Alphy? ja go widziałem podpiętego do 5D i miał okropnie nierówną szczeline na łaczeniu. aż strach za niego trzymać było żeby nie odpadł od aparatu.
Wersja do druku
Alphy? ja go widziałem podpiętego do 5D i miał okropnie nierówną szczeline na łaczeniu. aż strach za niego trzymać było żeby nie odpadł od aparatu.
A dla mnie grip do dużej, wygodnej puszki nie ma sensu. Miałem do 5d, sprzedałem. Zajmuje miejsce, zwiększa ciężar, ergonomia - cóż, rzecz gustu i przyzwyczajeń. Że wydłuża czas pracy? Dodatkowy akumulator noszę w kieszeni. Przy najszybszym reportażu nie wierzę, że nie można znaleźć 30 sekund na jego wymianę. W końcu akumulatory w gripie też się kiedyś rozładują i trzeba je wymienić, a to bardziej skomplikowana operacja. Dla mnie - kwiatek do kożucha.
no ja sie zastanawiam na Gripem do 5D MkII. Miałem z 40D Gripa i sobie chwale, świetny uchwyt, waga no to jedyny mankament. Podejrzewam że to w głównej mierze kwestia wielkości dłoni czy komuś odpowiada czy nie.
Skromnie wtrące że ja przy swoim 5DMII, dając do koszyczka akumulatorki, zaoszczędziłem na zakupie oryginalnej baterii, wydłużył mi się czas pracy aparatu chyba 3-krotnie, dodatkowo czy większych słoikach ze stabilizacją na pewno warto mieć stabilniejszy uchwyt i więcej energii. Zakup oryginału czy zamiennika Gripa to już indywidualne wyzwanie dla posiadacza body.
Ja miałem mieszane uczucia po podpięciu gripa do 40D , ale teraz dziwnie mi się pracuje jeśli muszę tego gripa odpiąć. Lepiej moim zdaniem kupić używany oryginalny grip niż jakis nowy zamiennik.
Tak powiem szczerze, ze jak klikam na nieprzeczytane wiadomości i widze ten temat to zawsze mnie zastanawia mnie jak można dyskutować na 34 strony o tym czy warto mieć grip czy nie :) no chyba, ze kryje sie tutaj kilka podstepnych i ciekawych OT :D
Hehe, no ale jak miałem 20D to miałem też i gripa :)
warto kupić, pewny uchwyt + ergonomia :-D waga nie jest mankamentem może mały plus jako "amortyzator drgań" przy dłuższych strzałach z ręki
pytanko - czy może ktoś robił porównanie ile wytrzyma 50d + bge2 na akumulatorach vs. na koszyczku z aku / r6, ile strzałów ?
Można mieć w gripie 2 akumulatory, a nie 1. To ułatwia prace podczas różnych uroczystości na których ważny jest czas i efektywność działania sprzętu :)