Odp: Komputer dla fotografa 2014
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
W laptopie ze 120GB mam już tylko wolne 40GB. A w sumie oprócz PS, DPP, Office 2010 i systemu nic ciekawego nie mam zainstalowane.
Usuń śmieci systemu, np. po aktualizacjach.
Wracajac do OC procka... minely czasy gdy z 233mhz mozna bylo wycisnac 500. Dzis procki coraz slabiej sie kreca i i wydajnosc po OC nie zwala z nog. Sam mam i5 3570k z NH-U12P SE2 (plyta P8Z77-V PRO) lece na stocku. W drugim kompie mam xeona 3350 2.6 (na stocku -chyba) ocnietego na 4.3 tu juz nie ma o czym dyskutowac. Ale tam pod IHS'em jest lut a nie jakas pasta ktora wyschnie po 3 latach.
Zdebik, tego Xeona kręcisz na zwykłej płycie składaka? W pracy mam stacje roboczą HP, w domu Dell. W obu xeony jak to w stacjach roboczych, ale oba są zabezpieczone przed kręceniem. Cena za stabilność. Z xeonami spotkałemm się jak na razie tylko w tego typu komputerach.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Zdebik, tego Xeona kręcisz na zwykłej płycie składaka? W pracy mam stacje roboczą HP, w domu Dell. W obu xeony jak to w stacjach roboczych, ale oba są zabezpieczone przed kręceniem. Cena za stabilność. Z xeonami spotkałemm się jak na razie tylko w tego typu komputerach.
Plyta to P5K Premium wifi ap - jesli dobrze pamietam a procek jest z serii ES - Engineering sample.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
SSD 250GB na M2 jest teraz w cenie minimalnie wyższej niż wtedy gdy kupowałem 120GB na SATA.
W laptopie ze 120GB mam już tylko wolne 40GB. A w sumie oprócz PS, DPP, Office 2010 i systemu nic ciekawego nie mam zainstalowane.
No patrz a na moim SSD 64GB mam Widowsa, Office, Lightrooma wraz z cache'm, Photoshopa i wszystko zajmuje 40 GB... Nie namawiam dziś do kupowania ssd mniejszych niż 128GB bo osiągi gorsze i różnica w cenie niewielka ale żeby zapchać 60GB to trzeba rawy na pulpicie trzymać ;)
Przy 64GB da sie pracowac, ale nie zmienia to faktu, ze to mordownia.
Trzeba tempy trzymac na innych dyskach itp. Z reszta SSD nie lubi scisku i warto zawsze miec wiecej miejsca.
Dzis 128 to takie minimum.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Przy 64GB da sie pracowac, ale nie zmienia to faktu, ze to mordownia.
Trzeba tempy trzymac na innych dyskach itp. Z reszta SSD nie lubi scisku i warto zawsze miec wiecej miejsca.
Bzdury... jaki wpływ na temp. dysku A ma ilość wolnego miejsca na dysku B? :D A zwalnienia ssd to chyba tylko w niektórych dyskach na SandForce a nie oczywista oczywistość.
Cytat:
Zamieszczone przez
Pelson
Bzdury... jaki wpływ na temp. dysku A ma ilość wolnego miejsca na dysku B? :D A zwalnienia ssd to chyba tylko w niektórych dyskach na SandForce a nie oczywista oczywistość.
Temp'y czyli foldery z plikami tymczasowymi Einstein'ie.
To po polsku do mnie pisz Miodek -_-
"Tempy" mam na C. Szukasz dziury w całym albo argumentów dla poparcia własnej teorii...
^^ czasem w PS i 14GB malo na tymczasowe przy 16GB RAM'u.