1/800 s na f9 dla ostrości +0,7 EV na śnieg - wyszło z automatyki ISO 250, bo było ładne słoneczko.
Ale było z podpórki - siedziałem w samochodzie i oparłem szkło o drzwi.
Wersja do druku
1/800 s na f9 dla ostrości +0,7 EV na śnieg - wyszło z automatyki ISO 250, bo było ładne słoneczko.
Ale było z podpórki - siedziałem w samochodzie i oparłem szkło o drzwi.
610) Nastała odwilż na Warcie, a jedzienie samo na brzeg nie wyjdzie.
Spotkanie na granicy lodu i wody.
--- Kolejny post ---
611) Cieplej się zrobiło, lód się potopił i wyłazi ptactwo na brzeg.
612) Łyski to chyba lubią tylko swoje towarzystwo.
613) Nawet przeganiają inne chętne do badyli.
--- Kolejny post ---
Pomału stajesz się ptaszorem :)
613 - to jest fajne humorystyczne ujęcie: tak wyglądają dzieci w szkole jak się z kogoś naśmiewają a ten idzie smutny :)
He...he faktycznie, na wesoło :0
614) Gil na badylu. Wysokie ISO i spory crop, ale ptaszek ma ładne kolorki w naturze.
615) Już tak nie jest - bo stopniała, ale było, że kaczki pilnowały lodu :)
Dawno nie było żadnych prób macro, to niech bedzie coś takiego, nadaje się nawet na zagadkę CTJ
616) Macro - kryształ ze słoika domowego soku na płatku storczyka - wygląda jak bukiecik, ca jakieś 5-6 mm
617) Większe odwzorowanie - Soligor 100/3,5 Macro z pierścieniami, lampa z dyfuzorem własnego wyrobu.
Gdybyś nie napisał co to - na pewno bym nie zgadł.
616 - gdybyś wyeliminował ten cień, przynajmniej dla mnie wtedy było by super.Ale pomysł, wykonanie OK.
Przyroda w moim ulubionym miejscu... bobry zaszalały.
618) Spustoszenie, dęby i brzozy wycięte i poobgryzane, nawet siatki nie pomogły.
619) Żarłoki jedne, a fotografować się nie bardzo chcą...
620) Dąb miał ze czterdzieści centymetrów średnicy i to wygryzły.
A jakby tak wytresować skubańca... to mógłby na przykład wyciąć jakieś drzewko, którego nam nie wolno;)
To ci drwale:)
Ale taka ich natura, walczyć nie ma po co:)
Ja ostatnio natchnołem się na sosnę w której było masa malutkich otworków. Spotkany ornitolog wyjaśnił m ze to dzieło dzięcioła.Rozbijają takie duże szyszki właśnie na tym pniu i wyjadają nasiona.Zapodam może jutro u siebie zdjęcie tego drzewa.Bobrów w mych okolicach nie ma ponoć ale ja już spotkałem nutrie ostatnio, 2 pary.
ostatnie takie niebieskawe, czemu ?
Robert przepraszam za stylistykę, ale wiesz jak jest :mrgreen:
W pierwszej chwili pomyślałem że trafiłem na pierwszą stronę Twojej galerii:)
Czy to teren jakiegoś obszaru chronionego czy prywatny?
He...he chyba niemożliwe, ale dobre by to było
--- Kolejny post ---
To podobno nazywa się kuźnia dzięcioła.
--- Kolejny post ---
Tylko dwa razy w życiu widziałem bobry z dość bliska, i ten jeden jest tam na początku, teraz to tylko ich "robótki".
--- Kolejny post ---
To jest półwysek na jeziorze Glinik, tak zwany Użytek Ekologiczny.
--- Kolejny post ---
U mnie to tak wygląda:
621) Przy robocie - dzięciołów ci u mnie dostatek.
A podobno nie lubisz wcześnie wstawać :)
Nie przejmuj się :) Pamiętaj że równowaga w przyrodzie zawsze zostaje zachowana.... tzn... ja mam parę tygodni wolnego :) :)
Czas ruszyć cztery litery i pooglądać przyrodę przez szkło.
622) Wiosna niedługo - mam nadzieję.
623) Nie ma śniegu i nie ma czego przebiajać, ale są całymi połaciami.
Robert, zdjęcia jakby nie Twoje;) zasiedziałeś się w domu :)Ale nie przejmuj się , ja tez siedzę bo leje .
Co do zdjęć - wydaje mi się że za dużo wszystkiego w każdym kadrze. hehehe Przyganiał kocioł garnkowi :mrgreen:
Miałem jeden dzień ładnej pogody i wolne dwie godziny.
Co do ilości w kadrze, to poniżej dywanik z mrówek, to dopiero "ilość" w kadrze :)
624) Dużo i dużo więcej w kadrze - pobudka mrowiska.
625) Zredukowana liczba do dwóch - gęsi.
626) Panika, nie widziałem skąd nadleciał, ale gęsi wiały przed nim w popłochu.
Nie jest to zbyt dobre zdjęcie, ale sytuacja była ciekawa. Krótki panning za lotem koszącym.
Zdjęcie nr 622: gdyby nie ta kaczka na pierwszym planie, to byłoby idealne.
Tam nie tylko kaczka się "wstawiła" :) , ale widać kuper łabędzia - takie było zbiegowisko ptactwa.
--- Kolejny post ---
Tak to wygląda i mogła być warstewka lodu, po w nocy był kilkustopniowy mróz, a ja tam byłem około 10-ej.
--- Kolejny post ---
Przypadkiem go trafiłem, bo patrzyłem w sumie na gęsi, ale jak zaczęły panicznie uciekać, to patrzę, a tu leci taki ciężki "myśliwiec"
Wygląda jak duży myszołów.
Panowie, to młody bielik. Przed myszakiem gęsi by raczej nie uciekały. Głupie nie są, wbrew nazwie :)
Pewnie, że skorzystam - dla mnie to "myśliwiec". Może i faktycznie orzeł :). Widziałem, go tylko z boku.
Nasz kolega Słowiczek się nie pokazuje, ten to by od razu wiedział.
Popatrzyłem na:
http://jerzygrzesiak.pl/lista196.html
Faktycznie wygląda jak młody bielik, Irek07 ma rację.
627) Z tego samego miejsca - jakby portret gęsi z lustrem.
--- Kolejny post ---
628) Wodne ptactwo się ożywiło i nie wie dokąd pływać - jedne kaczki w prawo, drugie w lewo.
Obie fotki z moją ulubioną stylizacją - presetem Old Film z DxO.
Dziś policzyłem wszystkie zdjęcia kaczek/gęsi w całym Internecie. Mniejsza o liczby bezwzględne, nie będę Cię zanudzać :lol: Ale jest 95% tych siedzących/pływających i 5% w locie. Nie leń się - chyba dobrze pamiętam, że masz 7DII, więc sprzęt do takiej walki idealny. A zabawa przednia i efekt końcowy bardzo satysfakcjonujący. Sam byłem kiedyś uzależniony od pogoni za kaczkami w locie. Na szczęście znalazłem inne używki :twisted:
Czekam na takie F-16, może byś na początek lądujące żeby było łatwiej :) Wtedy mocno zwalniają, czasem jakby zawisając tuż nad wodą na moment, więc o czysty strzał dość łatwo. A przy okazji masz wspaniale wyeksponowane skrzydła...
Ale ja nie chciałem zniechęcić tylko zachęcić! :) Ustrzel fruwające, proszę...
Właśnie że kaczki ;) Wyślę Ci coś za moment na PW.
--- Kolejny post ---
Taaa...
RobertON wykorzystali swój limit wiadomości, i nie mogą przyjąć żadnej nowej dopóki nie zwolnią trochę przestrzeni.
:)
Żeby nie było kaczek, to próbowałem trafić czajkę na badylu, siedziała, aż tu nadleciało wronisko i przegoniło "moją" czajkę.
Ale jest coś w locie - mamy START i LĄDOWANIE :)
629) Czajka przegrała
628 fajne:)
629 - tu to się dzieje.:)podoba się :)
629 - lubię takie odbicia w wodzie, za Italy - dzieje się.
Jakbyś kiedyś miał okazję zrób z bliska taką kaczkę czernicę jak na 628 i spójrz jej w oko:)Chyba moje ulubione ptasie oko.
Normalnie jest takie bursztynowe, faktycznie ładne.
--- Kolejny post ---
To miła niespodzianka z Twojej strony :)
630) Gile na wiśniach i wcinają młode pączki. To tutaj to ISO 6400 - aż mnie ten aparat zaskakuje.
Wiem, wiem, badyl przeszkadza. Jutro powtórzę, jak tylko go wytnę na drzewku.
631) Fajne są te ptaszki, ale wiśnióweczka także jest smaczna i zdrowa :) To nieco mniej ISO 5000 i jest całkiem nieźle.