Odp: Canon EOS R5 Mark II
R5 był konstrukcją wyprzedzającą swój czas, podobnie jak kilka lat wcześniej A7III. Spokojnie można go porównać do 5D, pierwszej lustrzanki cyfrowej FF w małej obudowie. Z kolei 5DII był chyba najbardziej wyczekiwanym aparatem swojej dekady, ale niestety jedyne co mu dali extra to filmowanie i trochę więcej mpx. Chciałeś super af i szybkostrzelność musiałeś iść w pro 1d i 1dx/1ds. Teraz na szczęście już tak nie ma.
"Stara" R5 to ma af na poziomie R6 czy słabiej,bo R6II to chyba juz inna liga?
No i zrobiłem przed chwilą test R5 i opróżnia bufor zapisując na kartę, po czym po zapisaniu pewnej części plików, odblokowuje częściowo dostępność bufora.
Czyli jest zupełnie inaczej niż w R6mk2, który opróżniając bufor, blokuje na długo migawkę :(
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
"Stara" R5 to ma af na poziomie R6 czy słabiej,bo R6II to chyba juz inna liga?
Jeżeli mnie pamięć nie myli (sprawdziłem kilka manuali) to mamy 3 generacje (pomijam R i RP):
1-sza: R5 i wszystkie kolejne wliczając w to R3
2-ga: R6mk2
2-ga i pół: R1 i R5mk2
Pomiędzy 1-ką a 2-ką zmienia się sposób wyboru punktów AF, są inne stregfy, pojawia się śledzenie w całym kadrze. Śledzenie obiektów napędzane nowym silnikiem.
2 i pół, to 2-ka na sterydach. Dzięki koprocesorowi AI do śledzenia obiektów dodatkowo umożliwia śledzenie pociągów, samolotów itp a także specyficznych dziedzin sportu, gdzie rozpoznaje sekwencje akcji itp.
Możliwe, że 2.5 wymaga matrycy stacked.
Dodatkowo R1 ma dual-pixel w układzie krzyżowym.
Oczywiście piszę tu o tej "softwareowej" części AF. Pod spodem jest jeszcze DualPixel AF - który na różnych matrycach może pracować różnie.
ps. wydaje mi się, że w pierwszej generacji była jakaś zmiana po drodze, ale nie umiem doszukać się tego w manualach ;-)
p,paw
Nie mogę już edytować a że sprawdziłem to sprostuję: R6mk2 również śledzi pociągi, samoloty, łodzie itp.
Tak więc pomiędzy R6mk2 a R1 i R5mk2 jedyna różnica to śledzenie sportów.
p,paw
mnie te wszystkie technikalia za bardzo nie interesują
chcę mieć po prostu fajny obrazek i dobre wideo :) AF w R6 do tej pory łapał w miarę ok, nawet z Sigmą, gubił się trochę już przy 10000, ale to serio sam już musiałem wytężać oczy żeby cokolwiek zobaczyć w tej ciemnicy
tak więc prawie jestem zdecydowany, muszę się tylko z tym przespać :)
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
No i oczywiście jeżeli dla kogoś "size doesn't matter". Nie wyobrażam sobie zabrania R3 w góry.
p,paw
... eee Paweł masz małą wyobraźnię.., chodziłem z 5D, 7D itp co najwyżej odpinałem grip, X-T20, X-H1 i R, R6 i R3, ale też 1Dx, i nie miałem z tym problemu.
Dylematem co najwyżej było czy brać dwie lustrzanki i ile jakich obiektywów, fakt zawsze miałem pomoc syna, a wchodząc w łańcuchy lustrzanki lądowały w plecaku, a cykałem kompaktem.
Co do AF, to czy nie dopiero R5mkII prezentuje sprawność focusa z R3, a w ogóle to już R6 ma bardzo dobry układ AF /i najlepszy obrazek/, wszystko potem to niuanse, nawet w R1. Potwierdzam opinię cauchy: jeśli komuś nie zależy na rozdziałce to bez wahania brałbym R3,...lub został z R6.
pozdrawiam.MK.
Nie zgadzam się z tym że R6 i nowsze modele mają ten sam AF.
Choćby R6mk2 i R6 dzieli pod tym względem przepaść, fotografowałem ptaki w ruchu i R6 był tutaj zdecydowanie o klasę niżej.
Cytat:
Zamieszczone przez
sal
Nie zgadzam się z tym że R6 i nowsze modele mają ten sam AF.
Choćby R6mk2 i R6 dzieli pod tym względem przepaść, fotografowałem ptaki w ruchu i R6 był tutaj zdecydowanie o klasę niżej.
Dwa posty wyżej dokładnie to napisałem :)
p,paw
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Marek Kowal
... eee Paweł masz małą wyobraźnię.., chodziłem z 5D, 7D itp co najwyżej odpinałem grip, X-T20, X-H1 i R, R6 i R3, ale też 1Dx, i nie miałem z tym problemu.
Dylematem co najwyżej było czy brać dwie lustrzanki i ile jakich obiektywów, fakt zawsze miałem pomoc syna, a wchodząc w łańcuchy lustrzanki lądowały w plecaku, a cykałem kompaktem.
Co do AF, to czy nie dopiero R5mkII prezentuje sprawność focusa z R3, a w ogóle to już R6 ma bardzo dobry układ AF /i najlepszy obrazek/, wszystko potem to niuanse, nawet w R1. Potwierdzam opinię cauchy: jeśli komuś nie zależy na rozdziałce to bez wahania brałbym R3,...lub został z R6.
pozdrawiam.MK.
DLa mnie R5/R5mk2 na wyprawy w góry to już za dużo. Dalej przemiło wspominam format Sony A6xxx - to był dopiero doskonały aparat do podróżowania.
Ale co kto lubi - ja w plecaku w góry wolę mieć miejsce na inne rzeczy niż tylko aparat.
Historii o "obrazku" nigdy nie zrozumiem. Ale pewnie to dlatego, że jestem fizykiem a nie artystą ;-)
p,paw