No Canon wreszcie chce moich pieniędzy ;).
Wersja do druku
No Canon wreszcie chce moich pieniędzy ;).
Nie chcę tłamsić entuzjazmu względem naszej ulubionej firmy, ale taki Canon EF 200-600 mm f/4.5-5.6 IS wydaje mi się niezwykle mało prawdopodobny. Co nie wyklucza zupełnie czegoś z grubsza podobnego, choć i w to powątpiewam.
Prędzej spodziewam się wyraźniejszej obniżki ceny 100-400 II.
P.S. Oczywiście fajnie będzie jak się pomylę. Większy wybór nie jest zły.
Czy ta informacja nie była ogłoszona pierwszego kwietnia? Rok temu albo i dawniej był "ogłoszony" 1dX w kamuflażu, który miał nawet odtwarzać dźwięki ptaków.
Patent: Canon EF 200-600mm f/4.5-5.6 IS
https://polfoto.wordpress.com/tag/ca...5-5-6l-is-usm/
https://polfoto.wordpress.com/2015/1...na-horyzoncie/
Nie wnikając zbyt mocno w wiarygodność tych źródeł, tam na pewno nie widnieje data 1 kwietnia;)
Pewnie masz rację :) Pomyślałem o obniżce ceny dla zwiększenia konkurencyjności względem obiektywów 150-600. Ale zdaje się, że to właśnie Sigma obniżyła ceny o ca. 10%.
100-400 II jest już na rynku chyba ponad rok (?). W Polsce cena właściwie się nie zmieniła przez ten czas. Ani nominalnie ani w formie cashback. Na rynkach gdzie panuje większa wolność gospodarcza i konkurencja obiektyw nowy można kupić bez problemu za równowartość 6 000 PLN.
Osobna kwestia to ile będzie trwać ten cykl życia produktu. Pewnie raczej 5 lat niż 10, ale na pewno nie kilkanaście jak w przypadku pierwszej wersji 100-400. Zresztą już w tej chwili można sobie mniej więcej wyobrazić jak mógłby wyglądać następca (BR DO) :)
Pewnie za chwilę również Sony pokaże jakiegoś 70-400 GM, choć ze względu na cenę nie wiem czy to będzie konkurencja dla Canona ;)
Ależ tu posucha! Nikt na nic już nie czeka? ;)
Z nowości wkrótce spodziewam się nowego 70-300 nie-L i nie-DO. Piszą o tym w różnych miejscach, więc od siebie dodam to czego nie piszą: będzie prawdopodobnie niewielka grupa autofocusa z napędem nano-USM i dodatkowo zgodność z Power Zoomem.
no ja bym chetnie przygarnal jakies nieduze i nie za ciezkie 135/2.8 USM (IS). i w zasadzie wiecej mi do Canona nie potrzeba.
no moze firmware'u do 6D, dzieki ktoremu Wifi w tym aparacie mialoby sens - tzn. zeby Canon sie przestal upierac, ze sie zna na potrzebach uzytkownika, tylko oddal use case'y w rece programistow androidowych/iosowych, bo oni to zrobia szybciej i znacznie lepiej ;) ale pewnie szybciej sie 6D mkIV pojawi :/
z innej bajki to czekam na XF 23/2 do Fuji ;)
70-300 w ludzkiej cenie by sie przydało. Powiedzmy w okolicy 3kola :D i zeby nie wazylo za duzo
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
70-300 za trzy koła (a pewnie będzie tyle kosztował) to raczej powodzenia nie przewiduję rynek popularny to tamron za tysiąc pińćset :) (i to ten bardziej ambitny rynek popularny). Segment 70-300 jest dość przepełniony nawet szkłem systemowym.