Czyli dylemat masz rozwiązany. Zwracaj, wymieniaj i ciesz się sprawnym sprzętem. Zbyt droga ta zabawka na takie psikusy:)
Wersja do druku
Wymienilem, jak wroce z kina to ogarne temat.
Ok, jak wspomniałem stara 5'tka wyladowala na palecie do JPN. Nowa szybko ogarnałem i myślę, że lepiej już nie będzie.
https://www.dropbox.com/sh/m1docdgxna0a4kv/JXnSBQwkUL
W sumie jest o niebo lepiej :)
Dobrze, ze uparłem się na ten update FW i odkryłem ta niedogodność. Teraz mam tylko nadzieje, ze nie doświadczę errorow - bsod'ów itp.
Dziękuję za pomoc - out.
Może nie do końca w "temacie", ale czy może ktoś mi powiedzieć o co w tym chodzi:
Test Fujifilm X-E1 - Szumy i jakość obrazu w RAW - Test aparatu - Optyczne.pl
Test Canon EOS 5D Mark III - Szumy i jakość obrazu w RAW - Test aparatu - Optyczne.pl
Bo opierając się na tym porównaniu wychodzi na to że matryca w 5D3 to totalna kicha.. patrząc na jakość RAW (szum, darki)
Kurcze, zaczyna mnie ta dyskusja przerażać. Zrobiłem podobny "test". ISO 6400 i 30s - obraz jak nocne bezchmurne niebo - sporo gwiazd ;). Na ISO100 czysto.
Jakie to ma znaczenie? Mam ten aparat ponad rok, robię zdjęcia i normalnie tego nie widać, więc czym się przejmować? Kto robi nocne zdjęcia na ISO 3200 czy 6400 z czasami 30s??????
Np astro foto? ;)
Tak z ciekawości sprawdziłem, u mnie wyglada to tak przy strzele w dekiel
(natywny RAW wywołany ACR)
30sec, ISO 6400
120sec, ISO 6400
Porównując z fuji wypada niby gorzej, dużo gorzej, wiem że bez powiększania 100% jest to praktycznie nie widoczne, ale chodzi tu o sam fakt że w
5D3 - jest niczym foto głębokiego kosmosu ;) a na Fuji - parę białych kropek - wg zalinkowanego testu, bo Fuji nie mam.
ISO 6400 patrząc dokładnie w obu wygląda bardzo podobnie..
Wychodzi na to że biorąc pod uwage powyższe bezluterkowce APS-C nie zostawią słuchej nitki na FF z lustrem jeśli tak wygląda sprawa z bezlustrowymi APS-C, to co zatem będą potrafiły bezlustrowe FF?
ps. to jest X-E1, a jest już chyba X-E2
Jeśli bardzo Ci to przeszkadza jest wyjście, trzeba zmontować coś takiego ;)
Cooled DSLR | Cooled 5D MarkII
Ktoś może polecić jakieś zestawy do czyszczenia matrycy?
Turtoriale jak to zrobić we własnym zakresie byłyby również mile widziane.
Nie widziałem ;) jak to działa poprzez dolną pokrywę poprowadzili do wnętrza aparatu heat pipe`y którymi z matrycy odprowadzane jest ciepłko, czy jak?
Było pewnie na forum xxxxx razy, ale dobra... chce mi się ;)
Wpierw warto wejść w opcje i wumusić paro-razowe czyszczenie matrycy "opcją czyść teraz" lub poprostu parę razy wł/ wył. aparat jeśli jest ustawiona opcja każdorazowego czyszczenia przy uruchamianiu.
Jeśli nie pomaga to;
Kup gruszkę do lewatywy ;)
Przedmuchaj parę razy, wyciągnij plastikową końcówkę i przedmuchaj ponownie - gruszka może być zatalkowana, zassaj/ wlej do środka ciepłej wody, dobrze wydmuchaj i dobrze wyszusz, sprawdzając później dmuchem w lutro (takie na ścianie, nie w body ;)) czy nie wylatują z niej kropelki wody lub inne syfy.
Najlepsze są takie z zespoloną gumową końcówką bo w razie nie-pewnej ręki matryca lepiej znosi kontakt z gumą niz plastikiem, ale nie wiem czy takie jeszcze są w aptekach, suma-sumarum najlepsze do tego są te oryginalne dostępne w sklepach foto do czyszczenia matryc.
Naładuj baterię, (w przypadku gdy masz gripa zamiennik, zdemontuj go i włóż baterię do aparatu), wykręc obiektyw trzymając, w dół aparat przedmuchaj wnętrze, następnie wł. aparat w menu wejdź w opcję "ręcznego czyszczenia matrycy", gdy podnieie się lutro i otworzy migawka włoż do komory lustra końcówke gruszki (uważając aby nie dotykać matrycy) i energicznie parę razy naciśniejć najlepiej robić to trzymając lekko nachylonym do dołu podobnie jak przy wstępnym czyszeniu. Oczywiście to wszystko robimy w czystym pomieszczeniu, bez kurzu itd.. nigdy na zewnątrz.
Zrób parę zdjęć na przymniętej przysłonie, białej ściany, bezchmurne niebo itd... i sprawdź czy nadal są babole jesli tak, to ponów zabieh, jeśli i to nie pomoże, bez szpatułki i specjalnego płynu - zestawu do czyszczenia się nie obędzie... są różne;
http://www.youtube.com/watch?v=kR3wyo8rAhg
http://www.youtube.com/watch?v=wFUzkinBPT4
Warto przy takim dogłebnym czyszczeniu pomagac sobie podświetlaną lupą.
Może zdarzyć się tak że nawet pieczołowiete czyszczenie nie przyniesie skutku, ponieważ mikropyłki dostały się pomiędzy matrycę a filtr IR, wtedy nic się już nie poradzi, ale jeśli się tak zdarzy to będą one na tyle małe że nie będą miały wpływu na fotografowanie.
Szczerze mówiąc żadko które mają ;) nawet te "średnie" czasem szybciej i latwiej jest wystemplować jesli są widoczne niż przeprowadzać co miejsiąc sanitarkę body.