Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Jakbyś nie dał rady z softem Canona to możesz pociągnąć triala Capture one na 30dni. Mają chyba najlepiej dopracowany tethering.
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Aby nie przekładać ciągle karty do czytnika, chcę skorzystać EOS Utility, (najnowsza wersja) i tu pojawia się problem: nie mogę się połączyć z kompem za pomocą kabla. EU proponuje mi połączenie jedynie za pomocą wi-fi wyświetlając okno "EOS Utility Launcher", nie wyświetla się okno główne. Na pewno coś robię nie tak, proszę o pomoc.
R-ka jest bardzo wybredna jeśli chodzi o kabel. Moja akceptuje tylko kabel USB-C/USB dołączany do oryginalnej ładowarki Samsunga. Pozostałe 3 jakie mam ignoruje (nie są wcale tanie).
Mogę tylko potwierdzić wybredność R-ki :cry:
[Małe uściślenie: komputer nie widzi aparatu, w menedżerze urządzeń jest widoczny jako EOS R.]
Dziękuję za rady, próbowałem 4 kabli i żaden nie działa. Canon z puszką dostarcza kabel USB-C/USB-C, tylko do czego ten kabel można użyć, no mam jeden wyjątek, służy do ładowania z power banku.
Jaki kabel polecacie?
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Jaki kabel polecacie?
U mnie działa oryginalny dołączony do ładowarki Samsunga S8 (USB C/USB).
Najbardziej wypasiony, który nie działa to USB C/USB GÖTZE & JENSEN Xline za ok.50 PLN.
U mnie na Macbook działa bez problemu kabel dołączony do Samsung Portable SSD T5.
Koledzy bardzo dziękuję za pomoc.
Postanowiłem zamontować przedni panel z gniazdem USB-C, dopasowując się do kabla w jaki R-kę wyposażył canon. Operacja się udała tylko pacjent nie przeżył, wyłamałem jeden pin w gnieździe na płycie głównej. Szukam dawcy, tzn starej płyty z takim gniazdem i pewnie do jutra będę bez kompa. W takiej sytuacji odpaliłem laptopa [DELL Precision M6600 i7] i okazało się, że ten o dziwo widzi R-kę. Zainstalowałem eos utility i wszystko śmiga (na kablach na których deskop nie chciał).
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
[Małe uściślenie: komputer nie widzi aparatu, w menedżerze urządzeń jest widoczny jako EOS R.]
Dziękuję za rady, próbowałem 4 kabli i żaden nie działa. Canon z puszką dostarcza kabel USB-C/USB-C, tylko do czego ten kabel można użyć, no mam jeden wyjątek, służy do ładowania z power banku.
Jaki kabel polecacie?
Kabel służy przede wszystkim do łączenia z komputerem przez złącze USB-C. I również przez ten kabel z owego gniazda ładuje baterie kiedy aparat jest wyłączony.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mohinder
Kabel służy przede wszystkim do łączenia z komputerem przez złącze USB-C. I również przez ten kabel z owego gniazda ładuje baterie kiedy aparat jest wyłączony.
Masz 100 % racji, do tego ten kabel ma służyć. Napisałem "tylko do czego ten kabel można użyć", który ma na obu końcach USB-C. Jeden koniec wkładam w gniazdo w R-ce, a drugi...? Na 4 komputery w domu i 60 w firmie, tylko power bank takie gniazdo posiada. Przynajmniej w moim przypadku ten kabel to futurystyczne wyposażenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Masz 100 % racji, do tego ten kabel ma służyć. Napisałem "tylko do czego ten kabel można użyć", który ma na obu końcach USB-C. Jeden koniec wkładam w gniazdo w R-ce, a drugi...? Na 4 komputery w domu i 60 w firmie, tylko power bank takie gniazdo posiada. Przynajmniej w moim przypadku ten kabel to futurystyczne wyposażenie.
Każdy nowy laptop od 2 lat ma USB-c, ba, są nawet takie co mają tylko i wyłącznie usb-c,
Jest 2 lub 4 razy szybsze od standardowego usb, można nim na raz przesyłać obraz, ładować, przesyłać dane.
Np podłączyć monitor zewnętrzny przez USB-c,