Podstawowa różnica to materiał z którego nogi są wykonane. C to włókna węglowe (carbon), więc jest trochę lżejszy i sporo droższy.
Wersja do druku
Myślałem, że to oczywiste -zresztą nie materiał jest istotny, a co z niego wynika, a i o tym już "było" :razz:
No dobra, nie doczekałem się żadnego słowa i po chwili wahania zamówiłem dziś nogi Benro A-197n6. Na głowicę muszę poczekać, więc spokojnie mogę się namyślać, co wybrać. Ale pojawiło mi się w głowie kolejne pytanie: czy brać np. BH-1, czy może podejdzie coś od Manfrotto? Cały zestaw, jaki na tym postawię (jest ze trzy posty wyżej) nie przekroczy 2-2,5kg.
I jeszcze jedno. Dziś przeglądając dalej info o tych nogach, znalazłem na stronie jakiegoś sklepu info, że to "statyw przeznaczony do aparatów kompaktowych lub lustrzanek analogowych". Takie nogi do kompaktu...?
Midget ja mam głowice BH-2 na nogach MF 055 i jestem zachwycony. C40d + 70-200/2,8 + TCx2 stabilnie stoi na tym.
Dzięki Garnett. Wprawdzie nóg już nie będę zmieniał na MF, bo wtedy na pewno musiałbym wziąć rozwód :twisted:, ale może rozwieją się moje wątpliwości co do głowicy. Chyba faktycznie zdecyduję się na BH-2. Taką cenę przetrawię a wydaje się dość porządna. Jak zacznę kiedykolwiek zarabiać na tym kasę, wtedy se kupię sprzęt "z napisami". :mrgreen:
Czy ktoś wie do czego jest ten mały plastikowy klips zapinany na nogę w manfrotto 055 pro-b ?
Niedawno kupiłem zestaw
Benro Travel Angel A-269m8 + BH-1
i jestem bardzo zadowolony
Solidny zestaw z niezłą głowicą
chce kupic dwa lekkie i wytrzymale statywy. zastosowanie - pod lampy w plener (lampy nie sa duze, sa to sunpaki 555, wiec nic studyjnego, nic ciezkiego). statywy musza byc lekkie - do kilograma kazdy, im mniej waza tym lepiej. musza miec w miare fajne gwinty, ktore sie nie rozwala od czestego wkrecania/wykrecania lamp. nie musza byc super wysokie, ale im wyzsze tym lepiej. po zlozeniu - im mniejsze tym lepiej. jakies pomysly? im taniej tym lepiej oczywiscie ;)