Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
z tym ze ta dyskusja to juz nie do konca jest o 6D tylko o LR/DPP... ;) nawiasem mowiac.
co do porownywania predkosci LR i DPP - nie zapominajmy, ze LR jest od zarania swojego istnienia zaprojektowany i rozwijany jako baza danych, ktora ma zapewniac wydajna prace z duza kolekcja fot. i jak kazda baza danych ta efektywnosc zapewnia sobie przez dodatkowy naklad pracy przez generowanie dodatkowych informacji na etapie dodawania elementow. w przypadku LR gross pracy przypada na wlasnie dodawanie zdjec do katalogu: tworzone sa miniatury fot (1) i generowane rekordy w tabelach danych (2).
co do zlozonosci (2) to sie nie wypowiem, nie znam funkcjonowania baz danych od kuchni, juz od strony uzytkowej mam ich czasem po dziurki w nosie ;) ale (1) na pewno jest bardzo kosztowna, choc tu upraszcza nieco mozliwosc wsparcia sie GPU, ale rowniez paralelizacji obliczen (teoretycznie mozna rzucic 4 foty na osobne rdzenie procesora - o ile tylko cache proca pozwoli na to).
DPP, jak wiele innych konwerterow RAW, jest przede wszystkim stworzony do wywolywania fot z wybranych przez uzytkownika katalogow na dysku. tam nie ma bazy danych w tle, wiec otwieranie nowych zestawow zdjec do przetwarzania odbywa sie szybciej.
sa rozne kryteria wyboru softu i w przypadku DPP i wszelkich dcraw'ow (w tym LR) na pewno dla wielu osob kluczowy bedzie wyglad samych zdjec. ale innym kryterium jest tez wielkosc kolekcji zdjec i mozliwosci poslugiwanie sie nia. jest pewna granica "oplacalnosci" bawienia sie w wielkie molochy bazodanowe i jesli ktos na raz nie potrzebuje dostepu do wiecej niz kilkuset fot, to w LR nawet nie trzeba sie bawic. w koncu dla przechowywania listy kontaktow telefonicznych (to dla osob urodzonych przed 1990 rokiem, ktore pamietaja co to jest telefon stacjonarny :D ) nie instaluje sie serwera Oracle'a...
jedna rzecz, ktora dla mnie jest morderca wydajnosci w LR (i5-2500K z 8GB RAM) jest korekcja dystorsji. bez korekcji praca w module Develop jest szybka i przyjemna. tylko wlaczyc korekcje i zaczyna mulic.
Cytat:
Zamieszczone przez
mikmac
no musi dzialac... phony mam androidy, tableta ipad, lap i PC pod win8 - wszystko bangla, a to przeciez koszmarek konfiguracyjny razem do kupy.
Same aparaty sa identyczne, wiec musi banglac.
Nie śmiejcie się za to pytanie, ale używam tylko LR, programów od Canona nie instalowałem - jaki program wykorzystać do zdalnej obsługi 6D przez wifi z laptopa z windowsem 8?
eos utility i wft pairing
up^^
znasz wersje pod win8? Podziel sie...
poza tym po co reklamujesz platna apke w wersji beta?
a nie dostales na plycie z aparatem?
Cytat:
Zamieszczone przez
Diabeł
Może ktoś polecić jakaś płytę i procek do obróbki rawów z 6d. U mnie przy procku Intel Core 2 Duo E8400 3.0 GHz i dysku SSD generowanie pełnego podglądu w DPP trwa 20 S. Zaczyna być to trochę męcząc więc chyba czas na zmianę kompa. Ciekawi mnie jak to wygląda u innych. Myślałem nad kupnem I5 4670K tylko nie jestm pewien czy to do końca coś przyspieszy.
Zanim wydasz kase,sprawdz,czy nie masz na kompie wiecej niz JEDEN antywirus.Odinstaluj tez chromea,w zasadzie tylko mozilla i safari nie spowalniają.Zostaw tez PO JEDNYM programie typu antimalware itepe. Jak to usuniesz sprawdz kompa,moze zaoszczedzisz troche kasy na słoiki :-) Sorry jezeli to byly dla Ciebie banaly - jezeli rzeczywiscie,to zapomnij.P
powodzenia :-)
Taka ciekawostka wyszła ostatnio w plenerze, mroźno, poranne słońce łapałem do zdjęcia i momentami w wizjerze miałem promienie rozszczepione w tysiącach sztuk, nic nie było widać, same świetlne kreseczki, ale to tylko w wizjerze bo na zdjęciu wszystko ok. W żadnym innym body nie spotkałem się z czymś takim. Ale to nic strasznego, da się przeżyć. Gorsza sprawa z tym balansem bieli w pomieszczeniach i współpraca z lampą zewnętrzną :)
Cytat:
Zamieszczone przez
amroz
Taka ciekawostka wyszła ostatnio w plenerze, mroźno, poranne słońce łapałem do zdjęcia i momentami w wizjerze miałem promienie rozszczepione w tysiącach sztuk, nic nie było widać, same świetlne kreseczki...
uuu, zaczy na ci wizjer siadać, tak to jest z elektronicznymi :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
tkosiada
uuu, zaczy na ci wizjer siadać, tak to jest z elektronicznymi :mrgreen:
nie sadzę, to tylko w przypadku gdy słońce odpowiednio wpada do wizjera, w innych ujęciach wszystko jest ok :)
Cytat:
Zamieszczone przez
amroz
nie sadzę, to tylko w przypadku gdy słońce odpowiednio wpada do wizjera, w innych ujęciach wszystko jest ok
Zawsze myślałem, że powinno się unikać patrzenia na słońce przez wizjer :shock: