Dokładnie.
Wersja do druku
No coz, gdzie popyt tam podaz.
Cena to nie kpina to cena jaką ludzie płacą 8-) - widocznie tyle jest dla nich wart.
To już nie lepiej pierwszego 1ds sobie kupić?
Podaż używek 1Ds jest wprost gigantyczna...
A ile ich potrzebujesz, 30? Na allegro jest jedna, jest ok, to bierzesz i masz. Mała podaż oznaczałaby wysokie ceny, a w porównaniu z 5d mk1 wcale takie nie są, więc podaż jest chyba ok.
Może i lepiej by było, gdyby...
Kupić 1D na alledrogo w dobrej jakości i cenie to coś (dziś są MkII od 1999 w licytacji), a znaleźć 1Ds tam, to już niemożliwość - chciałem to z przyzwyczajenia napisać, ale rzetelność to podstawa, sprawdziłem i są całe fury 1Ds na allegroszu - to chyba jakaś fobia przed nadejściem 1Dx.
W każdym razie cena używanego i najtańszego 1Ds Mk II to cena porównywalna z 5D Mk II nowym z gwarancją. Nowsze modele 1Ds i 1D kosztują fortunę, ale nic dziwnego, 1Dx ma kosztować ponoć $6800, czyli u nas zapewne jakieś PLN25000+.
Ja tam wolę kupić coś tańszego ale nowego i z gwar. i dlatego sam 5D MkII kupiłem - FF za tę cenę to dobre rozwiązanie. Gdybym nie miał tyle kasy, pewnie rozważałbym 5D MkI i jakieś 1D(s) używane...
Przy drogim Euro spadek ceny 5D2 do poziomu ok 6780 PLN to jest zachęta do takiego podejścia.
Swoją drogą, jeśli już mowa o porównywaniu obrazków 5D i 5D2 to ostanio dostałem do wykorzystania pliki z 5D(1) i D700. Zdjęcia ogólnie (kolory, ostrość) są OK ale są źle skadrowane i wymagają poważnego przycięcia. No i niestety widać, że brakuje rozdzielczości.
Wcześniej robiłem na tym obiekcie zdjęcia swoim 5D2 i mam znacznie większą swobodę wyboru kadru bez utraty szczególików. Pewnie, że to fotki urządzeń technicznych i właśnie te szczegóły są ważne co nie zawsze ma miejsce. Tym bardziej, że niektóre zdjęcia mają być poważnie powiększone (100x128 cm). W odróżnieniu od innych rodzajów fotografii ludziska oglądający zdjęcia urządzeń mają tendencje do przylepiania nosa do fotki, jaka by ona nie była wielka, i poszukiwania właśnie detalików :).
5d mk ii ma bardziej "plastikowe" obrazowanie, 5d mk i obrazek zblizony do analoga i sredniego formatu.
Jest roznica w obrazowaniu. Robilem kiedys impreze i mialem 5d 2 i 1. z 5d 2 zdjecia byly nazwalbym to "detalicznie komputerowo", natomiast na 5d1 byly smukle.