Takie zachowanie jakby apka potrzebowała połączenia z netem.
Wersja do druku
Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale wydaje mi się, że połączenie smartfona z netem nie jest jednoznaczne z połączeniem z wi-fi.
Łączę się smartfonem bezproblemowo z netem przez sieć telefoniczną. Ale w miejscach gdzie nie ma zasięgu wi-fi, aparat może mieć kłopoty z połączeniem ze smartfonem, który takiej sieci nie widzi???
Aparat łączy się bezpośrednio ze smartfonem w skrócie można powiedzieć, że tworzą własną sieć.
Ja nie wiem do końca czy rozmawiacie o canon camera connect, ale zauważyłem że np w moim samnung s9 do stabilnego połączenia musi być włączony Wifi bluetooth i lokalizacja. Bez tego ostatniego się nie połączy.
Aparat łączy się bezpośrednio ze smartfonem w skrócie można powiedzieć, że tworzą własną sieć.
I to jest logiczne, tylko coś tam trzeba wklepać, a ja nie wiem co?
Przy domowym wi-fi sprawa jest prosta, login hasło i leci,
a jak nie ma tej sieci coś wpisać trzeba tylko co?
--- Kolejny post ---
Robert napisałeś: w moim samnung s9 do stabilnego połączenia musi być włączony Wifi bluetooth i lokalizacja.
Wifi to jest jedno a bluetooth drugie, lokalizacja trzecie, czyli aktywować wszystkie trzy!!!
w smartfonie czekać co aparat na to odpowie? A w aparacie gdzie jest hasło wstawić - Brak.
Znalazłem instrukcję jak to ustawić na youtube. Tylko nie wiem czy o to Ci chodzi
https://www.youtube.com/watch?v=_GBP9iMhl6o
Robert wielkie dzięki - zadziałało, taki tuman jak ja sobie poradził.
Było podobnie jak w instrukcji na YT, podobnie bowiem . . .
po wyłączeniu domowej sieci wi-fi, nie musiałem w smartfonie klepać nazwy aparatu jak było w filmie instruktażowym
smartfon sam znalazł aparat, nazwę "sieci" jaką eos "tworzy".
Musiałem tylko paluchem wybrać, że to ta sieć - znaczy eos,
a co najciekawsze to po zakończeniu, wyłączeniu aparatu smartfon automatycznie wrócił do wi-fi domowego
nie musiałem drugi raz paluchem wybierać sieci.
I to jest OK.
Podobno aparat zapamiętuje ustawienia, czyli za drugim razem będzie szybciej i łatwiej.
Miałem włączone wi-fi, bluetooth, lokalizację.
Może to z tego powodu poprzednio nie chciał łączyć???
Zabrałem się do archiwizacji mojego dorobku analogowego (slajdy, negatywy, zdjęcia około 3000 szt). Mam do dyspozycji skaner Epson Perfection V600 photo, do starych fotek i do negatywów dobrze się sprawdza. Do slajdów wykorzystuję R-kę z EF100/f2.8 macro (plus korpus powiększalnika Krokus z uchwytem do aparatu jako statyw, oraz naświetlarki Kaiser), efekt jest lepszy i zyskuję na czasie. Aby nie przekładać ciągle karty do czytnika, chcę skorzystać EOS Utility, (najnowsza wersja) i tu pojawia się problem: nie mogę się połączyć z kompem za pomocą kabla. EU proponuje mi połączenie jedynie za pomocą wi-fi wyświetlając okno "EOS Utility Launcher", nie wyświetla się okno główne. Na pewno coś robię nie tak, proszę o pomoc.