Powiem ci tyle mam obiektyw canona zaprojektowany w 1987 roku i działa na R:mrgreen:
Wersja do druku
Powiem ci tyle mam obiektyw canona zaprojektowany w 1987 roku i działa na R:mrgreen:
85/1.8 jest z połowy lat 90' ;) u mnie chodził średnio. Czasami wszystko w punkt a innym razem sporo do wywalenia w idealnych warunkach, ale inni może mają lepsze doświadczenia. S50art idealnie, 35art też. Ogólnie mam wrażenie graniczące z pewnością, że im obiektywy jest ostrzejszy tym lepiej działa AF, bo ma łatwiej ze znalezieniem kontrastu.
O Sigmę się nie martwię, bardziej chodzi mi o 70-200/2.8 zwłaszcza przy dłuższych ogniskowych.
Jako szeroką stałkę chcę kupić Tamrona 35/1.4, który podobno jest lepszy od Sigmy
Tego, że będą działać to się domyślam ;-) Pytanie tylko jak będą działać.
Ten tamron jest niewiele lepszy a sigmy używki są w bardzo dobrej cenie ok. 2200zł. Jeśli chcesz nowy to spróbowałbym trochę poczekać, bo może międzyczasie wyjdzie coś pod RF.
Na obiektyw ciśnienia nie mam ale na korpus to już tak. Mojego 5dii naprawdę mam dość. Ostatnio w plener z ciekawości zabrałem Fuji x-e3 + 35/1.4 aby porównać z 5dii. No i AF z małego Fuji pozamiatał, poustawiał Canona po katach jak chciał a zdjęcia wymagały tylko minimalnej obróbki. Ale... jeśli chodzi o plastykę zdjęcia to Canon pomimo nietrafionych AF był duuużo wyżej.
Miałem 5DII przez wiele lat i zmiana na R dała poważny przyrost jakości obrazka i możliwości korpusu.
W 5DII działa w zasadzie środkowy punkt AF. W R mamy pełnię możliwości, prawie cały kadr z AF, skuteczny Eye AF.
Matryca w R daje bardzo szczegółowy obrazek, który bardzo dobrze się obrabia, znacznie elastyczniej niż w 5DII.
Kwestia działania korpusu ze starszymi szkłami Canona raczej nie dotyczy R. Starsze szkła nie osiągają maksymalnych wartości fps przy migawce mechanicznej ale z R5 i R6. Skromna liczba fps jaką daje R jest do zrobienia każdym szkłem. Mój C70-300L (sprzed magicznego 2012 roku) osiąga to co oferuje korpus R.
I o to właśnie mi chodzi. Dziękuję.
Teraz poczekam tylko na Czarny Piątek chyba, że wcześniej pojawi się jakaś ciekawa używka. Ale szczerze mówiąc do używanych cyfrówek jestem uprzedzony i brałbym tylko w ostateczności.
Już taniej napewno nie będzie
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/apara...os-r-body.html
7000 to nadal drogo za ten aparat na dziś. Cena w granicach 5000 za R i 2500 za RP powinna być dostępna już w styczniu.