A skąd te dane?
Wersja do druku
Dane są tutaj http://www.canonrumors.com/
Jak sobie pomyslę, że znów będę mógł mieć 7D. Uwielbiałem ten aparat...
Jak koledzy powiedzieli - kswestia gustu i rodzaju fotografii. Do sportu pewnie nada sie znakomicie. Mnie 1D z 24-70 - poza innymi wpadkami i zaletami - gabarytowo bardzo meczyl. D700 bez dolu tez meczy ale, ze bez gripa to mniej. Wole aparaty bez lustra. I pozostaje pomarzyc mi tylko o cyfrowej siodemce od Canona, ale takiej: http://www.cameraquest.com/canon7sz.htm
"ISO 100-6400 (L & H1 & H2)" - czyli jak Nikonie max 25600?
Wg mnie ta cena bardzo prawdopodobna, przecież ten aparat zabije 1D. Czy w dziale "sprzedam" nie pojawiły się nagle jakieś jedynki? :lol:
W ogóle po takiej specyfikacji to wygląda już na definitywny koniec serii 1D. Możliwe że 1Ds4 z programowym cropem x1.3 przejmie segment 1D.
Wiesz nie musisz tego rozumieć wystarczy iż uwierzysz, że dla niektórych jedynka z wbudowanm gripem (mimo rzeczywiście wspaniałego trzymania) jest zwyczajnie zbyt ciężka i zbyt duża i żadne dywagacje o gramach ;) tego nie zmienią. Dla mnie zresztą 40D jest czasami zbędnym balastem.
Oby oby bo te cropy to marna imitacja lustrzanki...
No cóż MTF-y wyglądają uspokajająco choć wiadomo, że wszystkiego nie pokazują.
Wreszcie zrobili obiektyw, który jest odpowiednikiem szerokiego kąta (24mm) dla ich cropa (1.6). Dotąd były to atrapy w porównaniu z konkurencją.
Widziałem, najbardziej mi pasuje, że będzie super bokeh. Po doświadczeniu z 17-85 IS w architekturze ciekawe czy choć odrobinę poprawili jakość zniekształcenia; te z 17-85 ni chu chu nie daje się wyprostować (architektura).
Sony advantage... gone (16-80)
Nikon advantage... gone (16-85VR)
Nikon advantage... gone (18-105VR)
Spuszczam wszystko oprócz LX3 i czekam na ceny GF1. Także warto wpaść na forum.nikon by kupić LNIB w super cenie ;)
A tak po ochłonięciu: najlepszy crop w kategorii value? D300, po prostu klasyka tematu. Na wakacje z 16-85VR, do sportu z 200/2VR.
Ciekawe czy 17-85 zostanie jako taniocha czy - Pa.. Pa..?
hmm Zastanawia mnie jedno. Ale najpierw sie dopytam: Czy nikkory APS-C maja tez takie "dupki" EF-S jak canony? Bo jesli nie, to takie programowe czy nieprogramowe Cropowanie w body FF to nie problem dla nikona. Ale jak maja, jak EF-S to przeciez przy wielkosci lustra w canonowym FF, taka dupka bedzie zawsze wadzic o lustro. Musieliby zrobic mechanizm cofania lustra czy cos przeciez.. Tak samo EF-S w 1.3x.
Nie mają.
No to jakos nie widze body 1.3x z wkreconym EF-S... Tym bardziej juz FF. Watpie w magiczne mechanizmy lustra, ktore pozwala na ich podpinanie.
Niech po prostu zrobią takie elipsowate wycięcie w lustrze, o tak :
_______
|______|
|__/\__|
I tyle :D
Za malo! :)
Min z tyle (NA FF) :twisted:
No doobra no, to był tylko rysunek poglądowy :D
Swoją drogą : jak sprzedają na allegro EF-S'y przerobione na EF, to czemu jeszcze nie ma FFów przerobionych do EF-S'ów :D Pilnikiem wyjechać kawał lustra i heya banana!
7D na to wlasnie czekalem wogole (zaawansowane 1.6x). Biore jak wyjdzie, tylko cena... jak ponad 6k to chyba sobie poczekam. Wogole takze obawiam sie jednego, ostatnio moda na to jest - notki serwisowe po premierach...
Na CR podali cenę pochodzącą z doniesień kilku źródeł.
Jeżeli to prawda, to szykuje się naprawdę dobra zabawka w niezłej cenie. Z tymi parametrami to będzie fajna maszynka do sportu i przyrody.
Cytat:
Pricing Update [CR2]
These are unconfirmed prices I’ve received from a few sources.
In USA: $1699 Body
In Canada: $1999 Body
I have no Europe, Asia or Pacific pricing at the moment.
thanks those who tipped on this
EOS 7D Specs
"EOS 7D"
-18mp
- dual digic 4
- 8 fps
- 19 af points
- ISO 100-6400 (L & H1 & H2)
- 63 metering zones
- 100% viewfinder
- Horizon Help Viewfinder
- 3″ VGA LCD
- FullHD Video
I still stick to the wireless flash master being built in. A few people are writing me saying it’s not in the camera. My source on the issue is top notch.
Sensor Size
The camera is almost obviously APS-C (1.6x Crop)
EF-S Lenses aren’t mounting on an APS-H body (without pulling the back off the lens). The prism on the top of the camera is too small for an APS-H viewfinder with 100% view. That is merely my opinion.
To keep this camera under $2000, I can’t see how they can make a larger sensor. Again, my opinion.
na tej stronie canon rumors jest napisane ze raczej nie ma szans zeby ef-sy weszly w takie 1.3
Jesli to bedzie 1.6 crop to bedzie ciekawie tylko pewno cena troche ostudzi zapały bo dośc dużo gadzetów wejdzie w to body,
Caly czas szkoda ze nie ma sensowniejszego od 5D fullfrejma.
no miejsce na odpowiednika D700 cały czas rzeczywiście jest (3D?), malo Mpix ale szybkość i niezły AF w cenie nieco wyzszej niz 5D mark II, przy zalozeniu ze cena 5dmk2 spadnie
bo kolejne 5D sa i beda jeszcze przez długi czas najtanszym FF w Canonie, zamiast modlić się o inne tanie FF należałoby modlić się o spadek ceny do poziomu ~7000 zł
miejsce na pro cropa jak 7D tez jest, AF z 1DmkIII i 8fps spowoduja ze bedzie to bardzo chetnie kupowane body do reporterki (przez pro jako 2 i 3 body) i ptaków, w cenie ~5000 zł kupuje takie body na pewno,
do piłki noznej i siatkówki z 300mm bedzie idealne, jak ktos ma 400mm to crop 1.6 to juz za duzo, dlatego 1.3 bedzie bo byc musi, jest idealny do zastosowan sportowych
przeciez jest 5D
wbodowany grip w 1D to nie tylko zasilanie, to tez trzeci bardzo pomocny wyswietlacz
Eee... tam... Za malo czerwonych kwadracikow w celowniku.
A kto broni w profesjonalnym aparacie zrobic maly wyswietlacz pod ekranem? I doczepiany motorek z wieksza bateria. I odczepiany wyswietlacz na WiFi.
Kiedys bardziej kombinowali. W analogowym aparacie potrafili zrobic na kabelku wyswietlacz, ktory pokazywal to co na matowce.
Kiedys Contax wpadl na genialny pomysl by nie przeprojektowywac obiektywow a zrobic AF - caly srodek z lustrem, pryzamatem i filmem suwal sie w srodku aparatu*
Nie wiem. Tym dzisiejszym inzynierom sie nie chce, czy ktos im jajka ucial?
*) http://www.aparaty.tradycyjne.net/recenzja,97.html
5DIII z lepszym AF lub też jak kto woli Ds z mniejszą ilością "kwadracików" i bez gripa - czytaj: FF pomiędzy 5 a Ds.
5DII nie jest tym czego oczekiwałem, a Ds jest zwyczajnie zbyt drogi. ~12k mogę dać, ~24k już nie.
;)
( OK, Chinese to English:
18M APS-C CMOS
Dual DiGiC 4, 14bit
8fps, 94 large fine jpegs or 15 RAWs
19 points cross type AF sensor. Center AF point uses cross plus X type AF sensor
ISO 100-6400, extend to 12800
100% coverage, 1.0x opitcal viewfinder with smart information display. Digital gradienter provided
3.0‘ LCD, 920,000 dot
New iFCL metering system, brightness and color
150,000 shutter life cycle
internal e-ttl flash control)
:arrow:http://www.canonrumors.com/wp-conten...08/8689636.jpg
:arrow:http://www.canonrumors.com/wp-conten...08/8689637.jpg
:arrow:http://www.canonrumors.com/wp-conten...08/8689686.jpg
...ale ogolnie stworzyc takie prospekty to 3min w PSie + sciagniecie chinskiej czcionki :P
najlepszym rozwiązaniem było by robienie kazdej puszki w dwoch wersjach, z wbudowanym gripem i bez, kazdy bylby zadowolony ;-)