a7III jest.
Matryca dziadowska, nie nadaje się do filmowania w 4k, w dodatku ze słabą dynamiką, to przynajmniej by się starali nadążać za innymi parametrami. Już ja nawet nie proszę o liderowanie w tych dziedzinach. Nie wiem co oni sobie myślą bo to jest stąpanie po kruchym lodzie. Dla świeżego użytkownika stojącego przed wyborem systemu, Canon jest na przegranej pozycji, ale nawet mając już lustrzanki Canona i przechodząc na bezlusterkowce jest to przecież ruch wymagający inwestycji. Sprowadza się to do tego, że nawet obecni użytkownicy Canona mogą zapuścić korzenie już w nowym systemie, po drugiej stronie barykady.
Ogólnie mówiąc nie. To bardzo powstrzyma ucieczkę z systemu, a wręcz przewiduję że Sony zacznie tracić - to dobrze widać po rynku apsc gdzie mimo trąbienia jaki to ten format jest dla nich ważny i jak cudowny jest jeden wspólny bagnet dla FF i APSC - praktycznie na wszystkich liczących się rynkach oddali pole Canonowi.
A co do tego jak dziadowski sprzęt Canon robi i nienadający się zupełnie do filmu to najlepszym przykładem jest to, że wszystkie nominowane do oscarów filmy dokumentalne zostały nakręcone Canonami :lol:.
https://www.canonrumors.com/all-of-t...canon-cameras/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Zgadza się, ale dotyczy to czasu przeszłego - "zostały nakręcone". W międzyczasie rzeczywistość trochę odjechała.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Zgadza się, ale dotyczy to czasu przeszłego - "zostały nakręcone". W międzyczasie rzeczywistość trochę odjechała.
Tzn. co odjechało? Akurat trochę siedzę w temacie (zawodowo) i mnie to bardzo ciekawi; co takiego nastąpiło, że nagle mój sprzęt i moich znajomych przestał być użyteczny? Bo jak słyszymy brednie o dziadowskich matrycach canona to nie wiemy czy się śmiać czy płakać.
-
Technicznie rzecz biorąc matryce sony są do przodu - dużo większy zakres tonalny, większe możliwości iso ale obrobiłem (przynajmniej próbowałem) prawie wszystkie dostępne sample raw z A7III i A7RIII i nie potrafię zaakceptować tych kolorów, tonów wpadających w żółć i zieleń. Nawet szum sony jest zielony. Uznałem, że już wolę te stare, szumiące na czerwono (może dlatego szum canona jest bardziej widoczny bo przeważa w nim czerwień i purpura? :P) matryce z tymi pięknymi czerwieniami, purpurowym niebem i stonowaną zielenią (a nie taką radioaktywną jak po podbiciu kolorów na sony). Jednak eosa r oddałem a jutro kupuję rp. Eos r to dla mnie nie był duży przeskok z 6D, wybiorę kontynuację czekając na to co pokaże canon. Canon to ogromna, bogata firma i stać ich na wypuszczenie świetnej matrycy. Ciekawe w tym względzie będzie to co pokaże matryca z nowego 1DX mark III.
Niech canon zrobi następnie odpowiednik 5DS bezlusterkowy z lekko poprawioną matrycą i będzie super.
-
Tygrys płakał jak pozował.
Ciekawe czy nowa pro eRka będzie miała joya.
-
Matryca R( ta co 5dIV wg DXO jest niemal na poziomie tej z 1dxII która idzie łeb w łeb z sony a9 ) Ci nie pasuje, ale kupujesz RP, który ma matryce z 6dII? To dopiero będziesz miał przeskok :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Canon to ogromna, bogata firma i stać ich na wypuszczenie świetnej matrycy. Ciekawe w tym względzie będzie to co pokaże matryca z nowego 1DX mark III.
Czeka Cię spore rozczarowanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Niech canon zrobi następnie odpowiednik 5DS bezlusterkowy z lekko poprawioną matrycą i będzie super.
Zrobienie tego aparatu nawet bez poprawionej matrycy jest niezłym wyzwaniem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Technicznie rzecz biorąc matryce sony są do przodu - dużo większy zakres tonalny, większe możliwości iso
To prawda ale te różnice nie zawsze stanowią o użyteczności:
http://www.photonstophotos.net/Chart...ny%20ILCE-7RM3
Przy 1EV różnicy DR przy ISO 100 trudno mówić o przepaści użytkowej i dziadowskiej matrycy Canona.
-
robertskc7, body rp traktuję jako przejściowe, bardzo podoba mi się jego mały rozmiar i waga i będzie to w przyszłości moje drugie body.
marfot fajna stronka, ale to co pisałem było na podstawie moich osobistych porównań plików raw aparatów sony i canon. To co się da wyciągnąć z cieni na a7RIII powoduje opad szczeny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
robertskc7, body rp traktuję jako przejściowe, bardzo podoba mi się jego mały rozmiar i waga i będzie to w przyszłości moje drugie body.
marfot fajna stronka, ale to co pisałem było na podstawie moich osobistych porównań plików raw aparatów sony i canon. To co się da wyciągnąć z cieni na a7RIII powoduje opad szczeny.
Tak "opad szczeny" to bardzo rzetelny parametr :lol:....
-
Cienie są spoko. Nie psujcie ich ;)
-
jinks ja osobiście lubię rozjaśnione cienie i przyciemnione światła - tzn. zależy od zdjęcia, ale w krajobrazie to mi się podoba, taki HDR z jednego zdjęcia :)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Cienie są spoko. Nie psujcie ich ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
jinks ja osobiście lubię rozjaśnione cienie i przyciemnione światła - tzn. zależy od zdjęcia, ale w krajobrazie to mi się podoba, taki HDR z jednego zdjęcia :)
Są pewne granice przyzwoitości jeśli chodzi o gwałcenie obrazka:
Załącznik 1873
Po lewej obrazek naświetlony -1i1/3 EV (pomiar matrycowy)
Po prawej:
highlights -100
shadows +100
exposure +2 EV
clarity +40
vibrance +40
Obrazek bez clippingu, szumy w normie, kolory jeszcze się nasycają ale więcej to już dla mnie byłaby masakra tonalna.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
to tak jak JP :mrgreen: hdr hole :)
Załącznik 1874