Myślę że chodziło o to że przecież zawsze można odpiąć konwerter, a idea ich stosowania jest taka że i tak coś tracimy (ostrość, szybkość AF etc), zyskując więcej mm na długim końcu.
Wersja do druku
Technika Canona sprawia, że ten obiektyw z TC może się nie zmieścić w plecaku, bądź w torbie, mając ryj wysunięty na 300 mm, a zdejmowanie TC w warunkach pogodowych temu niesprzyjających, kiedy szybko trzeba zabezpieczyć sprzęt, to średni pomysł. No i nawet, gdy się zmieści w plecaku, to nieustannie wysunięty tubus jest bardziej narażony na potencjalne uszkodzenia.
Hmmm, może nie mam za dużo doświadczenia z TC, ale zdjęcie go i zabezpieczenie deklami, to jakieś 10-15 sekund, nie wiem co to za kataklizm by miał być żeby nie można było tego zrobić chowając sprzęt do plecaka...
Kluczowe słowa: nie wiem :mrgreen: A mi się parę razy takie sytuacje trafiły, że musiałem gwałtownie chować sprzęt, ale nie musiałem się pieprzyć z odpinaniem TC, bo i 2 sekundy to by było za długo, jak masz oberwanie chmury, burzę piaskową, albo tak silną wichurę z kurzem, że odpięcie obiektywu od korpusu grozi natychmiastowym zasyfieniem jednego i drugiego, a nie przestaje wiać przez dwa dni, więc się idzie w teren ze złożonym zestawem, i z takim się wraca na kwaterę, a nie odwala żonglerki przy takim wietrze, że dwukilogramowy obiektyw sam chce fruwać.
Tu pisałem kilka słów na temat: https://www.canon-board.info/threads...=1#post1465739
Chciałem zrobić ładne zbliżenie sztormowej fali, ale stchórzyłem. :oops:
Ale jak ktoś lubi na ostro...
No ale ja zwykły amator jestem, a jak ktoś robi zdjęcia w takich warunkach to i tak raczej używa puszek typu 1D i nie używa chyba szkieł z wysuwanym tubusem...
Niestety w moich rejonach nie ma ani burz piaskowych, ani nagłych oberwań chmury, więc spokojnie zdążę odpiąć TC i spakować całość do plecaka :)
Myślę, że problem jest nie w przechowaniu zestawu korpus + extender + RF100-500 wysunięte na 300 mm bo to mieści sie w każdym plecaku, który pomieści samo RF100-500. U nie spokojnie wchodzi to do MiniTrekkera. Gorzej w ryzykiem uszkodzenia wysuniętego tubusa - tu widzę problem i dlatego raczej odpinałbym extender po zdemontowaniu szkła z korpusu, tak aby zsunąć go do minimum.
Bardzo często okazuje się, że komuś przeszkadza coś, czego nawet nie podejrzewał, że mu będzie przeszkadzało.
Z szacunkiem, ale wydaje mi się że próbujemy stworzyć problem gdzie go nie ma :)
Mało kto raczej chodzi z podpiętym TC cały czas, bo wtedy kupuje się coś dłuższego.
Masz obiekty w oddali - podpinasz TC, robisz zdjęcia, odpinasz TC.
Przejrzałem wiele filmów na YT odnośnie porównania 100-500+TC vs 200-800 i nikt, absolutnie nikt, nie podniósł problemu że "niebezpiecznie się wkłada pierwszy zestaw do plecaka, bo się może uszkodzić".
A nie licząc jakichś specyficznych przypadków (łażenie po górach, gdzie pogoda się może szybko zmienić), naprawdę nie wydaje mi się żebyśmy w Polsce mieli takie anomalie pogodowe, które uniemożliwią poświęcenie 10 sekund na odpięcie i schowanie TC...