W zalinkowanym artkule jest opisane co i jak i czy to dobrze czy niekoniecznie jeśli dwa kolory widać. Stwierdzenie, że kupowanie sprzętu foto nie ma sensu jeśli widać jeden kolor jest mocno na wyrost.
Wersja do druku
W zalinkowanym artkule jest opisane co i jak i czy to dobrze czy niekoniecznie jeśli dwa kolory widać. Stwierdzenie, że kupowanie sprzętu foto nie ma sensu jeśli widać jeden kolor jest mocno na wyrost.
Kurde, po tylu latach dowiedziałem się, że mój NEC MultiSync EA245WMi-CT Color Tuned to jednak powinien wylądować w koszu :shock:
W sumie do gier też się nie nadaje, masakra :(
Mam go od 2017 r. i bardzo go lubię :roll:
P.S. Jak się dobrze przyjrzę to w niebiskim widzę dwa :)
na moim pececie też widać podział tych kwadratów :)
I tak my być, inaczej black friday trzebaby wydać częściowo na jakiś lepszy monitor :)
bo na forum falami idą różne trendy: są momenty kiedy sprzedawca twierdzi - tylko szeroki gamut, jak akurat sprzedawca sprzedaje monitory srgb (czyli te z węższym gamutem) to twierdzi że szeroki gamut jest niepotrzebny do obróbki - akurat trafiłes na ten moment z zakupem i teraz widzisz jednolite kwadraty :mrgreen: marketing to wielka siła
--- Kolejny post ---
bogaty Święty Mikołaj czy kto tam przychodzi tez może byc opcją
Mój Eizo cs27coś tez nie widzi ani w srgb ani w adobe. Win10 google chrome. Kalibrowany ostatni raz 5000 godzin temu. Chyba trzeba go znowu skalibrowac :)
Ja ogólnie nie mam z tym problemu.
Foty robię głównie do netu, a jak już drukuję jakieś "odbitki" w zaprzyjaźnionym labie, to nie ma żadnego problemu.
Choć nie będę ukrywał, że powali zaczynam myśleć o nowym monitorze, ale to perspektywa 2-3 lat.
a zaprzyjaźniony lab to daje jakąś szansę na problemy i drukuje coś zapisane w adobeRBG? bo jeśli nie to dlaczego miałyby być probemy? jak na razie to spotkałem na swojej drodze tylko jeden lab ktory sprawiał wrażenie że wie co robi i prosił o aRGB w innych to nawet nie próbuję jeśli nie zobaczę tego błysku zrozumienia o czym mowa :mrgreen: w końcu z sRGB też sie da drukować i mozna nie zauważyć różnicy :mrgreen:
co do problemow to sRGB nie sprawia żadnych nigdy (tylko widać mniej kolorów)
szeroki gamut sprawia problemy, trzeba używać badziej konkretnych aplikacji, a i te badziej konkretne mogą mieć swoje problemy w jednej wersji zarządznie kolorem działa, w kolejnej nie, albo w jakiejś części nie bo ktoś zmienił np. program do eksportu na lepszy ale zarządzanie w nim nie działa, systemowa przeglądarka do zdjęć to tez karuzela w w7 działała, w w10 nie (updejty mogły coś zmienić) - ale można było zainstalować tą z w7, w w11 znowu działa - normalnie kociokwik
ale ogólnie to ja też nie mam z tym problemu