Poszukuję jakieś małej torby na miasto. Najlepiej, żeby zmieściło się tam body+grip z 17-40 + 1 obiektyw i lampa. Wygląd torby niefoto jak najbardziej na +.
Czy poza Mekko R3X, jest coś godnego polecenia co nie zrujnuje mi budżetu ?
Wersja do druku
Poszukuję jakieś małej torby na miasto. Najlepiej, żeby zmieściło się tam body+grip z 17-40 + 1 obiektyw i lampa. Wygląd torby niefoto jak najbardziej na +.
Czy poza Mekko R3X, jest coś godnego polecenia co nie zrujnuje mi budżetu ?
Ostatnio kupiłem Lowepro Flipside 400 AW. Generalnie udany plecak. 3 dni łaziłem po Pradze (czeskiej :-)
1) minusy
a) słabe mocowanie statywu - "normalnie" można przymocować tylko bardzo niewielki, ponieważ kieszeń na nóżki statywu jest bardzo krótka, statyw można przymocować tylko jedną taśmą w która jest wyposazony worek,
b) dwa troki po bokach pod które mozna włożyc np. kurtkę są zdecydowanie za krótkie (mozna je sobie przedłuzyc domowym sposobem)
2) plusy
a) wygodny do noszenia - dobra regulacja, pomieścił d7, 24-105, 70-200, konwerter, wężyk, osłonki p. słoneczne i jeszcze było troche miejsca + statyw Manfrotto 055XPROB + ciężka głowica Manfrotto MN 410 - statyw przyczepiłem dodatkową taśmą do rączki z góry,
b) ma fajną kieszeń z tyłu na drobiazgi (mapy itp)
c) jest bagażem podręcznym - mozna wejść z nim do samolotu
d) otwierany jest od strony pleców i jest to jedyne dojscie do sprzetu - jest to dla mnie bardzo istotne, bowiem w tłumie nie zastanawiałem się, czy ktoś przypadkiem nie dobiera sie mi do sprzetu (W Pradze ukradziono mi piwo - chwila nieuwagi + dzieki temu plecy zawsze mam czyste ponieważ żeby dostać sie do sprzętu nie musze kłaść worka na plecy - jest to super rozwiazanie do łażenia po miescie, w tłumie,
e) ma praktyczne dwie boczne małe kieszonki (miesci sie w nich np. 1,5 l butelka wody, parasol)
f) zasadniczo nie jest wiekszy od Flipside 300 a zdeydowanie bardziej praktyczny.
Gdybym miał jeszcze raz kupowac niewielki worek do łojenia po miescie i latania to dokładnie ten bym jeszcze raz kupił.
Witam!
Poszukuję torby, bądź plecaka(w zasadzie to nie jestem pewien, czego bardziej potrzebuję, lecz obecnie bardziej skłaniam się ku torbie) na zestaw:
-50D+grip,
-C 16-35II,
-C 35/1.4,
-580exII,
Oraz(chociaż nie jest to głównym wyznacznikiem)
-okazjonalnie 70-200/4,
Potrzebuję czegoś, w czym będę mógł nosić to na co dzień, czasem na jakiś jednodniowy wyjazd, raczej rzadko na jakieś dłuższe dystanse. Zależy mi przede wszystkim na wygodzie i wytrzymałości, chociaż mam nadzieję, że nie będzie mnie to kosztowało majątku (optymalnie do 400zł, lecz jestem w stanie wydać trochę więcej, jeśli byłoby coś rzeczywiście wartego uwagi).
Póki co zastanawiałem się nad Mekko R2, którymś Lowepro lub Think Tankiem Retrospective, bądź też nad przekroczeniem budżetu i pozwoleniem sobie na Domke f-2(bardziej przyszłościowo), f-4af(idealnie na obecny zestaw) czy też na coś w stylu f-832.
Będę bardzo wdzięczny za każdą sugestię co Wy byście wybrali na moim miejscu.
Pozdrawiam
Jeżeli możesz dołożyć to bierz TT Retrospektive.
Sam szukałem Lowepro ProMessengera niestety zniknął z ofert sprzedaży. Z pewnymi oporami pojechałem przymierzyć Think Tanka i po kilku minutach oglądania (przymierzania) wrócił razem ze mną. Zdecydowanie bardzo dobra torba - szczególnie w kolorze oliwkowym. Trochę inny materiał od koloru czarnego (czyt. lepszy). Dodatkowy plus to to że nie wygląda na torbę fotograficzną.
Ja ze swojej strony polecam Mekko Tech T40 (3 tygodnie , jest bardzo podobna do ThinkTank Retrospective tak przynajmniej mi się zdaje (nie macalem TT), a cena mniejsza i to znacznie.
Chciałabym zamienić swoją torbę LowePro na coś bardziej poręczniejszego.
Przejrzałam chyba całą ofertę "przodujących" firm i jakoś specjalnie nie rzuciło mi się nic w oczy.
Wymagania:
- pokrowiec przeciwdeszczowy
- fajnie by było jakby był pas biodrowy/stabilizujący
- musi mieścić dużo drobiazgu (typu zestaw filtrów, parę rolek filmu, portfel, chusteczki, klucze, błyszczyk i takie tam ;-))
- pojemnościowo mogłaby być ciut mniejsza od mojej LP, ale powinno wejść body z podpiętym szkłem + 2 szkła lub 2 body ze szkłem i szkło (przeważnie 17-40, 50/1.4, 70-200/4, no i reszta szpeju -- zestaw cokina w sumie jest wielkości przeciętnego szkła)
- nie chcę przedziału na laptopa, chyba że nie dodaje specjalnie gratisowej gąbki, zawsze jakieś mapy itp będzie gdzie wsadzić
- fajna by była np zewnętrzna siatka na bidon
- do 400zł max
- metalowe zapięcia paska na ramię (w mojej LP są plastiki, parę razy mi się odpięło)
TT Retro jest imho za wysokie dla mnie, nie lubię mieć obiektywów jeden na drugim.
Nawet fajne wrażenie sprawiał crumpler new dehli dopóki nie zobaczyłam ceny ;]
Crumplery ogólnie mi się podobają, ale wyglądają na takie bez dodatkowego storage na "normalne" rzeczy. Czy się mylę?
Zastanawiałam się nawet nad cywilną torbą typu http://pacsafe.com/www/index.php?_ro...=specification + jakiś wkład.
To, żeby torba ogarniała też coś wiecej niż sprzęt foto jest dla mnie bardzo ważne, bo jednak parę rzeczy na wyjazdach trzeba mieć przy sobie. Butelki wody w ręku nosić nie będę ;-)
Macie jakieś pomysły?
najeli, mnie też wkurzało układanie w torbie obiektywów jeden na drugim, przez co zawsze był utrudniony dostęp do rzeczy, które znajdowały się na samym dnie. Sprawdzałem różne rozwiązania i w końcu zatrzymałem się na torbie Crumpler Company Gigolo. Nawet popełniłem "test" tej torby, gdybyś chciała rzucić okiem:
http://forum.olympusclub.pl/threads/...932#post825932
Może coś takiego Cię zainteresuje.