Odp: Canon 40 f2,8 pancake.
Kupiony i jak na razie powala ostrością :) bardzo fajne małe szkiełko. STM działa chyba jak należy bo praktycznie go nie słychać, problemów z blokującym się AF też nie widać. Szkoda, tylko że na dworze tak leje..
dla chętnych raw z pełnej dziury https://rapidshare.com/files/225951374/IMG_4905.CR2
Cytat:
Zamieszczone przez
cohontes
Kupiony i jak na razie powala ostrością :) bardzo fajne małe szkiełko. STM działa chyba jak należy bo praktycznie go nie słychać, problemów z blokującym się AF też nie widać. Szkoda, tylko że na dworze tak leje..
dla chętnych raw z pełnej dziury
https://rapidshare.com/files/225951374/IMG_4905.CR2
Czy na cropie, też będzie taka GO, czy zdecydowanie mniejsza ?
Przeprasza....chciałem napisać...czy zdecydowanie większa.
Można przeliczyć i sprawdzić jak to się będzie przedstawiało :)
Online Depth of Field Calculator
Cytat:
Zamieszczone przez
Darx
Nie, a jak według ciebie to wyglada?
Tak dobrze dawno nie była, żeby gazolina była po 86 groszy za litr.
Jest po 90 parę centów za litr.
A oktany sa prawie te same, tylko liczby inne.
Cytat:
Zamieszczone przez
2marekm
Czy na cropie, też będzie taka GO, czy zdecydowanie mniejsza ?
Przeprasza....chciałem napisać...czy zdecydowanie większa.
Kat obrazu będzie odpowiadał 64 st. A głębię ostrosci będzie wiekrza ale nie jak z 64 na pełnej klatce. Dokładnie będzie średnia geometryczna z 40 i 64 mm. Czyli 40 do kwadratu plus 64 do kwadratu i podzielone przez 2.
Nie dawno skończyłem LO ale z tego co pamiętam (4 miesiące wakacji robią swoje) to średnia geometryczna dwóch liczb jest pierwiastkiem ich iloczynu :S
Cytat:
Zamieszczone przez
cohontes
Nie dawno skończyłem LO ale z tego co pamiętam (4 miesiące wakacji robią swoje) to średnia geometryczna dwóch liczb jest pierwiastkiem ich iloczynu :S
Oczywiście racja, pierwiastek z iloczynu obu ogniskowych, przepraszam za wprowadzenie w błąd, pokielbasilo mi się ze średnia arytmetyczna. Ja konczylem LO w 1974, czas robi swoje.
cute eyes | Flickr - Photo Sharing!
:) kurcze świetne szkło! szkoda, że nie F2 a może nawet 1.8 :) ale i tak czaruje.
Niedługo chyba czas coś ludziom porobić.
Ale wtedy to już nie był by naleśnik tylko kawał ciężkiego szkła.
Póki co mogę napisać, że jest ku**** ostry. Bokeh to jest chyba najbardziej drażliwy temat. Muszę jeszcze się nim pobawić żeby coś więcej napisać.