Już od jakiegoś czasu były informacje, że wreszcie 1D III sprzedaje się bardzo dobrze (produkacja ponad 9 tyś. szt/miesiąc). Więc nie sądzę żeby Canon mnożył bezpotrzebnie koszty wypuszczając teraz nowy model.
Wersja do druku
Już od jakiegoś czasu były informacje, że wreszcie 1D III sprzedaje się bardzo dobrze (produkacja ponad 9 tyś. szt/miesiąc). Więc nie sądzę żeby Canon mnożył bezpotrzebnie koszty wypuszczając teraz nowy model.
wszystko co dzieje sie w branzy foto i ogolnie kryzys powoduje ze na premiery przyjdzie nam poczekac, watpie aby cos pojawilo sie w tym roku, jezeli juz to moze 1Dn mk3? w sumie tylko z nowa matryca o wiekszej czulosci... ale i w to watpie...
ja ciegle zyje nadziejami na jakas puszke pokroju N D700, pelna klatka, 16 Mpix, seria 6fps
chociaz jesli to prawda ze nowy 1D ma miec palna klatke to taka puszka nie wyjdzie, jednak wydanie 1D z pelna klatka bylo by calkowita zmiana polityki Canona, bo sprzedaz 1Ds znacznie by spadla, nie mowiac juz o tym ze 5DmarkII tez bylby calkowicie niepotrzebny
Byłbyś w stanie wypisać czek na $4500 za aparat marzeń? Ja, po przygodzie z D3 już wiem: TAK.
BTW: Na NKP istna, paniczna wręcz wyprzedaż D700: cosik mi się wydaje, że albo ceny wkrótce spadną albo może D3X baby się szykuje. Chyba ktoś puścił bąka i NDA poszło się...
cóż, za 1D Full Frame, 16 Mpix (wiecej nie potrzebuje) i 10 fps pewnie dalbym i 9000$ za dwie sztuki od razu... rzecz jasna przydalo by sie zmienic pare rzeczy jeszcze w ergonomii...
pomyslec, ze jakbym kupowal sprzet 2 miesiace pozniej teraz pewnie mialbym D3 i D700 i teraz pisal post na zoltym forum
przeraza mnie jak Canon ze spokojem przyglada sie jak Nikon zabiera mu rynek profesjonalnych foto, mimo ze ten rynek finansowo nie jest bezposrednio tak wazny to posrednio rzutuje na sprzedaz calego systemu,
patrzac na system AF w D300 i D700 to taki 5dmark II to zabawka z duza iloscia Mpix, dziwie sie ze ludzie tak sie na to rzucaja...
Hej, miało być 6 kl/s... w następnym rozdaniu będzie pewnie z 10 kl/s ;)
Nie zabiera. Wyjaśniono to na canon rumors + post Kolekcjonera. Gazeta kupuje od razu ze 20-30 sztuk. Kupi Canona a nie Nikona bo każdy kolo ma w małej torbie minimum 16-35, 24-70, 70-200 plus supertelasy.
Były by jaja gdyby Nikon grał poważnie/j - wypuścił w 18 miesięcy po D3 3 szkła: 24/1.4; 35/1.4-8 i 135/2.0; wszystkie afs, nano, itd. w cenie konkurencyjnej/rozsądnej.
Tak się nie stało i Nikon (mimo wszystko) stracił to co zyskał na D3.
1. CCC
2. Następca cam3500 niech ma 2-3 rzędy krzyżaków po lewej i prawej, niech wrzucą to w D400 i see ya a kto twardogłowy niech zostanie przy superowym układzie z 40D.
napisalem 10fps w kontekscie 1D mk4 w ktorym sie mowi ze ma byc FF (wedlug mnie to niemozliwe) 6fps mnie by calkowicie zadowolilo
jest w tym sporo prawdy, jednak na meczach na halach na pilce widac coraz wiecej Nikonow, rewolucji nie bedzie, ale ewolucja postepuje i jak tak dalej pojdzie Nikony beda rosnac w sile, sporo fotografow majacych 1D + 400 2.8 na pytanie co teraz by wybralo twierdzi ze Nikona... 2 lata temu znalesc kogos z Nikonem i jakims tele jasnym bylo prawie niemozliwe
to fakt, w systemie Nikona brakuje jasnej szerokokatnej stalki, jednak na stalkach fotografuje bardzo mala i okreslona grupa uzytkownikow
Ale przecież nikt o zdrowych zmysłach nie będzie zmieniał całego systemu tylko z powodu jednego szkła. Owszem, może to być ta kropla przepełniająca czarę goryczy, czy też wygodna wymówka, ale na pewno nie będzie to jedyny powód.
Zapewniam Was, że doceniam możliwości i zalety żółtych zabawek. Ale do przesiadki nie zniechęca mnie brak 35L i 85L, tylko ogromna masa innych kłopotów i moich przyzwyczajeń. I canon doskonale zdaje sobie z tego sprawę, że może sobie pozwolić na wiele zaniedbań a i tak nie straci swoich wiernych sponsorów.
Mam 5D z kompletem szkieł i zmieniać na Nikona nie widzę sensu, ale też Canon na mnie już nie zarobi dopóki nie zrobi czegoś sensownego z 5D.
W tej chwili jestem w sytuacji że przydałby mi się dla wygody lepszy korpus od 5D ale nie ma czego kupić bo 1Ds3 za drogi a 5D2 to wodotryski.