Będzie seria w nowym firmware. Osobna kwestia, że seria z migawką elektroniczną w obecnej postaci (rolling shutter) raczej mało przydatna jest, bo zniekształcenia zwykle będą bardzo wyraźne.
Wersja do druku
Będzie seria w nowym firmware. Osobna kwestia, że seria z migawką elektroniczną w obecnej postaci (rolling shutter) raczej mało przydatna jest, bo zniekształcenia zwykle będą bardzo wyraźne.
Oj. Przez półtora roku nie zauważyłem ;)
Ciekaw jestem do czego w takim razie używasz tej serii. Ja zauważam codziennie, choć mam o tyle łatwiej, że zawsze mogę powiedzieć, że wiał wiatr i trzciny (czy drzewa) wygięło. Ale jak ktoś fotografuje w mniej naturalnym środowisku (np. sport), to raczej trudno będzie mu znieść pogięte piony (słupki, płotki, latarnie, budynki i co tam jeszcze). Chyba, że masz A9, tam być może ten efekt jest mocno ograniczony.
P.S. Skoro półtora roku, to pewnie jednak nie A9.
JAko przyrodnik, czyli fotograf focący w ciemnościach walczę z długimi czasami naświetlania. Seria, choćby mizerne 5kl/s potrzebne mi do wybrania czegoś ostrego z serii kadrów o stosunkowo długim czasie naświetlania.
Problem rolling shutter mnie nie dotyczy bo mam na mysli statyczne ujęcia. Do ujęć dynamicznych niepotrzbny mi tryb cichy i w wtedy mogę klapać migawką. Ale nie biadolę, kupię mimo to bo ma wiele innych zalet.
A do jakiego sportu potrzeba cichej migawki? Ok do szachów i brydża ale tam jest statycznie więc da radę ;-)
Nie mogłem się powstrzymać - sorki. Ostatnio z kumplem sorzed lat rozmawiałem i pyta co focę bo on sport. Okazało się, że jeździ z grupą brydżystów na zawody :D
--- Kolejny post ---
Ja swojej użyłem raz. Lisy się płoszyły od migawki i pierwszy raz w życiu włączyłem elektroniczną. Rewelka. Trzymałem spust a foty się rejestrowały :D
dawno temu, kiedy jeszcze bylem mlodym matematykiem (najpierw niedyplomowanym, potem doktoryzujacym sie)... brydz byl intensywnie uprawianym zajeciem. sportem bym tego nie nazwal, ale troche o organizm trzeba bylo dbac, bo bez mocnej watroby zle sie dlugie sesje brydzowe znosilo :)