Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
ja myśle ze skoro co jakis czas trafia sie wypowiedz osoby, która miała do czynienia z szerszą ilością modeli body i porobiła już trochę zdjęć oraz twierdzi że któreś tam zdjęcia są lepsze regularnie w jedną stronę to można przyjąć że coś w tym chyba jest.. sam tak mam dla swojej wiedzy więc w takie wypowiedzi wierze..
Cytat:
a co do ustawien body to ja nie do konca wiem, jak one mialyby sie przekladac na RAW. bo o JPEG-ach tu raczej sie nie dyskutuje...
W RAW masz jakiś predefiniowany dla danego ujęcia domyślny balans bieli. Więc dwa różne aparaty, mogą go ustawić trochę inaczej w zależności od algorytmów. Trzeba by WB wyrównać w wywoływarce. Wtedy też można coś opowiadać.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
W RAW masz jakiś predefiniowany dla danego ujęcia domyślny balans bieli. Więc dwa różne aparaty, mogą go ustawić trochę inaczej w zależności od algorytmów. Trzeba by WB wyrównać w wywoływarce. Wtedy też można coś opowiadać.
Nie da rady wyrównać, w tym sęk :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Nie da rady wyrównać, w tym sęk :-)
Właśnie. Ostatnio próbowałem wyrównać WB na zdjęciach z 6D i 600D (sample zamieszczone w innym wątku na forum) i zarówno "z palca" jak i próbkowanie pipetą na tym samym obszarze dało trochę inny w odbiorze obrazek. 6D wyraźnie ociepla zdjęcia.
Nie tyle ociepla co czerwienie są odchylone bardziej w pomarańcze niż w róże, co daje naturalny przyjemny dla oka wygląd zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
wysokość iso w RAWach też wpływa na kolorystykę
albo mowimy o jakosci zdjec, albo o wysokich ISO. zdecydujmy sie ;)
ale dobrze, zeby nawet szukajacy najwiekszych trudnosci mogli zrozumiec - dwa korpusy, takie samo ISO (DIN).
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
to nie jest sposob, w ktory ja porownuje te dwa korpusy. ja biore zdjecia rzeczywiste, takie jakie sam robilem i robie. z jednego body i z drugiego. i porownuje to co mi wychodzi z obu przy wywolywaniu tym samym softem. jakkolwiek by to nie bylo prawidlowe porownanie, to to jest sposob w jaki ja sie tym sprzetem posluguje i w tym kontekscie mnie porownanie tych aparatow interesuje.
wiedza o tym jakie konkretny aparat ma rzeczywiste bazowe ISO, jaki jest jego faktyczny profil kolorystyczny i natywny WB - to jest dla mnie osobiscie kwestia drugorzedna. koniec koncow te rzeczy nie istnieja dla mnie osobiscie w prozni ale stanowia skladnik pewnego workflow i tylko w kontekscie tego workflow mnie ocena obrazka interesuje.
ze wzgledu na subiektywnosc i przeklamanie takiej oceny wole okreslenie: "bardziej mi sie podoba to co uzyskuje z 6D", bez ocen mierzalnych czy w ogole epitetow. po prostu, ogolnie z 6D udaje mi sie uzyskac zauwazalnie dla mnie lepsze rezultaty. kwestia maszynowych pomiarow jakichs absolutnych wartosci mnie tu kompletnie dynda i powiewa... ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
6D wyraźnie ociepla zdjęcia.
Dokładnie mam takie samo spostrzeżenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
kwestia maszynowych pomiarow jakichs absolutnych wartosci mnie tu kompletnie dynda i powiewa...
O! To jest celne sformułowanie.
dzięki patric89 !
jak dla mnie - widać to co sporo osób pisze, czyli że wysokie iso w 6d jest lepsze niż w 5dII
na niższym iso - jeśli się nie będzie się tych fotek jakoś strasznie zoomować, to myślę że 99% osób nie zobaczy różnic.
ja jestem w tych 99%
ciekawe jak wyjdzie porównanie z 5dIII?....
już było tle razy napisane jak ma sie do 5dmIII że tylko wklepać w google. 6d 5dmII i 5dmIII to już na wszystkie strony przemaglowane zostały matryce iso i cuda dziwy :)
fakt
pierwszy link z gugli daje werdykt
6d bije 5dIII !!!
Canon 5D Mark III vs 6D - Our Analysis
:lol: