Odp: Canon 80D - teraz już naprawdę oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
... tak naprawdę to obrazek z 40d i 80d dzieli przepaść, zwłaszcza na ostrych obiektywach (są takie u Canona za parę stówek jak i za kilkadziesiąt tysięcy :)).
Przepaść to jest, gdy patrzę na zdjęcia z A6000 z podpiętą Sigmą 60/2.8 DN. Dosłownie można zbierać szczękę z podłogi. Jednak chwilę później dotykam mojego 5D i wiem, że nigdy go nie sprzedam ;) Tak, wiem, stara matryca z dynamiką płaską jak deska, przy której matryca Sony jest dosłownie jak z gumy, ale go lubię. Poza tym, gdy nie mam pół szafy sprzętu, to się źle czuję :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Przepaść to jest, gdy patrzę na zdjęcia z A6000 z podpiętą Sigmą 60/2.8 DN. Dosłownie można zbierać szczękę z podłogi. Jednak chwilę później dotykam mojego 5D i wiem, że nigdy go nie sprzedam ;) Tak, wiem, stara matryca z dynamiką płaską jak deska, przy której matryca Sony jest dosłownie jak z gumy, ale go lubię. Poza tym, gdy nie mam pół szafy sprzętu, to się źle czuję :)
Cóż, trzeba by zdefiniować dobrze pojęcie przepaści :lol: Mam A6300, którą używam z tymi samymi obiektywami co 80d. Może i matryca Sony jest tu i ówdzie lepsza (brak filtra AA, ciut lepsza dynamika na niskim ISO). W praktyce, to jednak aptekarskie różnice. I jednak bardziej się polubiliśmy z Canonem :) Do tego stopnia, że Sony pójdzie pewnie na sprzedaż...
Od miesiąca mam Canona 80D i... dawno nic mnie tak nie wkurzyło, jak ten aparat. Używam z obiektywem C 55-250 STM, z którym nie miałem żadnych problemów na C 550D, a liczyłem na lepszy AF. Tymczasem C 80D potrafi: w ogóle nie złapać ostrości i się błąkać jak Ruski w jednym trampku po Saharze; nastawić ostrość gdzieś w powietrzu i spowodować cała serię kompletnie nieostrych zdjęć, ale nie wskutek poruszenia; ochoczo nastawić ostrość na jakąś bździnę dwa metry przed obiektem, na którą odrębnie nie jest w stanie wyostrzyć za chińsko-japońskiego boga; to samo potrafi zrobić ostrząc na coś w tle zahaczonym rogiem czujnika AF, który lekko wyszedł poza obiekt, i robi to z dużo wiekszą determinacją, niż mój stary 550D. Przy 7 klatkach/sekundę loterią jest, czy: wszystkie będą nieostre, czy chociaż jedna będzie ostra, i to nie wiadomo która; może być pierwsza, ostatnia, trzecia itp. w serii nawet 18 RAW-ów. Aparat odwala takie cyrki niezależnie od szybkości migawki, czy to jest 1/250. czy 1/400, czy 1/2000 s. Na Canonie 550D robiłem ca 11.000 klatek rocznie przy 3 kl/s, z czego znakomita większość była OK, a to co nie było OK, to po prostu nie miało prawa być, a ja liczyłem na drapane. Tymczasem na C 80D zrobiłem 12.000 klatek w jeden miesiąc, z czego ostało się zaledwie ok. 900, a w tym może zaledwie 100 jest takich, do których się nie ma o co przyczepić pod względem ostrości, reszta zmarnowana głównie ze względu na błędy AF. Może ze 20% skasowanych zdjęć zostało ze względu na ekspozycję lub duble takiej samej jakości. Nie zachodzi żadne FF ani BF, bo testy aparat wykonuje popisowo. Jest natomiast zjawisko wynikające z przekroczenia magicznej granicy liczby pierdylionów Mp: cholernie trudno jest uzyskać ostre zdjęcie nawet wtedy, gdy aparat ustawi ostrość we właściwej płaszczyźnie, ponieważ przy tej wielkości piksela, jaką ma, najdrobniejsza nieostrość ruchowa rozmywa obraz w widoku 100% w dużo bardziej dotkliwym stopniu, niż na matrycach 18 Mp, w związku z czym odsetek użytecznych 100% kropów w stosunku do 550D jest żałośnie niski. O ile na C 550D ze wspomnianym obiektywem przy 250 mm bez problemu dawało się robić bardzo ostre zdjęcia przy migawkach w przedziale 1/250-1/400s nawet uwzględniając drobne poruszenia ptaków czy innych zwierząt, to na C 80D poniżej 1/640 s można właściwie liczyć tylko na cuda.
Aparat fatalnie współpracuje z kartą SD Kingston SDXC I (3) SDA3/64GB (90MB/s-80MB/s), z którą wczytanie podglądu zdjęcia po zrobieniu choćby raptem 2 klatek trwa notorycznie od 30 do 40 sekund! Z każdą inna kartą, którą mam, nawet nie deklarującą aż tak wysokich transferów, nawet ze starą microSD 8GB class 4, pracuje szybciej (2-10s aby wczytać podgląd), a z kolei wspomniany Kingston się nie jąka na żadnej z pozostałych moich trzech cyfrówek! Karta ta przy zrzucaniu RAW-ów przez USB 3.0 spokojnie osiąga średni transfer ponad 70 MB/s, a w porywach do 86 MB/s na paroletni dysk SATA 2.
@atsf jakiego trybu AF uzywasz?
Z tego co opisujesz, to może być walnięta puszka. Kupiłeś nowy, czy używany? Próbowałeś albo masz możliwość sprawdzić z innymi obiektywami? Nie znam ani tego obiektywu, ani kart kingston (używam tylko sandisc), ale używam czasem 80d od chyba roku i żadnego z "twoich objawów" nigdy nie miałem.
Używam ostrzenia praktycznie wyłącznie na centralny punkt AF w ONE SHOT. Przez ponad 3 tygodnie fotografowałem w lasach w Iwoniczu (byłem w sanatorium) ptaki i zwierzęta. Warunki fotografowania bardzo ciężkie z racji trudnego do opanowania światła (jak to w lesie) i mnóstwa przeszkadzajek. Z racji relatywnie krótkiej ogniskowej obiektywu trudno jest uzyskać duże wypełnienie kadru przez obiekt, zwłaszcza jeśli jest to mały ptak, ale aparat miał problemy z ostrzeniem na sarny! Aparat kupiłem nowy.
A do takich zastosowań nie powstało przypadkiem Servo? Dodatkowo podczas wykonywania zdjęć seryjnych za pomocą 550d ostrość jest ustawiana tylko przed zrobieniem pierwszego zdjęcia w serii w trybie one shot af (na pewno tak jest w 600d). Z tego powodu technika robienia zdjęć seryjnych tymi aparatami może się mocno różnić... Dodatkowo czy masz aktywne wszystkie pola AF czy wybierasz jedno bądź grupę?
Dziwne... Moim zdaniem (podobnie jak przedmówców) to jakiś techniczny problem z tym konkretnym egzemplarzem. Mam i 80D i 55-250STM, fotografuję i małe ptaki w lesie i sarny, korzystam z różnych trybów AF i nigdy nie miałem takich problemów jak opisano. Oczywiście jak jest mały ptak w lesie między gałęziami to AF czasem zbłądzi ale co najmniej 80% zdjęć wychodzi bez zarzutu. Jak obiekt się nie porusza to wybieram One Shot a jak porusza to servo. I oczywiście punkt centralny.
Czytaj ze zrozumieniem, plizzzz ;-) Używam praktycznie wyłącznie centralnego punktu AF. Servo się nie nadaje w sytuacjach przekadrowywania. Inne tryby AF, czyli strefowe, kompletnie się nie nadają do ostrzenia na małe obiekty w skomplikowanym otoczeniu. Jeśli chce uzyskać ostrość na oku ptaszka, to chcę ją mieć na oku, a nie na brzuchu, ani poza ptaszkiem.
Tutaj słów parę o ergonomii cudeńka.
Jest to mój pierwszy Canon xxD, więc nie wiem, jak długą tradycję mają różne rozwiązania w nim zastosowane. Parę rzeczy związanych z tzw. kustomizacją manipulatorów jest jednak IMHO irytujących. Po pierwsze, przycisk AF-ON na tylnej ściance. Właściwie nie wiem, po co on jest, co on daje, skoro jakichkolwiek nastaw można dokonać i tak tylko zdejmując palec ze spustu. Można temu guzikowi przypisać inną funkcję, ale tej, którą bym chciał przypisać, nie można. A wolałbym mieć pod kciukiem przełącznik One Shot/Servo. Tę funkcję z kolei można przypisać do przycisku podglądu GO, ale ów przycisk jest bardzo niewygodny w obsłudze, zwłaszcza w rękawiczkach.
Wyłącznie do przycisku podglądu GO można też przypisać wstępne uruchomienie stabilizatora obrazu w obiektywie, jednakże powoduje to wyłączenie uruchamiania owegoż przez spust migawki, co mnie wprawiło w totalne osłupienie i było przyczyną zrobienia przynajmniej ze stu poruszonych zdjęć, gdy się akurat dużo działo, a palec nie trafił na przycisk GO we właściwym momencie.
Ponadto:
- Znikanie wszelkich wskazań w celowniku podczas ustawiania wartości ISO po naciśnięciu przycisku ISO, nie można więc za pomocą ISO dopasować ekspozycji na bieżąco; jest to możliwe dopiero po przypisaniu do zmiany ISO przycisku SET.
- Niemożność wprowadzenia korekcji ekspozycji "na sucho" tylnym pokrętłem bez dokonania pomiaru światła- opcja wprowadzania korekcji zanika, gdy jeszcze wyniki pomiaru się świecą w celowniku, co jest wkurzające do bólu. Można to zrobić jedynie wtedy, gdy do korekcji ekspozycji zostanie przypisany przycisk SET a samą korekcje wprowadzi się pokrętłem głównym, ale wtedy nie można zrobić tego, co opisałem w punkcie wyżej. I znowu przycisk AF-ON jest potrzebny jak zającowi dzwonek- przyciskając go kciukiem nie można obsłużyć tylnego pokrętła.
- Przypisanie do wybieraka krzyżowego bezpośredniego wyboru punktu AF, jeżeli nie zablokuje się dostępu do niego dźwigienka LOCK, spowoduje że w momencie podniesienia aparatu do oka aktywny punkt AF raczej na pewno nie będzie tym samym, co przy poprzednim zdjęciu.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Jest to mój pierwszy Canon xxD, więc nie wiem, jak długą tradycję mają różne rozwiązania w nim zastosowane. Parę rzeczy związanych z tzw. kustomizacją manipulatorów jest jednak IMHO irytujących. Po pierwsze, przycisk AF-ON na tylnej ściance. Właściwie nie wiem, po co on jest, co on daje, skoro jakichkolwiek nastaw można dokonać i tak tylko zdejmując palec ze spustu. Można temu guzikowi przypisać inną funkcję, ale tej, którą bym chciał przypisać, nie można. A wolałbym mieć pod kciukiem przełącznik One Shot/Servo. Tę funkcję z kolei można przypisać do przycisku podglądu GO, ale ów przycisk jest bardzo niewygodny w obsłudze, zwłaszcza w rękawiczkach.
przycisk af-on jest absolutnie kluczowym przyciskiem na korpusach canona :mrgreen: ja używam i nie wyobrażam sobie żebym mógł bez tego fotografować.