To napisz, gdzie to/co to. Fortyfikacją zajmuję się, można rzec, zawodowo, zawsze mnie ciekawi nawet jak to tylko parę metrów okopu albo dołek w ziemi. Może być na priv, jeśli nie chcesz ujawniać miejscówki publicznie.
Wersja do druku
To napisz, gdzie to/co to. Fortyfikacją zajmuję się, można rzec, zawodowo, zawsze mnie ciekawi nawet jak to tylko parę metrów okopu albo dołek w ziemi. Może być na priv, jeśli nie chcesz ujawniać miejscówki publicznie.
słowiczek jeszcze trochę i bidze można chodzić do lasu na długie spacery, będzie cieplej i nie będziesz nawet zaglądał do swojej magicznej szuflady :)
135. ładnie jak dla mnie na +
Nie mam, zresztą mój dziadek by tego nie pociągnął:) Mam DPP i teraz kombinuję z Photo Pos Pro oraz z gimpem 2.8. Na razie czarna magia, tzn w kwestii warstw masek itp, nigdy tego nie robiłem.Może się nauczę:)
To żadna tajemnica. To odcinek pomiędzy Tomaszowem Mazowieckim a Spałą na wysokości niestrzeżonego przejazdu kolejowego przy drodze krajowej nr 48. Idąc wzdłuż torów przez około 1,5 - 2km po lewej stronie można zaobserwować już spore linie okopów i leje po moździerzach oraz bombach lotniczych. Im dalej się przemieszczasz, tym więcej możesz zobaczyć, ale musisz znać teren "z buta", bo okoliczni mieszkańcy wiele pozostałości po wojnie zlikwidowali. Natomiast utrzymując kierunek dotrzesz do Konewki i tamtejszych mega bunkrów osnutych już niemal legendą. Pobliskie lasy są strasznie pokiereszowane i mijając Spałę (przez las)docierasz do miejsca, gdzie nie ma żadnego starego drzewa i bynajmniej nie dlatego, że pochłonął je przemysł papierniczy. A to obszary dawnych borów sosnowych i graniczącej Puszczy Pilickiej. Flora już dawno pokryła ślady walk, ale nie sposób nie zobaczyć pozostałości w postaci lejów, wykopów artyleryjskich, okopów itp. Jeżeli spacerujesz z wykrywaczem, to jeszcze jest co wykopać:). Jak masz jakieś pytania, to pisz na pw, temat może być rozwojowy;)
No nie wyszło tak, jak chciałem, zdjęcie bez numeru i tak z partyzanta. A więc:
Z ostatniego wypadu do rezerwatu przyrody "Gać Spalska"
135
Staw "Szczurek"
136
Rzeczka "Gać", od której pochodzi nazwa rezerwatu
137
Na obumarłych pniach kwitnie nowe życie
138
Gać w kolejnej odsłonie
139
...i w jeszcze jednej
140
Stare pnie wyglądają na prawdę malowniczo
141
Dla drzewa to niezbyt korzystny układ
142
...ze względu na pasożytniczy tryb życia huby
143
Kolejny staw w rezerwacie
144
To już po za lasem: kościółek myśliwych w Spale. Bardzo stary, całkowicie wykonany z drewna budynek wart jest obejrzenia. Niestety, gdy robiłem zdjęcie, w kościele była msza, więc nie wchodziłem z aparatem
145
I na zakończenie krótki set z nad rzeki Pilicy:
146
147
148
nr 145, za dużo tego nieba , utnij z 1/3 kadru od góry, będzie lepiej.Tak panoramicznie. To samo z nr 148.może nawet 1/2 kadru od góry wywaliłbym.
nr 146. bdb, podoba się :mrgreen: