Odp: Tokina 12-24 / Sigma 10-20 / Tamron 11-18 ??
Odpowiedź na pytanie co wybrać, może zależeć również od tego, jakim programem zamierzamy wywoływać RAW-y. Miałem do testów dwie ciemniejsze Sigmy 10-20. Jedna była niezbyt OK (prawa strona nieco mydliła), natomiast druga optycznie była super (jeśli chodzi o ostrość rogów, to chyba nawet lepiej od C 10-22, a jakiegoś wyraźnego musztardowego zafarbu nie zauważyłem). U mnie skończyło się jednak na Canonie 10-22, tylko dlatego, że wołam w DPP, a eksperymenty z podmianą Exifów mnie znudziły. Od niedawna dla zwolenników DPP argumentów, aby wybrać szkło Canona przybyło za sprawą DLO.
W takim razie widzę, że chyba nie pozostaje mi nic innego jak zainwestować w Canona (nawet jeśli przyjdzie mi poczekać trochę z zakupem), kasa spora, ale jednak lepiej wydać raz więcej niż potem kombinować. Bardzo dziękuję za wasze opinie i cenne rady.
A ja tak z ciekawości zapytam. Ma ktoś tą Tokinę 12-24 w wersji II? Na forum zdjęć prawie brak, test tylko na opt, a cenowo kusi, bo tańsza od canona. Sigmy nie chcę, bo widziałem jej rogi. Czy aberracja przeszkadza na tyle, że i tokinę z opcji wyboru trzeba wyrzucić?
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
cesiu111
A ja tak z ciekawości zapytam. Ma ktoś tą Tokinę 12-24 w wersji II? Na forum zdjęć prawie brak, test tylko na opt, a cenowo kusi, bo tańsza od canona. Sigmy nie chcę, bo widziałem jej rogi. Czy aberracja przeszkadza na tyle, że i tokinę z opcji wyboru trzeba wyrzucić?
Pozdrawiam
Z tego co pamiętam to ta Tokina to klon Pentaxa albo odwrotnie - Pentax ma podobno lepsze powłoki antyodblaskowe.
Nie słyszałem o aberacjach ale interesowałem się tylko Pentaxem - dzisiejszy soft a zwłaszcza Lightroom4 ładnie usuwa takie niespodzianki.
nie wiem, czy było - polecam artykuł i tekst Juzy o tych trzech szkłach
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
nie wiem, czy było - polecam artykuł i tekst Juzy o tych trzech szkłach
Mógłbyś podrzucić link? Szukałem, ale nie znalazłem. Chętnie poczytam.
Dzięki
adres do strony: JuzaPhoto
potem trzeba wejść w "articles"
warto, fajna strona, spoko koleś (obalacz mitów)
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
warto, fajna strona, spoko koleś (obalacz mitów)
Ale wiesz, że fanatycy i wyznawcy jedynej słusznej marki uważają go za heretyka i kłamcę???
Pozdrówka!
na szczęście nie jestem fanatykiem i wyznawcą
Juza ma b. zdrowy stosunek do sprzętu
te testy są może amatorskie, ale wiele rzeczy ilustrują b. trafnie