sleep
Są specjalne papiery foto do drukarek laserowych. Z papierem uważaj bo wydaje mi się że można uszkodzić drukarkę bęben chyba.
Wersja do druku
sleep
Są specjalne papiery foto do drukarek laserowych. Z papierem uważaj bo wydaje mi się że można uszkodzić drukarkę bęben chyba.
thx za info - może znasz nazwy firm które produkują papier foto pod laser. (sprawdzone). Zauważyłem że papier który mam w chwili obecnej nie nadaję się do wydruku.
Pozdrawiam
edit: doczytałem, zadzwoniłem - gdyby ktoś próbował drukować na laserze zdjęcie + papier foto, odradzam, Nie uzyskamy takiego efektu jak na drukarce atramentowej.
Pozdrawiam
Czy ma ktoś jakieś wskazówki dotyczące ostrzenia przy przygotowywaniu plików do druku (druk na Epsonie, A4) ? Używany kiedyś przeze mnie Nik Sharpener Pro miał presety dla różnych urządzeń wyjściowych i zarówno dla naświetlarek RA-4 jak i drukarek atramentowych generował coś co na ekranie wyglądało na wyraźnie przeostrzone...
Jest jakiś rule of thumb ? W tej chwili używam tylko i wyłącznie USM jako że do zdjęć w sieci daje lepsze wyniki niż Nik, poza tym ten ostatni nie ma wersji 64 bit co go dla mnie dyskwalifikuje...
Ja po przeskalowaniu ostrzę na oko/wygląd na monitorze. Nie przeostrzam, raczej odrobinę nie doostrzam. Metoda testowana na 800/950/2400/2880/3800/3880/4880. Raz jeden, na 3800 wychodziło mi tą metodą straszne mydło, ale możliwe że winę za to ponosiła inna wersja sterownika.
Ja zdaję się na interpolację hybrydową i defaultowe (5) ostrzenie Qimage - nb. genialny program.
Zdjęcie wyrenderowane do dowolnej syntetycznej przestrzeni edycyjnej (sRGB, AdobeRGB, ProPhoto, ECI) po postprocessingu, w oryginalnym rozmiarze. W Qimage ustawiam docelowy rozmiar wydruków, oraz rozmieszczam zdjęcia na rolce. Interpolacja do rozdzielczości docelowej (360 lub 180dpi), ostrzenie, konwersja do profilu drukarki/papieru odbywa się automatycznie w Qimage, co cholernie usprawnia i przyspiesza pracę.