Dlatego trzeba dozyc do ujednolicenia warunków.
Wersja do druku
Dodatkowo można i najczęściej należy wspomóc się oświetleniem w okolicach stanowiska, konkretnie za monitorem, na tło. Wykorzystuje się wówczas pewien ważny mechanizm naszego postrzegania. Wygląda to jak trick, ale zwiększa zakres jasności pomieszczenia bez rekonfiguracji monitora.
@Tom01, czy dwa różne monitory najwyższej klasy można skalibrować tak aby wyświetlały obraz podobnie? Bo z tymi najtańszymi to tak różnie. Obecnie mam 3xP2414H i po przejechaniu każdego i1 nadal jest lipa. Jasność jest podobna ale widać różne odcieniu bieli.
Jeśli mowa o faktycznie wysokiej klasie monitorów, to tak, można ustawić w zasadzie nieodróżnialnie, pomimo różnych modeli. Przy czym, jak mówiłem wcześniej, kalibratorem na pewno się taka sztuka nie uda. Paradoksalnie, kalibrator nie służy do takich celów i rozjedzie ekrany.
Cześć! Mam opcje kupić od znajomego Apple Thunderbolt Display 27" za około 2 tysiące. Pracuje głównie na laptopie maca. Czy to wciąż dobry zakup czy za tą kwotę lepiej wybrać coś innego?
To nigdy nie był dobry zakup. Z nowych w tej cenie nic nie kupisz, ale z używanych możesz poszukać Neca EA275WMi, przy czym do zdjęć to średni pomysł. Lepszy byłby EA275UHD, chociaż też daleki od ekranów fotograficznych. Generalnie 2000 zł i 27” ciężko będzie pogodzić.
To i ja się podłączę - potrzebuję monitor typowo do obróbki zdjęć, zastanawiam się między tymi trzema modelami:
Monitor Dell 34" UltraSharp U3417W (210AJYN) – ok 3,500zł
NEC PA272W - ok 5000zł
Dell UP3216Q – 32 cale - ok 5300zł
Może ktoś zna się na nich lepiej niż ja i pomoże z wyborem, lub poleci jeszcze inny?
Odpowiedź znajdziesz w tym temacie. Poczytaj wątek.
Rok temu też szukałem i szybko wybiłem sobie z głowy jakieś tam Delle czy Benq. Tylko Nec lub Eizo. Polecam eizo CS2730 lub wymieniony przez Ciebie NEC PA272W
Pamiętaj, że po zakupie musisz zlecić kalibrację, a to dodatkowy koszt.
Mam Lacie 320 ale chyba kalibrator z zestawu szlag trafił. Czy skalibruję sprzętowo ten monitor jakim innym sprzętem aktualnie oferowanym w sklepach? np x-rite i1Display pro?
Spokojnie I1 Display Pro się nadaje. Nawiasem mówiąc, LaCie 320 to nic innego jak NEC 2090UXi, strasznie wiekowy sprzęt. Nie wiem czy kalibracja coś mu pomoże.
Wiekowy ale do tej pory śmigał bez problemu [emoji3]z kalibratorem z zestawu ( chyba rebrandowany i1display) z tym że ostatnio coś się stało z kalibratorem bo wszystkie monitory kalibruje tak że praktycznie nie wyświetlają czerwonego
Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka
Niestety z uwagi na tę "wiekowość" jak to raczyłeś delikatnie określić, chyba są problemy ze sterownikami. Np displayCAL nie pozwala na kalibrację sprzętową tego monitora, pewnie Agryl więc też nie. Może czas pomyśleć o czymś nowym
displayCAL nigdy nie kalibrował niczego sprzętowo. W sumie to nawet nie jest oprogramowanie kalibracyjne, tylko nakładka graficzna na ArgyllCMS. 2090UXi miał częściową możliwość kalibracji sprzętowej, ale softem własnym GammaComp. Kalibracja sprzętowa powszechnie weszła dopiero w generacji zaczynającej się oznaczeniem EA, P i PA.
Dzięki za odpowiedź. Czy ten nagły ewidentny błąd kalibracji ( wycina czerwień) niezależnie od sposobu kalibracji czy monitora może oznaczać awarię kalibratora? czy raczej szukać problemu w warstwie software?
Może. Ten brandowany I1 Display 2 to nie było mistrzostwo świata.
Kalibrator padł, monitor chyba też dogorywa chyba jednak bo maksymalna jasność spadła na łeb. Mam plan kupić nowy kalibrator i zobaczymy co będzie. Pytanie: i1Display pro czy Spyder 5 Elite?
Rozważam potencjalnie zakup nowego monitora. Trochę się rozglądałem i widziałem dobre opinie na temat NEC PA271Q ( w sensie dobry stosunek jakości do ceny). To rozsądny zakup? ewentualnie coś innego? Co o tym myślicie?
Spyder to formalnie dekalibrator, niezależnie od wersji. I1 Display Pro to sensowny wybór, o ile w ogóle jest sens go kupować. Dobrej klasy monitory nie wymagają kalibracji nawet raz na kilka lat więc kupowanie kalibratora aby się zestarzał w szufladzie jest trochę bez sensu. PA271Q szczególnie w wersjach CPr i COLOR jest jak najbardziej godny polecenia.
Dzięki za podpowiedź. Gdzies widziałem nawet ofertę wypożyczenia kalibratora za darmo przy kupnie monitora.
Tom01 proponuje mi też rozważenie zakupu NEC EA271U jeśli chce trochę zaoszczędzić. Tylko z tą oszczędnością rożnie bywa. Ktoś ma taki monitor i wykorzystuje go do obróbki foto pod wydruk? Jak on się ma np do EA275UHD?
EA271U jest lepszy od EA275UHD pod każdym względem. Co do wydruków, nie ma żadnych problemów. Oczywiście jeśli materiał będzie szedł na 12 kolorowe pigmentówki a robimy hiper-nasycone widoczki, to faktycznie przydałby się monitor z szerszym gamutem.
A jak wypada mój Lacie320 czyli NEC 2090UXi w świetle powyższych? Miałbym punkt odniesienia.
Na liście wspieranych przez NEC Spectra ViewII jest 2090UXi. Czy to znaczy że wspiera też Lacie 320?
W części egzemplarzy było inne oprogramowanie, niezgodne z resztą 2090UXi.
Cześć.
A coś klasy minimum NECa EA244WMI, którego mam i mi wystarcza a będzie znacznie większe ? Nie zarabiam na foto, czyste hobby, nie gram w gry.
Dzięki.
P.
Ok, czyli rozumiem, że taniej niż NEC EA275WMi nie kupie i nie warto. Dziękować, cisza też pomaga :)
Przyszła pora i na mnie... musze kupić nowy monitor. Pytam już w kolejnym miejscu bo póki co nikt mnie nie popchnął w kierunku, któregoś konkretnego modelu i ciągle się waham :D Na celowniku mam:
1. NEC PA243W
2. NEC EA271Q COLOR - do tego mi najblizej
3. NEC EA271U
4. EIZO ColorEdge CS2420
5. EIZO FlexScan EV2750
Coś podpowiecie, może macie jakieś doswiadczenia z tymi modelami? Ewentualnie inne alternatywy w okolicach 3.5 tys? Monitor przede wszystkim do obróbki zdjęć.
Każdy z nich ma jakieś zalety i wady:
1. NEC PA243W - Najtańszy na rynku monitor profesjonalny. Niestety wersja podstawowa jest okrojona ze wszystkiego, więc dojdą jeszcze koszty licencji, kalibracji itd.
2. NEC EA271Q COLOR - Najlepszy na rynku współczynnik możliwości / cena. Parametry jak monitorów zawodowych sprzed kilku lat. Matryca PLS.
3. NEC PA271U - Rewelacyjna rozdzielczość, matryca 10 bitowa. Wersja goła, błędy koloru kosmiczne.
4. EIZO CS2420 - Najtańszy na rynku monitor szerokogamutowy nadający się do koloru.
5. EIZO EV2750 - Bardzo dobra biurwa. Ładnie zlinearyzowany wprost z pudełka. Kalibracji brak w ogóle, nie można nawet dokupić.
Nie. CM Display nie jest obsługiwany przez soft tych monitorów.
A programem dołączonym do kalibratora można?
Z PA243W nie jest nic dostarczane. EA271Q COLOR ma stosowny soft, ale monitor jest już prekalibrowany. Kalibracja sprowadza się do wybrania pasującego scenariusza z zaprogramowanych. Kalibracja "zwykła" nie jest wymagana, nic lepiej się nie osiągnie. CM Display i tak zresztą nie będzie działał.
Softem od kalibratora bez sensu, bo oba są kalibrowane sprzętowo.
Dziękuję za odpowiedź:)
To najtańsze EIZO CS to mniej więcej odpowiednik NEC-a EA COLOR. Seria NEC PA to już zdecydowanie wyższa półka.
Kurde jeszcze taki wynalazek wpadł mi w oko, ale na tym mieszania koniec :D
https://www.fotoaparaciki.pl/pl/p/Mo...cali-QHD/19373
Ostatnia gwiazda sezonu. 99% marketingu, 1% monitora. Nawet kalibracji w tym nie ma, a producent kłamie jak z nut odnośnie parametrów. Żenująco słaba jakość, typowa dla monitorów korporacyjnych.
RTSiak nie kombinuj, kup sobie Neca EA Color i będziesz zadowolony.
Ja tak zrobiłem w ubiegłym roku.
Witam,
Podłączę się do wątku.
Czy taki monitor jest warty uwagi:
NEC MultiSync EA245WMi-2-BK ColorTuned (?)
Zastosowanie czysto amatorskie na własny użytek - wydruki bardzo sporadycznie. Czy też lepiej dołożyć do czegoś innego - przy czym jest to wydatek czysto hobbystyczny a zatem czy warto ?
Kup sobie NEC EA271Q, w gołej wersji lub od tego magika z Białegostoku w wersji COLOR. Jest to jedyny 27" monitor graficzny w którym redakcja pewnego znanego niemieckiego portalu nie przyczepiła się do niczego https://www.prad.de/top10/top-10-bes...-monitore/?i=9
Tego typu zestawienia zrobili również dla monitorów graficznych o pozostałych przekątnych ekranu tj. 24" oraz 30" i w każdym monitorze do czegoś się przyczepili.
Przyczepił się do niego natomiast jakiś Polak https://www.ceneo.pl/73745613#tab=reviews ale to już może niech się magik z Białegostoku wypowie co autor mógł mieć na myśli i czy słusznie pisząc "Długo dochodzi do równomiernego podświetlenia."
Magik z B-stoku twierdzi, że nie wie o co chodzi z "Długo dochodzi do równomiernego podświetlenia." To jest monitor z wymuszoną stabilizacją. Krzywa stabilizacji jest bardzo podobna do tej zaznaczonej strzałką. To jest akurat z EIZO CX, ale układ działa identycznie. W kilka sekund od uruchomienia ma już zadeklarowane parametry.
Załącznik 2767
Do tej pory byłem przekonany, że SVII Nec'a nie wspiera kalibratora Color Munki. W dokumentacji ostatnio przeczytałem, że jednak wspiera (zakładam, że wersje Display a nie Smile). Ktoś jest w stanie to potwierdzić? Xrite dodatkowo przestał produkować Color Munki Display i zastąpił je i1 Display Pro Studio (oczywiście podwyższając cenę). Żeby było zabawniej to wg ich strony sterowniki pomiędzy tymi dwoma urządzeniami są zamienne. Ktoś wie czym tak praktycznie różnią się od siebie te dwa kalibratory?
ColorMunki to jest cała grupa różnych urządzeń. Spektrofotometry Photo/Design/Studio działają. Reszta nie.
Załącznik 3055
Witam,
Szukam aktualnie monitora do mojego laptopa który będzie dobrze odwzorowywał kolory zdjęć w PS i LR, czy taki będzie odpowiedni:
LG LG 22EA63V
https://www.lg.com/pl/monitory/lg-22EA63V
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
22" przecież to maleństwo. Mając 27 chyba nie wrócił bym do 22 którego mam w piwnicy eizo.
Obecnie mam tylko laptopa 15"[emoji23], także dla mnie wszystko powyżej 20 jest duże.
Tak naprawdę nie chce dużego klocka bo nie będzie miał swojego miejsca, monitor chce użytkować tylko podczas obróbki i ma być chowany.
Czy monitor już z samą matryca IPS będzie wystarczajacy? Nie chce przeznaczać dużej kwoty na monitor.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka