Odp: Używki Canon 5dmk2 ile wg. was warte ?
[QUOTE=szambonur;1163875]
Cytat:
Zamieszczone przez
facestock
Panikujesz..., masz nowiutką płytę główną...
... i prawie 1300zł w plecy! do tego patrzę teraz na to niedziałające body i mam ochotę rozbić go o głowę sprzedającego, albo wyrzucić przez okno. Super, jak tu nie panikować, w każdym razie człowiek na błędach się uczy i od teraz cokolwiek używanego, to z częściową gwarancją. A jak mała różnica między nowym a używanym, jak w przypadku 5d2 to dłuższe odkładanie i kupienie nowego.
Cytat:
Zamieszczone przez
facestock
http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazk...jpg?1366977450
To już wiemy,dlaczego druga piątka poszła tak w dół z cenami ... :) Jak tu sprzedać dobrze taki używany aparat, skoro niektórzy używają go jako popielniczek itp:) 5dmk2 dziadkuje coraz mocniej :) ale dobrze że mamy już next-geny :)
Taka funkcja body jak na tym foto to tylko jak go utopisz :)
Jeśli chodzi o 5DII to jeszcze mu dalekoooooooooo do dziadkowania.
--- Kolejny post ---
[QUOTE=facestock;1163877]
Cytat:
Zamieszczone przez
szambonur
... i prawie 1300zł w plecy! do tego patrzę teraz na to niedziałające body i mam ochotę rozbić go o głowę sprzedającego, albo wyrzucić przez okno. Super, jak tu nie panikować, w każdym razie człowiek na błędach się uczy i od teraz cokolwiek używanego, to z częściową gwarancją. A jak mała różnica między nowym a używanym, jak w przypadku 5d2 to dłuższe odkładanie i kupienie nowego.
To niestety stara prawda jak świat, że lepiej kupić nowe rzeczy niż używane, ale nie przesadzajmy. W końcu naprawili Ci ten aparat, a jak nie możesz na niego patrzeć to go sprzedaj i już.
Każdy tu wypowiada się ze swoimi mądrościami. Zobaczymy jak Was dopadnie taka loteria, czy nie będziecie panikować .
... jak kupicie używany sprzęt za kilkanaście tysięcy i bez gwarancji padnie Wam kilka dni po kupnie , na dziadowskim allegro.
Wydaje się że mam prawo panikować, po tym co się stało.
Ktoś tu wcześniej pisał że nie warto ryzykować, kupując w takiej zawyżonej cenie kilkuletni aparat, skoro nowy o niewiele droższy - odbierałem to satyrycznie, ale dopiero teraz sobie uświadomiłem że miał świętą racje!
będę raczej popierał ten post, w stu procentach, odradzał kupna używanych w takich cenach, uświadamiał jakie ryzyko z tym się wiążę. Śmieszna sprawa, kupujesz używany sprzęt na allegro " sprzedawca sobie zastrzega że brak wad technicznych, prawie w idealnym stanie " a po tygodniu wręcz można powiedzieć nieużywania sypie się, coś co jest drowie w naprawie, uświadamiasz o tym sprzedawce, i zrywa z Tobą całkowity kontakt. Po co tyle nerwów?!
Gdybym to jeszcze kupił w okazyjnej cenie, ale zapłaciłem 4.599zł + wysyłka bo chciałem mieć więcej pewności i w lepszym stanie niż te po 4.000 ...
morał z tego taki, nigdy już się w ciula nie dam zrobić, ostatni raz kupiłem używany aparat i oczywiście na moich przykrych doświadczeniach, proponuje komuś dobrze przemyśleć przed kupnem używanego. Czy warto ryzykować... czy warto poczekać i odłożyć.
Cytat:
Zamieszczone przez
facestock
Każdy tu wypowiada się ze swoimi mądrościami. Zobaczymy jak Was dopadnie taka loteria, czy nie będziecie panikować .
... jak kupicie używany sprzęt za kilkanaście tysięcy i bez gwarancji padnie Wam kilka dni po kupnie , na dziadowskim allegro.
Wydaje się że mam prawo panikować. Ktoś tu wcześniej pisał że nie warto ryzykować, kupując w takiej zawyżonej cenie, i wg. mnie w zupełności miał dużo w tym racji.
Ja świadomie, dobrowolnie i z własnej nieprzymuszonej woli kupuje elektronikę (dotyczy także obiektywów) wyłącznie nową na gwarancji producenta, przepłacam ale śpię spokojnie, dodatkowo to co cenniejsze ubezpieczam żeby po gwarancji nie jęczeć jaki to straszny los mnie dopadł...
Cytat:
Zamieszczone przez
szambonur
Ja świadomie, dobrowolnie i z własnej nieprzymuszonej woli kupuje elektronikę (dotyczy także obiektywów) wyłącznie nową na gwarancji producenta, przepłacam ale śpię spokojnie, dodatkowo to co cenniejsze ubezpieczam żeby po gwarancji nie jęczeć jaki to straszny los mnie dopadł...
od teraz wprowadzam w życie tą samą zasadę!
Cytat:
Zamieszczone przez
facestock
a co ma do tego allegro? weź się chłopie w garść a nie chlipiesz publicznie
trudno stało się i tak się wyrobiłeś w cenie nowego ,wiec de fakto nic nie straciłeś
nowe tez się potrafi zepsuć ,jest tu taki watek o 5dmk3
generalnie straszna" baba" z ciebie ;)
Mi się udało dorwać używkę za 4500 brutto ! czyli wychodzi troszkę ponad 3,6 netto:) Przebieg 116tyś ale canon daje gwarancje na 150tyś wiec migawkę się nie martwię, a o innych usterkach wolę nie myśleć....;]
Cytat:
Zamieszczone przez
adam1717
Mi się udało dorwać używkę za 4500 brutto ! czyli wychodzi troszkę ponad 3,6 netto:) Przebieg 116tyś ale canon daje gwarancje na 150tyś wiec migawkę się nie martwię, a o innych usterkach wolę nie myśleć....;]
No to ja miałem farta (?) za 4600,- z przebiegiem 10 200 klatek...
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Wróciłem z serwisu. Mam już 5tkę wymieniłem płytę główną, zapłaciłem 1300zł . Okazało się że spust migawki również do wymiany 350zł ( wcześniej miałem wrażenie że kiepsko reaguje na wciskanie, oczywiście pomyślałem że 5dmk2 tak ma) , zepsute gniazdo PC również wyszło w praniu - na szczęście Pan się zlitował i naprawił za free. Podobno aparat nieźle zasyfiony od zewnątrz, został przeczyszczony też za free :) Wyszło też na jaw że aparat był rozkręcany już wcześniej i grzebano w nim!
Powiedziałem serwisantowi o całej sytuacji, stwierdził żebym się nie dziwił, bo to normalne ze sprzętem elektronicznym który ma kilka lat. Że to codzienność, u niego że przychodzą ludzie z lustrzankami zakupionymi u kogoś używanymi i płaczą :)
Generalnie wyszło to tak:
aparat kupiłem używany w "prawie idealnym stanie" na allegro za 4.599zł + 50 zł kurier
wymiana płyty na nową 1300zł
wymiana spustu migawki na nowy 350zł
Wyszło na to że zapłaciłem za tego grata 6300zł tyle ile bym zapłacił za nowy, z gwarancją.
a teraz mam prawie 4letni aparat, który okazał się zasyfiony, po awariach - a podobno był w idealnym stanie! Tak wyglądał.
Dodzwoniłem się do wcześniejszego właściciela, opowiedziałem całą sytuację, nic mi w sumie na to, bo wciąż trzymał się wersji że aparat był idealnie utrzymywany i używał go typowo amatorsko bez awarii, nie był otwierany i w ogóle z nieba spadł. Przy serwisowaniu okazało się że był otwierany i było w nim grzebane!
Jaki z tego morał !
Nigdy więcej używanego sprzętu, w takich przegiętych cenach! Chyba że się okazyjnie coś trafi !
Cytat:
Zamieszczone przez
facestock
Jaki z tego morał !
Nigdy więcej używanego sprzętu, w takich przegiętych cenach! Chyba że się okazyjnie coś trafi !
Jaki z tego morał?
Polak przed szkodą i po szkodzie... :mrgreen: