ja polecę. mam kilka toreb i plecakow Tenby ale ten plecaczek ma mega przemyślaną konstrukcję i jakość wykonania.
https://allegro.pl/oferta/k-f-concep...0l-15383304921Załącznik 17953
Wersja do druku
ja polecę. mam kilka toreb i plecakow Tenby ale ten plecaczek ma mega przemyślaną konstrukcję i jakość wykonania.
https://allegro.pl/oferta/k-f-concep...0l-15383304921Załącznik 17953
Jak zwykle trochę przekombinowałem. Po zakupie R6m2 okazało się, że "Futerał NEOPRENE do Canon EOS R5 R6 + 24-105mm" marki JJC zrobił się trochę za ciasny.
Szukałem, szukałem i ostatecznie kupiłem Lowepro GearUp Creator Box L II. Wcześniej zamówiłem "M", ale okazał się za ciasny i odesłałem.
Generalnie idealnie wchodzi do plecaka jaki mam na rower, jest solidnie, dość sztywno i czuję się zdecydowanie bezpieczniej niż z neoprenem.
Wygląda to tak
Załącznik 18228 Załącznik 18229 Załącznik 18230
Przechodziłem ten etap.
Trzeba zacząć od swojej Specyfikacji wymagań.
U mnie 3 główne punkty były:
1.
Musi się zmieścić "cały mój wyjazdowy zestaw sprzętu" + woda + kurtka deszczowa i mieć wymiary nie większe niż "do kabiny samolotu"
2.
Bezproblemowe przechodzenie przez bramki metra, bezpieczna jazda metrem, ciasnym i "pełnym" autobusem itd
3.
Stoisz/fotografujesz w gęstym tłumie, szybka i bezproblemowa zamiana obiektywu aparat <-> plecak
jp
To ja się przyłączę do wątku z pytaniem - mam obecnie starego Lowepro Flipside 400 AW.
Chciałbym zmienić na 500 AW, ale nie wiem na ile w praktyce jest on większy - chyba głównie głębszy, bo widziałem kilka fotek że obiektywy typu 24-105, wchodzą pionowo.
Muszę zmieścić do tego plecaka 200-800, 100-500 i inne rzeczy :)
Ewentualnie może ktoś zna podobny produkt (sprzęt wkładany od strony pleców), ale będący w bieżącej sprzedaży, niekoniecznie Lowepro?
Wiesz jak jest, czasami samemu trzeba przejść jakiś etap :)
Ja mam prosty plecak "na siatce" 18 litrowy Mckinley (to jest chyba marka własna Intersport) na dnie którego leży awaryjny zestaw naprawczy i do którego zabieram jeszcze jakieś inne drobiazgi, a że zaczął się pojawiać taki problem, że często żałowałem, że nie mam aparatu ze sobą (smartfon mi nie wystarczał), to wykombinowałem, co wykombinowałem. Niestety wożenie całego dużego plecaka foto było niewygodne, a ta torba którą mam (Tamrac Velocity) nie za bardzo się nadaje na rower.
Ale z tym nie ma problemu, mam generalnie 2 plecaki, jedną torbę, neopren i ten nowy pokrowiec. Problem pojawił się niedawno w kontekście wycieczek rowerowych.
Ja skończyłem z dwoma plecakami.
Na codzienne wyprawy, wyjazdy zagraniczne, wycieczki - biorę PeakDesign Everyday 20L, natomiast w góry czy na pokazy na przykład biorę LowePro FlipSide Trek 350AW.
Mam problem jedynie kiedy chcę wziąć sam aparat z jednym szkłem - mam plecaczek na rower, ale muszę wtedy aparat nosić w nim "luzem".
p,paw
Ja jestem świrem plecakowym i mam kilka plecaków foto + kilka turystycznych na różne okazje. Problem w tym, że jest tego już za dużo a plecaki foto nie mają startu jeśli chodzi o system nośny i rozwiązania w porównaniu do dobrych plecaków turystycznych. O różnice w cenie nawet nie będę wspominał (bo taki lowepro jest kilka razy droższy niż porządny deuter/osprey/etc) nawet biorąc pod uwagę,że te inserty też do tanich nie należą. Tak czy owak, takie 2 inserty (w moim przypadku L i XL) załatwiają wszystko. Dodatkowo cała masa muzeum/budynków nie wpuści z plecakiem (a z insertem, który może mieć pasek już tak). Kiedyś Akustyk pokazywał też fajny plecak Thule ale jednak inserty + plecaki turystyczne wygrały.
#Kmeg - dokładnie, plecak turystyczny top, jak to się mówi.
Co do jazdy na rowerze to ja mam zwykły plecak "szkolny", który mam z 20 lat już i działa. Po prostu kładę ręcznik jakiś na spód, albo koszulkę, gdybym niechcący za mocno odkładał plecak na asfalt, co by aparatem nie uderzyć, bo dno plecaka to zwykły materiał cieńki. Tak to też leży sobie luźno. Nie widzę tu jakiegoś problemu.
Osobiście mam Lowepro 202AW jak biorę aparat + 2 obiektywy gdzieś na krótki, rodzinny wypad (tj spacer jakiś bardziej), jak na dłuższy miejski trip, to mam jakiś Lowepro po dziadku żony, Trekker coś tam, ale pojemny jest. W góry no to tylko turystyk, czyli w moim przypadku Gregory Zulu 40.
Odpowiem że ostatecznie wybrałem Thinktank Mindshift Backlight 26L - Flipside 500AW to była wielka locha, do tego jakoś tak o małym stopniu twardości :)
A teraz mam nowe pytanie - w czym nosicie długie stałki tele?
Jest Lowepro Lens 600 AW III w chorej cenie, jest podobny trochę tańszy model Thinktanka, ale może są lepsze sposoby na przenoszenie 500-600mm, z podpiętym korpusem?
Benro Falcon 800?
Na razie noszę w swoim turystycznym Deuterze Speed lite 32l, ale to nie jest optymalne rozwiązanie bo nie chroni zestawu w żaden sposób, muszę po prostu uważać jak go kładę czy stawiam. Na plus mogę powiedzieć, że to rozwiązanie jest najlżejsze bo sam plecak waży ok 1kg i mogę zmieścić w nim body plus obiektyw z zamocowaną osłoną, a to już jest dość długie. Mogę dorzucić mu trochę rzeczy do środka, jak głowica, termos, kanapki, akcesoria typu czapka, rękawiczki, poddupnik i masę innych rzeczy, jak to w turystycznym plecaku. W tych dedykowanych jest zwykle mało miejsca na takie rzeczy i są one mega ciężkie.. nie widzi mi się plecak 3.5kg..
Tak czy siak też się rozglądam za czymś dedykowanym.
Swoją drogą Lowepro ma jako jedyne chyba dożywotnią gwarancję dla pierwszego właściciela, która według raportów wielu osób - działa.
To znaczy producent naprawiał/wymieniał plecak nawet po wielu latach.
Jedyny minus to absurdalna cena...
niby tak ale kupujesz raz, i nie płacisz za subskrypcje, do emerytury masz jeden plecak i tylko co 5 lat wymiana na nowy bo coś się urwie ;)
tak w ogóle to szukam krótszej osłony do 400, byłoby bardziej kompaktowo, Canon ma coś takiego za 2.5k... a alternatywy są niestety takie sobie :/
Ale chyba czym innym jest gwarancja a czym innym normlane zużycie...
Nie przyszłoby mi do głowy, żeby zgłosić na gwarancję plecak, który wymieniałem w ubiegłym roku po ok. 10 latach posiadania, który się po prostu zestarzał, ale jak Was czytam to zaczynam żałować, że nie spróbowałem jednak zgłosić, może dostałbym za free nowy zamiast wydawać kasę :roll:
Nie rozmawiamy o rzeczach typu przetarcie albo rozerwanie bo na gałąź położyłeś.
Ale już na przykład pęknięta plastikowa klamra albo tego typu rzeczy, się jak najbardziej kwalifikują.
Skoro producent daje dożywotnią gwarancję, to nie rozumiem czemu miałbym z niej nie skorzystać?
I tak, w tej sytuacji staje się to dla mnie jednym z kryteriów wyboru takiego plecaka...
Bez przesady z tą absurdalnością.
Popatrz na PeakDesign. Też mają dożywotnią gwarancją - już raz skorzystałem. Popsuł się suwak, wysłałem zdjęcie, przysłali nowy plecak (wart 1000pln) nowszej generacji niż mój reklamowany. Co do starego napisali, żebym oddał komuś potrzebującemu :)
p,paw
Dlatego mają takie bicie na cenach plecaków, bo przyznacie, że ceny mają chore za kawałek materiału :) no ale w tym jest gwarancja. Tak samo foteliki Cybex czy coś. Ceny kosmos, ale gwarancja dożywotnia.
Polecicie jakiś mały plecak na rower ?
Z stacjonarnego
Ja polecam to https://www.canon-board.info/threads...=1#post1466669
i wkładam to do normalnego plecaka z siatką dystansową od pleców, bo jeżdżenie ze zwykłym foto to były zawsze mokre plecy.
Oczywiście zależy ile chce sprzętu wziąć.
Koledzy dobrze mówią - żaden. Aparat lepiej wozić na rowerze (sakwy, torby, itp). Jeśli boisz się o wstrząsy, itp. to polecam coś takiego:
https://www.ovejanegrabikepacking.co...oyale-hip-pack
Tak nerka spokojnie zmieści średniej wielkości body FF z jakimś niedużym obiektywem. W moim przypadku mieści X-T2 z małym szkłem + drugie małe szkło w przegródce obok. Więcej na rowerze dźwigać i tak nie warto.
Zadając to pytanie, mam świadomość, plecak rower MTB (taki właśnie),mokre plecy.
Może pomijając ten mankament polecicie coś, co jest funkcjonalne i dobrej jakości.
Wielkość: jedno body z dłuższym szkłem. Sakwy odpadają, nereczki również. Tylko plecak - tak wiem...ramiona plecy.. ale pomińmy to.
Czy robi jakaś firma jeszcze torby z chowanym paskiem biodrowym? Mam stareńkiego Soligora - trzyma się dziad i paść nie chce. Ale jestem aktualnie "na zakupie" wyśnionego już wieki temu EF 70-200 f/2.8 i jakbym nie przeorganizowywał wnętrza obecnej torby to z tym szkłem się nie pomieszczę. Muszę wcisnać 5D, 24-70, 16-35, lampa i wspomniany już 70-200 (na razie jego miejsce zajmuje EF 100-300 ale ten jest skromniejszych gabarytów). Wszystkie z osłonami. Najlepiej, żeby jeszcze w jakieś dodatkowe kieszenie weszły baterie, akumulatory, ładowarka. Czy jesteście w stanie coś doradzić? Plecak już mam, ale do szlajania się po mieście i okolicach wygodniejsza dla mnie torba, właśnie z paskiem biodrowym, żebym mógł ją nosić z tyłu a jak potrzebuję wyienić szkło itp. to przemieszczam ją na przód (taki północo-wschód bardziej ;-) ). Jest obecnie cokolwiek warte uwagi? Myślałem o czymś podobnym do Lowepro Nova 200 AW II, niestety ta nie ma wymaganego przeze mnie paska.
Nie jestem pewien czy pomogę, ale zobacz sobie serię PRESSPASS od ThinkTank
https://player.vimeo.com/video/83390...&app_id=122963
Ja mam dziesiątkę, ale pozostałe dwa modele są większe, ale nie na tyle aby pomieścić całość.
Polecam to, bo ma super szeroki pas biodrowy do którego można doczepić pokrowce z serii modular (Lowepro też pasują).
Taka dwudziestka z pokrowcem na 70-200 lub 24-70 moim zdaniem wystarczy.
Tylko moim zdaniem sam pas biodrowy z całym wymienionym szpejem nie będzie wygodny, ale można jednocześnie zapiąć pas tradycyjny naramienny.
O tak, ta 20 powinna zrobić robotę.
I oczywiście, zawsze używam obu pasków jednocześnie. Biodrowy, do łatwego operowania torbą wokół, i naramienny, do utrzymania stabilnej pozycji. Sam pas biodrowy to za duże ryzyko dla tak wypchanej torby. Biodrówkę to można dla body z naleśnikiem ;-) używać. A ja lubię mieć wszystko przy sobie, bo nigdy nie wiem na co trafię. Plecak, niby jest ok, mam taki z boczną klapką, ale według mnie wygoda operowania plecakiem jest niższa od torby.
Gdyby ta 20-tka była odrobinę głębsza, byłaby idealna. Jakby 15cm głębokości miała. Ale i tak dziękuję za wskazanie jej. Jest to solidny punkt wyjścia do dalszych poszukiwań.
Widział ktoś coś takiego na oczy? Warte to zainteresowania? Wydaje się spełniać moje wymagania.
https://www.cullmann.de/products/bos...on-maxima-500/