Ja już wybrałem ,od dwóch tygodni C5D ,Fantastyczny sprzęt Pewnie są już lepsze ,szybsze kamery ,ale obrazek z tej puszki to jest magia .
Pozdrawiam
Wersja do druku
Ja już wybrałem ,od dwóch tygodni C5D ,Fantastyczny sprzęt Pewnie są już lepsze ,szybsze kamery ,ale obrazek z tej puszki to jest magia .
Pozdrawiam
Kurcze i mnie dopadł dylemat,
brać nowe 50D+S20/1,8+S50/1,4
Czy
stare 5D+C28/1,8+C85/1,8
:(
Czy w starej 5D jest mikroadjustacja?
dzięki tak tez raczej zrobię. Mam tylko nadzieję, że ta dotacja jakoś wpadnie, no i że w przeciągu 2 m-cy trafię sztukę 5D z fakturką i oświadczeniem że nie była z dotacji, za 4500zł, z jakimś rozsądnym przebiegiem.
Od kilku dni mam 5d.. Piękna sprawa. Fotki jak za dobrych analogowych czasów. To fakt, stałki odżywają. Niemniej, konstrukcja ma już swoje lata...40d, którego się nie pozbędę, ostrzy błyskawicznie w sytuacjach, gdy 5d jest bezradny. Nie to że się nie da, po prostu w niektórych zastosowaniach to ma znaczenie. A i czyszczenie matrycy to dobry wynalazek. W 50d z kolei jest mikroregulacja, ułatwiajęca życie z niektórymi szkłami.... Najlepiej by mieć 50d z matrycą FF ;)
Zamieniłem 40d na 5d i uważam że bardzo duzo zyskałem. Obrazek, lepszy wizjer ( ten w 40d może i duży ale tragiczny ) i lepsze samopoczucie :) Co do AF to do moich zastosowań 5 idealnie sie nadaje i nie widzę tutaj dużej straty. Możę jest wolniejszy, ale celność ma podobną. Dodam że pracuje na środkowym punkcie
Wszystko zależy od tego kto co potrzebuje bądź nie potrzebuje.
Ja dokonałem świadomego wyboru (może będę żałować). Nie zmieniam swojej 50-tki. Dlaczego? Doszedłem do wniosku, że samo posiadanie 5D to nie wszystko. Trzeba mieć szkła, dobre (drogie) szkła. Takowych z literką L raczej nie będę miał, bynajmniej nie od razu, więc po co taki korpus jak nie wykorzystam mocy w nim drzemiącej?! Nawiasem mówiąc nie miałem konkretnego porównania, więc trudno mi się wypowiadać na temat magii 5D. Samo posiadanie sprzętu to nie wszystko. Nie wykonuje zarobkowej fotografii, więc nawet nie wiem czy bym wykorzystał ten format matrycy z 5D i jej (opisywane przez wszystkich) zalety. Racjonalnie oceniłem, że potrzebuję korpusu uniwersalnego. Lubiąc Portrety, Krajobrazy i trochę Przyrodę świadomie zostaję z Cropem.
P.S. Ciekawe czy będę żałował tej decyzji ;-)