Odp: Głębokie rozważania nad głębią ostrości ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
... Praca Syzyfa nie jest moim hobby. Kończę....
I to jest najważniejsza (optymistyczna) wiadomość w tym temacie :).
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
I to jest najważniejsza (optymistyczna) wiadomość w tym temacie :).
Daleki byłbym od nadmiernego optymizmu. Po pierwsze ględzenie jest cechą osobową i niestety znacząco rozwija swe skrzydła z wiekiem i w połączeniu z nadmiarem wolnego czasu. Po drugie nie ten wątek, to inny. Obawiam się, ze nie ma ratunku.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Daleki byłbym od nadmiernego optymizmu. Po pierwsze ględzenie jest cechą osobową i niestety znacząco rozwija swe skrzydła z wiekiem i w połączeniu z nadmiarem wolnego czasu. Po drugie nie ten wątek, to inny. Obawiam się, ze nie ma ratunku.
Ale jest specyfika i niepowtarzalna "atmosfera" dyskusji - tylko na forum CB :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Szanowni dyskutanci w tym wÄ…tku
Prościej już nie umiem pokazać, wytłumaczyć by wszyscy którzy chcą mogli zrozumieć. Praca Syzyfa nie jest moim hobby. Kończę.
Jeśli są nadal tacy którzy nie chcą się przekonać, trudno
Każdy może trwać w swoim świece wyobrażeń, co to jest głębia ostrości i od czego zależy.
1.
Wbrew oczywistym dowodom, zdjęciu porównawczym w #300 na którym :
- wykonano i zaprezentowano zgodnie z procedurą wyznaczania GO zdjęcia A z FF i zdjęcie C z APS-C
- widać, że w obu przypadkach obszar ostrości wynosi na miarce 2 cm
co świadczy że GO nie zależy od rozmiaru fizycznego matrycy
2.
Wbrew oczywistej logice
a.
Aparat APS-C i FF, matryce wykonane z tego samego wafla, wszystko co ma wpływ na zdjęcie "to samo"
b.
- porównujemy zdjęcie X wykonane APS-C
- ze zdjęciem Y wykonanym FF i wykadrowanym w kompie do rozmiaru APS-C.
X i Y sÄ… identyczne.
Kiedy na zdjęciu Y zmienia się GO skoro przez kadrowaniem, gdy było jeszcze FF, miała być inna ?
Są ludzie którzy twierdzą, że ziemia jest płaska, są tacy (mają muzeum z dowodami) że odwiedziło nas UFO, są tacy którzy dowodzą że wizyta na księżycu to "ściema", są tacy .... a życie toczy się dalej
Życzę "radochy" z robienia zdjęć
jp
Po pierwsze, guzik a nie oczywiste dowody. Oczywiste dowody to by były, gdyby pomiaru plamki rozproszenia dokonano na przyrządach, a nie na oko.
Po drugie, przy takiej prezentacji "dowodów", wnioskowanie zamyka się w obszarze błędu pomiarowego- błędu oceny. Za mało są widoczne różnice, aby cokolwiek sądzić, a to nie to samo, żeby można było przyjąć, że różnic nie ma.
Po trzecie, inni przy tej samej procedurze testowej, ale na innych motywach, ZAWSZE osiÄ…gajÄ… inne rezultaty, i to jest dopiero miarodajne.
Porównywanie zdjęć z dwóch matryc APS-C uzyskanych z tej samej matrycy FF, tyle że na dwa różne sposoby, które i tak się niczym finalnie nie różnią, jest tak piramidalnym idiotyzmem, że na tylko tej jednej podstawie można sobie wyrobić żółte papiery i mieć rentę do końca życia.
Po czwarte, GO zmienia się zawsze wraz z przeskalowaniem fizycznego obrazu, bez względu na to, czy jest to obraz na matrycy, kliszy, monitorze czy wydruku. Kiedy ten obraz rośnie, wtedy GO spada, a gdy maleje, to GO wzrasta. ZAWSZE!
Pan Pawlak zapomniał jeszcze dodać jednej istotnej rzeczy:
Z postu nr300 wynika, że obraz poza obszarem GO z matrycy FF (B) ma większe rozmycie obszarów poza GO cropa (C) wiec jego teoria punkt nr 2 legła w gruzach. Zdjęcia X i Y nie są identyczne
Udzielałem się nieopatrznie w sąsiednim wątku FF vs APS-C i "dostałem po kulach" za zamieszczenie jednego wzorku na GO.
To i tu zamieszczę, może dla tych co je lubią - wystarczy spojrzeć, to widać, że GO przy FF jest mniejsza aniżeli z APS-C przy równoważnym obrazku.
To tylko tak informacyjnie i dość...
Ja pier......
.... :lol:.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ja pier......
NaprawdÄ™, uÅ›miaÅ‚em siÄ™ í ½í¸‚
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ja pier......
Aż dziw bierze, że tak prosta analiza opisuje niby takie złożone zjawisko, nie.
Dałeś temu wyraz ;)
Do wykresu, który zamieściłem w wątku wspomnianym przez kolegę RobertON już takie wzorki nie wystarczają...
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Udzielałem się nieopatrznie w sąsiednim wątku FF vs APS-C i "dostałem po kulach" za zamieszczenie jednego wzorku na GO.
To i tu zamieszczę, może dla tych co je lubią - wystarczy spojrzeć, to widać, że GO przy FF jest mniejsza aniżeli z APS-C przy równoważnym obrazku.
To tylko tak informacyjnie i dość...
https://dl.dropboxusercontent.com/sc...iry=1421077809
Niestety nie dość. :o Musisz poprawić, bo do tego wzoru nie przelicza się ogniskowej na krop, tylko się używa faktycznej ogniskowej. :idea::idea::idea:
Wtedy wyjdzie węższa GO na APSC jak powinna.8-)