takie warunki?
Wersja do druku
takie warunki?
mniej wiecej, ale zdjecie to chyba z Xiu Jia Hui?
No trochę jeszcze wody w Wiśle upłynie nim pojawią się u nas takie sklepy 8-).
raczej nigdy, bo w PL nie ma i nie bedzie tylu klientow
w Malezji to w jednej galerii handlowej to ze 3 takie sklepy widziałem
ceny niższe 20-30% jak u nas
--- Kolejny post ---
w Malezji to w jednej galerii handlowej to ze 3 takie sklepy widziałem
ceny niższe 20-30% jak u nas
http://photography-on-the.net/forum/...354587&page=56
Przejrzawszy cały temat tej grupy można rzec, że na najdłuższych ogniskowych stare tele Canona i Sigma 120-300 z extenderami dzielnie się bronią i trudno jednoznacznie przydzielić zwycięstwo.
A jakie to canony bo nie mogę ogarnąć w tym wątku...
70-400 2.8? + TC x2 + TC x1.4 = 560mm f8
Jakościowo wątpie aby przebiło 600mm, pozatym ciemniej, z wolniejszym AF?, cenowo za taki używany zestawik podobnie co za nowego Tamrona, przy używanej wersji z IS I drożej, a przy wersji z IS II... parę razy drożej...
EF 200mm f2.8 + TC 2x + TC 1.4x = 560mm f8, ciemniej, cenowo podobnie, ale jakościowo na pewno lepiej niż 70-200 (wyłączając IS II) bez IS, jak w przypadku zooma AF poprzez dwa TC szału już nie robi...
I co jeszcze mamy?
EF 400mm 5.6 + TC 1.4x = 560mm f8 za cenę ~6500zł ciemniej bez IS ale jakościowo pewnie będzie lepiej niż Tamron
Takie porównania mają jeszcze jeden aspekt. Wspomniane obiektywy Canona projektowane były ca. 20 lat temu. Od tego czasu możliwości projektowania i wykonania doskonałej optyki zmieniły się dramatycznie. Bardzo dobrą optykę da się obecnie też zrobić w rozsądnej cenie. Myślicie, że Tamron sprzedaje ten obiektyw po kosztach? Nie, zarabia więcej niż się niejednemu wydaje...
A wracając do wątku, to we wspomnianym linku zobaczyłem wreszcie pierwsze zdjęcia z Tamrona, które coś sobą reprezentują i mogą zachęcić do kupna. Szkopuł w tym, że one są w rozdzielczości ca. 1000 pix....
Gdzieś koło połowy wątku (całośc ma 64 strony) są zdjęcia porównawcze T150-600 z C400/5.6 + różne TC, C100-400 cropowane do 600 Tamrona i S120-300/2.8 + 2x TC
I już można kupić stówkę taniej (na znanym portalu aukcyjnym). Nie znam firmy, także proszę mnie nie posądzać o reklamę. Trzymam kciuki, żeby cena jeszcze trochę spadła...