Czy przypadkiem nie wie ktos skad w exifie Lajki dane o aktualnie nastawionej przyslonie?
W obiektywach nie ma stykow, zadnego popychacza - nic co informowaloby aparat o aktualnie nastawionej wartosci. Oblicza to sobie jakos? Tylko jak?
Wersja do druku
Czy przypadkiem nie wie ktos skad w exifie Lajki dane o aktualnie nastawionej przyslonie?
W obiektywach nie ma stykow, zadnego popychacza - nic co informowaloby aparat o aktualnie nastawionej wartosci. Oblicza to sobie jakos? Tylko jak?
Wartość przysłony jest przybliżona, obliczona z danych ze światłomierza i czujnika światła z przodu obudowy.
Tak przypuszczalem zwazywszy na to co niekiedy podaje :)
Tak sobie wlasnie pomyslalem,ze skoro w M nie ma domykania przyslony, bo i po co to z Live View w Mkach cyfrowych bedzie z lekka problem. Cyrki beda sie dzialy przy zmianie przeslony.
Zawsze mamy ustawiona przeslone robocza. I jesli mamy ja domknieta to do matrycy dotrze znacznie mniej swiatla. Powiedzmy,ze mamy ustawione f16 i jak w takiej sytuacji zachowa sie jasnosc obrazu w LV? Tudziez zmieniamy przeslone wiec i jasnosc bedzie inna, co w tej sytuacji? Kompensacja czuloscia? Nie jest to wcale trywialne zwlaszcza,ze jakosc obraz z LV musi byc dosc dobra jesli chcemy na jej podstawie ustawic ostrosc.
Kurde, serio ktoś używa LV? Mam już drugi aparat z LV i nigdy tego nie włączyłem (chyba, że do video). Jak dla mnie zupełnie niepotrzebny ficzer. Ciekawe czy w M10 będzie. Strasznie lubie fakt, że ten aprat nie ma praktycznie żadnych opcji. Jedną wad X100 jest ten przesyt w menu.
No tak. Ale do fotografii produktów ze statywu to jednak wolałbym np. Canona 5D2.