Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Żeby mieć gorszy aparat? Po co psuć?
Być może masz rację, może po prostu nie umiem wykorzystać możliwości. Mam tylko takie osobiste wrażenie. Nieco inne jak wtedy gdy zmieniłem 50d na 5d mark II. Wtedy wątpliwości nie miałem. Między obrazkiem z jednego i drugiego była znaczna różnica. Teraz jednak mam chociaż nie takie jednoznaczne. W cropowaniu przewagę jednak widzę w 5-tce, no ale to drobiazg, nieistotny z punktu widzenia ogólnego. Po prostu raz się zachwycam a czasem wydaje mi się coś innego. I nie mówię w tym momencie o aparacie ( bo uważam , że ogólnie 6 jako nowocześniejszy jest lepszy) tylko o samej matrycy.
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Żeby mieć gorszy aparat? Po co psuć?
Dlaczego gorszy ? Skąd pomysł, że matryca w 6D jest lepsza od tej w 5DII ? To niekoniecznie jest prawda - wszystko zależy od charakteru wykonywanych ujęć i panujących warunków.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
wszystko zależy od charakteru wykonywanych ujęć i panujących warunków.
Hmmm.. to chyba odnosi sie do wszystkich matryc, a nie tylko tych dwóch....
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Dlaczego gorszy ? Skąd pomysł, że matryca w 6D jest lepsza od tej w 5DII ? To niekoniecznie jest prawda - wszystko zależy od charakteru wykonywanych ujęć i panujących warunków.
Matryca z 6D jest lepsza - począwszy od dynamiki, skończywszy na separacji kolorów. Na zdjęciach z 6D wystarczy poprawić kontrast i czasem delikatnie tintę w balansie bieli, na zdjęciach z 5D Mark II jest więcej dłubania - zwłaszcza tam, gdzie jest jakaś skóra.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
A jakie warunki i zdjęcia pokażą lepszość matrycy z piątki? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A jakie warunki i zdjęcia pokażą "lepszość" matrycy z szóstki?
Koledzy, może jakieś konkretne przykłady zamiast napawania się marketingową demagogią rodem z Canona ?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Matryca z 6D jest lepsza - począwszy od dynamiki, skończywszy na separacji kolorów. Na zdjęciach z 6D wystarczy poprawić kontrast i czasem delikatnie tintę w balansie bieli, na zdjęciach z 5D Mark II jest więcej dłubania - zwłaszcza tam, gdzie jest jakaś skóra.
Coś w tym jest, ale nie przesądza to w sposób oczywisty o wyższości 6D. Ja robię głównie krajobrazy i wnętrza i tutaj nie jest to już tak widoczne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
mnie się zawsze wydawało że to zmierzenie "lepszości" (jakąś miarą obiektywną np DXO ma coś takiego) matrycy pozwala na stwierdzenie w jakich warunkach i jakie zdjęcia będzie się dawało robić, a tu proszę widać że czasami jest odwrotnie - jak w wojsku - cytuję "na mroźnym zimowym poligonie sinus dochodzi do 20", na szczęście zimy teraz łagodne
@Bolek02 - nie zgodzę się. Lepsze kolory, lepszy DR oraz możliwość podciągnięcia cieni bez bandingu jest dla mnie znaczną wygodą.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Coś w tym jest, ale nie przesądza to w sposób oczywisty o wyższości 6D. Ja robię głównie krajobrazy i wnętrza i tutaj nie jest to już tak widoczne.
Mi wystarczyło na Zlocie CB wykonać fotografię modelki w otoczeniu drzewa, a w zasadzie otoczeniu liści i jak odpaliłem RAWa powiedziałem sam do siebie ŁAŁ. Kolorki 6D dla mnie niemalże idealne.
Wszystko to prawda co Koledzy piszecie, ale nie widzę bezpośredniego związku.
Kolory to nic innego jak odpowiednie wykorzystanie rozpiętości tonalnej w kontekście jakości generowanych szumów i wysokiego użytecznego ISO.
Składa się na to wiele czynników i na tej podstawie nie można jednoznacznie powiedzieć, że matryca z 6D jest lepsza, bo zależy do czego.
Dla przykładu podam, że 5DIII powinien mieć jeszcze lepszą matrycę, a na kolory sporo użytkowników narzeka, zwłaszcza na wysokim ISO.
Zdania jak zwykle są podzielone.