Odp: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM - krótki zoom ze stałym światłem
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
Dzięki za info, niestety sklepy te nie mają tej Sigmy w swojej ofercie. Nic, chyba pozostaje zakup zdalny.
spróbuj w accord photo :p oni podobno sprawdzają pod względem bf/ff i ostrość :) a w razie problemów można im odesłać razem z body
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Czy używa ktoś sigmy 18-35 z body bez mikro regulacji? Kupiłem dwie sigmy 18-35 (jedną dla siebie, drugą dla córki). Obie po podpięciu do 600d mają potężny fronfocus. Czy używał ktoś Sigmy USB dock? Działa to ustrojstwo?
na 350d i 40d jest ok. czasem nie trafi, ale bardzo rzadko
u mnie na 2 puszkach co prawda 1 i ta sama sztuka ale dziala idealnie
U mnie na 7D jest bez zarzutów:)
Wysłane z Sony Xperia S
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Czy używa ktoś sigmy 18-35 z body bez mikro regulacji? Kupiłem dwie sigmy 18-35 (jedną dla siebie, drugą dla córki). Obie po podpięciu do 600d mają potężny fronfocus. Czy używał ktoś Sigmy USB dock? Działa to ustrojstwo?
Czyli dalej loteria;) Nigdy nie miałem żadnej Sigmy, a teraz pojawił się taki obiektyw tej firmy, który bardzo by mi pasował do astro-szerokich kadrów. W moim przypadku AF byłby używany w jakichś 20-30% zdjęć, ale mimo wszystko chciałoby się mieć sprawny obiektyw.
Zamówię tego USB docka i dam znać jak działa ta regulacja. Dodam jeszcze, że na 1 dmk IV ostrzy bez problemu, a na 600d oba szkła są nie do użytku.
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
na 600d oba szkła są nie do użytku.
Czyli można wnioskować, że na moim 550D też może być problem. Żeby tylko ten USB DOCK sobie z tym poradził.
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Zamówię tego USB docka i dam znać jak działa ta regulacja. Dodam jeszcze, że na 1 dmk IV ostrzy bez problemu, a na 600d oba szkła są nie do użytku.
A nie masz czasami paprocha na czujniku AF? Przedmuchaj gruszką te dziurki na spodzie komory lustra i zobacz.
EDIT: Swoją drogą, patrzył ktoś jak to szkło sprawuje się przy ostrzeniu w LV w aparatach typu 600D czy 650D? Pytam, bo moja Sigma 30 1.4 w ogóle sobie nie radzi. Kręci w tę i z powrotem nie uzyskując dobrej ostrości.
No i Sigma zdobyła kolejnego właściciela swojego sprzętu:) No i tak jak sie spodziewałem, małe problemy z AF. Dziwnie odbywa się to ostrzenie na 550D, np na 16 mm ma problemy z uzyskaniem ostrości praktycznie w 90%. Punkty ostrości błyskawicznie łapią obiekt, ale obrazek wychodzi nieostry. Natomiast na LV, obraz żyleta, ale niestety proces ostrzenia trwa trochę dłużej. Podobnie jest na innych ogniskkowych. Inaczej jest na bliskich obiektach, tam zdjęcia wychodzą bajecznie.