Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Trochę uprawiasz w tym przypadku niepotrzebne krytykanctwo. Wi-Fi zaimplementowano w 6d bardzo dobrze. Trudno mi sobie wyobrazić, żeby można to było zrobić lepiej. Wszystko działa praktycznie automatycznie, wystarczy raz skonfigurować i zapomnieć.
no wlasnie u mnie nie. byc moze nie powinienem chciec sobie uzywac na zmiane komorki albo tabletu, ale koniec koncow jest tak, ze to u mnie niestety nie dziala "skonfigurowac i zapomniec". a tak powinno, zgadzam sie.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Z drugiej strony zgodzę się, że jest to zrobione aż nadto uniwersalnie i na początku można się w tym pogubić.
realnie, poniewaz z wifi uzywam (a raczej chcialbym) praktycznie tylko jednej funkcji - to dla mnie sprawa powinna zamykac sie w dwoch krokach:
1. wybranie jednej opcji w aparacie
2. wlaczenie EOS Utility na komorce/tablecie
koniec. nic wiecej.
a tak to zdecydowanie nie dziala
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Dla mnie przede wszystkim działa to zbyt wolno, zbyt duże są opóźnienia. Jeśli np. na gałęzi wylądował zimorodek, to trudno mi wyzwolić migawkę w czasie rzeczywistym. Gdy widzę interesujący kadr, to potem okazuje się, że już zdążył obrócić głowę w drugą stronę, połknąć rybkę albo nawet odlecieć. Póki co do takiej fotografii nadaje się to średnio, chyba, że ktoś fotografuje ślimaki ;)
ja bym chcial przez wifi:
1. robic na wyjezdzie foto backup na dodatkowa karte pamieci po calym dniu focenia (przez taki czytniczek: Wicked Chili 5in1 Adapter Verbindungsstation für: Amazon.de: Elektronik). przez rozwiazanie funkcjonalne tego problemu rozumiem: lacze aparat (w podanych 2 krokach - nie 17-tu i zmianie hasla po drodze), odpalam komorke/tablet, jednym kliknieciem w jakims tam programie dodaje tylko nowe fotki z danego dnia do kopii zapasowej.
tak dziala normalny soft do backupy pod PC.
no, poki co to do tego jeszcze nie doszedlem. a majac aparat z wifi, komorke/tablet i taki czytnik + zewnetrzna karte - az sie prosi, zeby to dzialalo skutecznie i co wazne prosto funkcjonalnie...
2. moc w plenerze wyslac na szybciora obrobiona fotke (to 6D potrafi) mailem.
3. uzywac komorki jako wyzwalacza czasowego (Bulb powyzej 30 sekund)
4. sporadycznie wlaczyc sobie podglad LV...
Jeśli chodzi o backup po Wi-Fi to jest jedna z najbardziej oczywistych aplikacji. Problem w tym, że w obecnym wydaniu przepustowość jest zbyt mała, żeby myśleć o sensownym backupie RAWów.
Czy ta puszka jest szczelna ? Na deszczu da radę, czy trzeba chować do plecaka ?
akustyk -->
do phone/tablet masz 3 pozycje na zapisane polaczenia, do PC tez masz 3 pozycje. Co ci tam kurna nie dziala? Mam zapisane 2 identyczne smartphony oraz tableta oraz dwa rozne polaczenia do laptopa (w domu i studiu) oraz do duzego PC i wszystko dziala na zasadzie uruchomienia pozycji w 6D, wlaczenia programu i voila - ustawione raz i koniec.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Czy ta puszka jest szczelna ? Na deszczu da radę, czy trzeba chować do plecaka ?
nie takie korpusy w deszczu meczylem (chocby 600D) i zyja...
Cytat:
Zamieszczone przez
mikmac
akustyk -->
do phone/tablet masz 3 pozycje na zapisane polaczenia, do PC tez masz 3 pozycje. Co ci tam kurna nie dziala? Mam zapisane 2 identyczne smartphony oraz tableta oraz dwa rozne polaczenia do laptopa (w domu i studiu) oraz do duzego PC i wszystko dziala na zasadzie uruchomienia pozycji w 6D, wlaczenia programu i voila - ustawione raz i koniec.
no wlasnie to o czym piszesz mi w ten sposob nie dziala. ale byc moze musze lepiej przysiasc i pozapisywac od nowa te ustawienia, to ruszy...
no musi dzialac... phony mam androidy, tableta ipad, lap i PC pod win8 - wszystko bangla, a to przeciez koszmarek konfiguracyjny razem do kupy.
Same aparaty sa identyczne, wiec musi banglac.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ja bym chcial przez wifi:
Chcieć to móc ;)
DSLR Controller :: About
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
chyba tych co lubią bajer, a nie zdjęcia gps, łajfaj jeszcze tylko brakuje żeby z niego dzwonić....,
To forum jest dowodem że zdjęcia się tą puszką też da robić ;), a wstawienie tych bajerów być może właśnie decyduje o tym że mimo nie najlepszej sytuacji na rynkach sprzedają te aparaty z zyskiem i nie ma zastanawiania się i biadolenia kiedy firma upadnie i czy przypadkiem już nie wyprzedawać gratów ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
To forum jest dowodem że zdjęcia się tą puszką też da robić ;), a wstawienie tych bajerów być może właśnie decyduje o tym że mimo nie najlepszej sytuacji na rynkach sprzedają te aparaty z zyskiem i nie ma zastanawiania się i biadolenia kiedy firma upadnie i czy przypadkiem już nie wyprzedawać gratów ;).
Każdą puszką daje się robić zdjęcia.