Odp: Canon EF 50mm f/1.8 STM
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
Nie czytałem całego wątku wybaczcie lenistwo i brak czasu. Krótkie pytania mam do osób, które przesiadły się z 50 1.8 II na 50 1.8 stm . Czy jest jakaś mocno zauważalna różnica w jakości obrazka na f1.8 f2.0. Najbardziej mi zależy na ocenie ostrości i bokehu. Pomijam szybkość af i celność. Jeśli ktoś z forum ma możliwość zaprezentowania kilku pstryków z tych dwóch szkieł na pełnej klatce będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Maciek.
ta sama optyka, ostrość ta sama, ciut lepszy kontrast i ciut lepszy bokeh.
AF lepszy, ale ze starym 5d nie jest super dokładny, lubi sobie minimalnie nie trafić i wychodzi to piękne mydełko co w 50 1.8 mkII :(
To szkoda, że prawie bez zmian do II - bo już chciałem wymienić mojego staruszka:-)
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
Nie czytałem całego wątku wybaczcie lenistwo i brak czasu. Krótkie pytania mam do osób, które przesiadły się z 50 1.8 II na 50 1.8 stm . Czy jest jakaś mocno zauważalna różnica w jakości obrazka na f1.8 f2.0. Najbardziej mi zależy na ocenie ostrości i bokehu. Pomijam szybkość af i celność. Jeśli ktoś z forum ma możliwość zaprezentowania kilku pstryków z tych dwóch szkieł na pełnej klatce będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Maciek.
Battle of the Nifty Fifties: Canon's 50mm f/1.8 Lenses
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
To szkoda, że prawie bez zmian do II - bo już chciałem wymienić mojego staruszka:-)
Battle of the Nifty Fifties: Canon's 50mm f/1.8 Lenses
Mkamelg - dzięki, znam ten test:-)
Przyszła mi niedawno osłona przeciwsłoneczna z Chin. Całkiem ładnie wykonana jak za niecałe 15zł i ładnie dopasowana do obiektywu. Zamówiłem dwie, jedna przyszła nadpęknięta delikatnie, ale mają przysłać nową.
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
witam
Największe różnice na plus są dwie ...
Ogólnie wykonanie i przede wszystkim AF.
Ja zmieniłem głównie ze względu na całkowity brak porozumienia z moim body i niecelność AF.
Nareszcie mogę używać tej ogniskowej i dobrego światła nie martwiąc się o ostrość , choć musze przyznać ,że do ideału troszkę mu brakuje.
pozdrawiam Wojtek
Moim zdaniem, najwieksza roznica to ilosc listkow w przeslonie i AF, metalowe mocowanie tez na plus.
Cytat:
Zamieszczone przez
Paviarotti
Przyszła mi niedawno osłona przeciwsłoneczna z Chin. Całkiem ładnie wykonana jak za niecałe 15zł i ładnie dopasowana do obiektywu. Zamówiłem dwie, jedna przyszła nadpęknięta delikatnie, ale mają przysłać nową.
Można prosić o jakiś link?
Hahahaha teraz chcesz zamiennik? Ty ktory walczyles ze jak to mozna DZIADOWAC I KUPOWAC U CHINCZYKOW? CO DZIECI WYKORZYSTUJA W BRUDNYCH FABRYKACH? TOKSYCZNE OSLONY ZA KILKA DOLAROW?!
Hahahahaha :lol: przynajmniej mnie rozbawiles przed snem
Dla mnie bardziej zabawne jest to, że to super tanie szkiełko ma ZNACZNIE mniejszy rozrzut jakościowy od ca. 10x droższego Sony 55/1.8 noszącego dumnie logo Zeiss i ca. 30x droższego Zeissa Otus 55/1.4. Najwyraźniej jednak Canon ma dużo lepsze pojęcie o projektowaniu i produkcji obiektywów, nawet tych najtańszych... :lol: