Hmmm a dlaczego tak źle oceniasz tą Sigmę? Masz lub miałeś ją?
Wersja do druku
a jak mam oceniać tani zamiennik? szansa ze sigma będzie działać poprawnie z c jest nieduża
ja tez przechodziłem okres w foto hobby "po co przepłacać"
kupowałem tanie zamienniki a potem patrząc na monitor krew mnie nagła zlewała
nie warto,szkoda straconych ujęć
Swego czasu sporo czytałem nt. tych dwóch Sigm i opinie były takie,
że starsza Sigma nieznacznie górowała jakością optyczną nad nowszą ze stałym światłem.
Ale była to tak nieznaczna różnica o ile dobrze pamiętam, że nieistotna dla szkła o takiej specyfice.
Ja finalnie skierowałem się w stronę Sigmy 8-16 która pojawiła się wtedy na rynku,
a swoje potrzeby w tym zakresie milimetrów zaspokoiłem okazyjnym zakupem Pelenga 8mm.
Z biegiem czasu, jak będzie mnie stać, to kupię Sigmę 8-16.
Ta na wszelki wy... tutaj masz listę podobnych dylematów ;)
http://www.google.pl/search?num=100&...nfo&tbs=&tbo=1
Ponieważ kolega becekpl jest jednym z tych,
którzy akceptują wyłącznie logo Canona a najlepiej jak jest na białym tle ;)
Pozdrówka!
a może po prostu doświadczenie? w końcu taka dacia czy inna lada tez ma masę "zachwyconych" i "dumnych" właścicieli i co z tego wynika?
NIC
ja tez kiedyś bylem dumnym posiadaczem sigm, po ich sprzedaży ta duma i szczęście przeniosła się do nowych właścicieli
a ja wydałem więcej i jestem zachwycony
ale dalej podpinaj do 7 substytuty ,są tu tacy co uważają ze najlepszy ślubniak to 50 1.8 za 300 zeta, wiec po co przepłacać???
Kolego wyluzuj trochę bo widzę że traktujesz się jakbyś miał patent na całą wiedzę na świecie a Twoje zdanie jest jedyne i słuszne. To co podepnę do mojej siódemki to mój biznes a nie Twój więc wstrzymaj konia. Dyskutujemy tu sobie w miłej atmosferze a Ty za wszelką cenę chcesz narzucić swe zdanie na zasadzie "bo ja wiem najlepiej". Nie tędy droga.
Nowsza wersja Sigmy jest tez ciezsza i posiada inne mocowanie filtrow (82 a nie 77). Filtry pod 82 sa drozsze.
Ja kupilem 2 miesiace temu starsza wersje i do tej pory nie potrafie sie ustosunkowac do niej. Na samym poczatku zdjecia mi sie nie spodobaly bo wygladaly jakbym uzywal taniego filmu na analogu ale jak zasiadlem do kompa to stwierdzilem, ze. mozna z ujec sporo wyciagnac a obiektyw jest wystarczajaco ostry.
Mobile
Hmm ... pewnie są tez i tacy, którzy poniżej jedynki i 85/1,2 w ogóle nie biorą się
do robienia zdjęć :) Sam nie wiem co jest gorsze :)
- - - Updated - - -
Hmm ... pewnie są tez i tacy, którzy poniżej jedynki i 85/1,2 w ogóle nie biorą się
za robienia zdjęć :) Sam nie wiem co jest gorsze :)
I tak trzymać Panie kolego. Niestety warunki płacowe w naszym kraju są jakie są i niestety my amatorzy - nieżyjący z fotografii czasem jesteśmy skazani na "kundelki":) Ale niewątpliwie Canon jest najlepszy a nawet the best:)
A swoją drogą mam ta starszą wersję Sigmy, kupowałem ją jeszcze gdy dolar był po 2zł więc kosztowała mnie 1k zł + na flaszkę za przywiezienie ze Stanów. Nie narzekam na nią choć możliwe, że nie umywa się do C10-22. Ja dla mnie polecam choć oczywiście znając życie to co mnie zadowala (chodzi mi o jakość zdjęć) niekoniecznie musi zadowolić innego. Takie życie.