Moim zdaniem to błędne koło. Za 12500 + 2000 z hakiem za 50d masz 5d i w przybliżeniu zestaw mgtana oraz zupełnie gratis - perspektywy.
Wersja do druku
narazie nie planuje wymieniac 50tki.
wiec doradz mi Mariusz co mam zrobic...
inwestycja bedzie nie za moja kase... :) tylko z dofinansowania... planuje na szklo przeznaczyc 11 000 a za reszte kupic sprzet studyjny...
Proponuję 70-200/4IS + 85/1.8 i już masz 2000 zł w kieszeni. Ewentualne straty po późniejszej odsprzedaży będą i tak dużo mniejsze niż z tych cropowych nie-wiadomo-dla-kogo cudaków ;)
24-70 = 4400
70-200/4IS = 4000
85/1.8 = 1400
I zapomnij o cropie. Chcesz przecież zarabiać, nie jeździć na Malediwy.
teraz to juz mam metlik w glowie :(
ja na szybko tylko dopiszę ,że jak rybka to bardziej canona 15mm niż samyanga , jednak 8mm to na tyle mało ,że na ślubie jak ta mucha byś musiał przed ludźmi latać , inaczej naprawdę starsi ludzie się nie rozpoznają na foto :wink:
Szklarnia za 12tysi a gdzie backupowa pucha ?
Ja bym sprzedał 50D, kupił 5ke i 30D na zapas (albo z jednocześnie podpietym szkłem).
Obiektywy to sprawa indywidualna. Lepiej kupić i sprawdzić czy będziesz takich zakresów używał. Może się okazać, że niektóre bedą leżeć w szufladzie.
Jesli chodzi o IS to zależy co się fotografuje. Jesli na zdjęciu są ludzie to IS w ciemnym szkle takim jak KIT - jest wg mnie bezużyteczny (no może sporadyczne przypadki).