bo to nie "zniżka na ryczałt" tylko z tego co kojarzę karty podatkowej a to różnica.. a co do zatrudnienia gdzieś na etacie to jak ktoś płaci ci zus to ty płacisz tylko zdrowotne
Wersja do druku
czemu 250 zl ? jak ryczalt bedziesz placil ? chyba na karcie bedac , ryczalt placisz bodaj 20% od przychodu ( - to co do odjecia )
lepiej nie mysl a sprawdz na sucho , bo pozniej czlowiek zaluje a przejsc z karty/ryczaltu latwo na rozl ogolne , w druga strona nie bo trzeba do nowego roku czekac
Tak tak, na karcie. znowu pomyliłem pojęcia:(
Teraz zatem to już nie wiem co najlepiej, czemu nie karta podatkowa tylko ryczał?
Jaki sens jest brania ryczałtu, a nie KPiR skoro i tak płaci się 20% podatku od przychodów a nie uwzględnia się kosztów?
Sorry że tak męczę, ale niestety jak widać moje pojęcie jest hmm.. "mniej niż zero"
Ale to jakim cudem wyszlo ci na wawe uslugi foto 250 zl ?
1. Karta podatkowa.
Stawka w okolic 240-270 zl ( bez wytwarzania i handlu odbitkami ogolnie ).
Od tego odjac czesc skladki zdrowotnej ( 7.75% podstawy max ) czyli okolo 200 zl.
Zostaje nam do placenia kilkadziesiat zlotych. ZERO papierow itp tylko roczne rozliczenie.
Brak odpisow.
2. Ryczalt ( ja placilem 20% , inni mowia ze 17% w watku wiec pewnosci nie mam ).
Od przychodzu odejmuje sie skladke emerytalna , wyliczsz 20% podatku i znow odejmuje 7.75% podstawy czyli te cirka 200zl. Wiec przy dochodach rzedu 1200-1300 zl wychodzimy na 0. Ponad to , zaczynamy placic. Na ryczalcie pewne rzeczy mozna odliczac ale duperele wiec nie ma co liczyc specjalnie na to.
( w ustawie cos czytalem ze jest mozliwosc zwolnienie z placenia ryczaltu do kwoty miesiecznie przychodow rzedu 4k , nie chce mi sie grzebac w ustawie trzeba doczytac , bo tam byly ograniczenia kogo sie to tyczy )
3.Zasady ogolne. Bulisz caly czas. Nie wiem czy tu sie odlicza skladki itp bo nie wglebialem sie w to. Owszem mozna odpisywac koszty. Ale czy bedziesz je mial ? Trzeba by zrobic sobie dobra kalkulacje. Wedlug mnie na poczatku w ogole nie warto , pozniej sie na sile kosztow szuka , albo coz placi podatek i tyle ;]. W wypadku fotografii slubnej tym bardziej jakos nie widze sensu pakowania sie w to.
A VAT to VAT , chcesz byc to mozesz byc. Niektore firmy moga wymagac np faktur albo ie podejma wspolpracy. Znow w wypadku slubniakow to totalnie bez sensu , po co zakladac kase fiskalna i mlodym 22% doliczac ;] , to tylko winduje cene.
Dziękuję za szczegółową odpowiedź. Ja ze swojej strony znalazłem tą zniżkę na kartę podatkową w przypadku pracy na etacie
Napisane jest to w ustawie o o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w art. 27
Zatem karta wygląda bardzo ciekawie:)
Zasady ogólne to nic innego jak ryczałt tylko możesz sobie więcej rzeczy odliczać lub odejmować koszty. Np składka ZUS może być traktowana jako koszty czyli odejmuje się od przychodów.
Więc jeśli na ryczałcie płaciło się 17% bądź 20% podatku to na zasadach ogólnych wychodzi 18% więc jest podobnie.
Reasumując - w przypadku fotografii ślubnej to jeden pieron czy jesteśmy na ryczałcie czy KPiR, chyba, że boimy się księgowości.
W przypadku uzyskania dotacji to Książka może być na początek dobrym rozwiązaniem bo jeśli zakupy nie będą kwalifikowały się do amortyzacji to wtedy zaliczamy je jako koszty i nie płacimy podatku przez dłuuugi czas :)
Wprowadzasz trochę w błąd. Przy dochodzie rocznym na poziomie 15 tys. zł nie płacisz nic podatku (przy uwzględnieniu kwoty wolnej od podatku i odliczania składki zdrowotnej). Dopiero przy wyższych dochodach zaczynasz od różnicy odprowadzać 18%. Jeśli masz dziecko, to podatki zaczynają się od około 20 tys zł.
A potem, po jakimś czasie chcecie wziąć kredyt na dokupienie/wymianę sprzętu, a bank mówi - Przy dochodach jakie wykazuje pan w skarbówce, jest pan całkowicie niekredytowalny...