Odp: Głębokie rozważania nad głębią ostrości ;).
jest to moje uściślenie do wypowiedzi atsf w wątku FF vs. APS-C, #757
Rozkład ostrości, jej spadek za punktem ostrzenia i od punktu ostrzenia w kierunku obiektywu jest zjawiskiem fizycznym.
Jest to cecha obiektywu, ten spadek ostrości zależy od przesłony, ogniskowej i odległości ostrzenia, ten rozkład (spadek ostrości) realnie istnieje w przestrzeni.
Gdybyśmy się umówili, że wprowadzamy pojecie np. Zakres Ostrości jako odległość :
- od punktu w przestrzeni gdzie ostrość wynosi już 1/10 maksymalnej,
- potem wzrasta do maksymalnej i zaczyna spadać
- do punktu w przestrzeni gdzie ostrość wynosi jeszcze 1/10 maksymalnej
to mielibyśmy obiektywne, niezależne od naszych "oczu" kryterium. Pewnie w fotografii nikomu niepotrzebne.
Z wzoru soczewkowego wyprowadza się tą zależność nazwaną GO gdzie zamiast kryterium "1/10 ostrości max" wprowadzony jest krążek rozmycia (KR). I teraz od naszej decyzji/interpretacji co uznamy jeszcze/już za ostre tam w przestrzeni, a więc jaki będzie KR to taką GO wyliczoną z tego wzoru dostajemy.
Zdefiniowano, że oceniamy, jaka jest GO na zdjęciach o wymiarze 20cm x 30cm które powstały z całych klatek filmu, przy obserwacji z odległości dobrego widzenia.
Jest więc to realny rozkład ostrości w przestrzeni gdzie my, naszym "okiem" decydujemy na dwuwymiarowym obrazie gdzie się ostrość zaczyna i się gdzie ostrość kończy a więc co my uznajemy za odległość w przestrzeni zwaną GO. .
Ten rozkład ostrości w przestrzeni (i tą GO) obserwujemy na płaskim wydruku/zdjęciu lub monitorze
jp
Obliczanie krazka rozproszenia w fotografii analogowej
(w cyfrowej liczy sie inaczej):
Już mi się przypomnała wytrzymałka i belki :roll: .
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jest to moje uściślenie do wypowiedzi atsf w wątku FF vs. APS-C, #757
[...]
Pewnie w fotografii nikomu niepotrzebne.
jp
Z tym się zgadzam.:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Już mi się przypomnała wytrzymałka i belki :roll: .
O to widzę że mamy podobne wspomnienia ;).