tak ja jestem piewcą dużych matryc bo często używam wysokich iso
a czy nie ma różnicy to żeby ocenić musiałbym dostać rawy
Wersja do druku
tak ja jestem piewcą dużych matryc bo często używam wysokich iso
a czy nie ma różnicy to żeby ocenić musiałbym dostać rawy
Sorrki, że dopiero odpisuję i to zbiorowo, ale jestem trochę zabiegany.
1 - Może bym zrobił LX5 jakbym miał, ale nie zrobiłem bo mam X100 ;-)
2 - Miałem LX3, mam Ricoha GR3 i one są 2 klasy niżej od X100
3 - Jeżeli różnica byłaby tylko w GO to i tak byłaby to wystarczająca dla mnie różnica, żeby wybrać X100.
4 - Dochodzi do tego jednak bardzo dużo innych różnic. Z brzegu to podam ISO. Zrób zdjęcia na 3200 LX5 i zobaczymy, które będą miały lepszą plastykę ;)
5 - Te zdjęcia 2 pokazane są bezsensu, bo tam i tak nie ma żadnej plastyki. I jedno i drugie jest po prostu słabe. Równie dobrze mogłoby być zrobione komórką.
6 - Jeżeli wydaje Ci się, że uzyskałbyś takie same zdjęcia z LX5 to...powodzenia :) Nie ma najmniejszych szans na uzyskanie takiej plastyki i głębi (a później ludzie pytają...jak to jest, że u mnie tak płasko..)
7 - Tak jak koledzy mówili, to są skany. Jeżeli mówisz o ziarnie itd. to podejrzewam, że mówisz o fryzjerach z Portugalii. EOS 3 + 35L + TriX
Jak fotograf **** to żaden sprzęt nie pomoże ;-)
W porównaniu do Dsów działal dużo wolniej i przynajmniej 1 zdjęcia nie byłem w stanie wykonać przez to. Ale i było lepiej niż się spodziewałem. Trzeba było czasami może coś przewidzieć, ale serio...było bardzo ok
A co przy tych fotkach ma do roboty fotograf, wycelować (wykadrować) i wcisnąć spust migawki. Wyjdzie to co ma do zaoferownia aparat, tu akurat i kompakt i ten z matrycą aps-c (czy nawet hipotetycznie FF czy nawet MF) pokażą to samo.
Dokładnie tak samo jest na fotkach w Twoim blogu, wykadrować-wcisnąć, wykadrować - wcisnąc .... itd, artyzmu tam wielkiego nie widać. Ot takie zwykłe pstryki rejestrujące zastaną rzeczywistość.
Cześć allxages. Jak z ostrzeniem w X100 ? Ustawiasz czasem manualnie czy tylko AF ? Co szybsze w trudnych warunkach ? Jeśli AF to tylko środkowy (jak w 5D ;) ) czy inne tez używalne ? Oczywiście cały czas mówię o foceniu w słabym świetle.