A czemu 50D a nie 5D MkI?
Wersja do druku
A czemu 50D a nie 5D MkI?
MM - znam takich co na 70-200 i gorszej puszcze radzą sobie i to calkiem niezle. Oczywiscie - lepszym rozwiazaniem byloby 85 1.8, 135 f2 i jeszcze 180mm/200mm z jakas duza dziurą. Ale 70-200 jest dobrym rozwiazaniem na poczatek - da rade i w plenerze i w sali tez nie najgorzej. zwlaszcza jesli bedzie jasniejsza niz moja sobotnia, gdzie 1/50 + f 1.6 musialo byc zeby utrzymac iso 800.
btw - na cropie to bedzie nadal 200mm. tylko ze crop;) temat wiele razy przerabiany - obiektyw zachowuje sie nadal jak 200mm i jest zasada 1/200 :) i matryca scina boki, a nie wydluza ogniskowa.
50D 3500 nowy
5D MKI nowy 8700, używany - nie mam pojęcia, ale mogły by być problemy z dotacją, to raz, a dwa, że trochę boję się kupować używek. Nie wiedomo jaki przebieg itp. (tak więc kusi, ale chyba jednak nie aż tak bardzo :))
ps. za ile można wyrwać używkę 5DMKI?
to jest jakoś "naukowo":-) potwierdzone, bo sie ostatnio właśnie zastanawiałem jak to jest.
ze bym sobie odpusil 24-70 bo sama 85 na cropie spisze sie dobrze a na cropie 16-35 wszystko zrobisz
i 4500 zl w kieszeni
nie , nowych 5d to juz w sumie w ogole nie ma
loome to pokaz mi efekty jesli gdzies tam cos widziales, takiego cykania slaba pucha , ciemnym szklem z duzej odleglosci bo ja jakos tego nie widze kompletnie
MM - efektów Ci niestety nie pokaze, bo karty oddalem juz szefowi.
sala była straszna. btw - nie mam 70-200 2.8, wiec efektow z niego nie pokazalbym i tak:( wiem tylko ze na sali na cropie rzadko kiedy uzywam wiecej niz 135mm. jednak w plenerze 200mm @2.8 to moze sie czasem przydac. zreszta to wszystko to preferencje.
sala byla oswiecona dwiema jarzeniówkami, a wokół stolików co jakis czas jakas slaba zarowka w kloszu, przez ktory swiecila tylko do góry. nigdy wiecej tam nie chce jechac:)
no myslalem ze u kogos widziales a bylem ciekawe jak to wyszlo
jak przymknalem do 2.8 to z lampa jakos to wychodzilo nawet;) tylko blysk juz byl mocny. sala w grzybowie, moze ktos kojarzy:)