No to już coś, 1120 mm na końcu. A ze zdjęć jesteś zadowolony?
Zgadzam się z candar, że Canon przesadził z cenami.
Wersja do druku
No to już coś, 1120 mm na końcu. A ze zdjęć jesteś zadowolony?
Zgadzam się z candar, że Canon przesadził z cenami.
Dzięki, zajrzę! Co do ostrości - jestem teraz na laptopie, trudno mi ocenić ostrość na razie, ale zdjęcia (FLICKR) wyglądają sensownie.
Uzyskanie ogniskowej 800mm przy jasności f/9 w innych systemach wymaga zooma x-600mm i konwertera 1,4x.
Trzeba wydać na zestaw od 10,6k do 11,4k PLN w zależności od systemu. Dostaniemy wtedy 840mm i f/9.
Szkło 200-800 jest świeże i ceny jeszcze nie drgnęły poniżej 10,9k PLN - ten sam poziom cen.
Masz rację, że to nowość i cena jeszcze się nie "ustaliła".
SONY FE 200-600 w promce z TC (do wyboru) były poniżej 8.5k zł,. ale to promka, więc też może nie jest idealne porównanie.
Co by jednak nie mówić, jako użytkownik Sony, zazdroszczę użytkownikom Canonów właśnie tych 800-ek (no tych 2 z 3, bo ta trzecia to co nieco kosztuje). Ten zoom jest doprawdy interesujący, może Tamron czy Sigma podchwycą pomysł.
A użytkownicy Canonów zazdroszczą Ci Sony 200-600 więc jest remis :)
Sony ma najbogatszy wybór obiektywów do bezlusterkowców. Więc powodów do narzekań niema zbyt wielu,.....ale ponarzekać zawsze można ;)
Canon jest jedyną firmą która ma aż trzy 800-ki, poza tym nie wiem czy w ogóle któryś z konkurentów ma 800mm na końcu.
--- Kolejny post ---
Okazuje się, że TC 2x można podpiąć do ulra-budget 800 mm -> Tu jest przykład:
https://www.youtube.com/watch?v=sGYMLG3EiZU
Przed chwilą obejrzałem film, zapamiętałem, że AF i ostrość wypadają świetnie, dobrze współpracuje z TC i osłona jest jak z Chinola :)
Film dobry, nie za długi, nie lubię testów na pół godziny lub więcej, a taki krótki film gdzie są najważniejsze rzeczy chętnie się ogląda. Tak trzymaj!