Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Mam pytanie o to jakich kart używacie do zapisu filmów w 6D ? Z jakimi wszystko śmigało bez problemu Znalazłem tego typu karty, które wielkościami i ceną powiedzmy są ok.
Chodzi mi głównie o doświadczenia osób, które te karty miały realnie, bo to, że na pudełku jest napisane 45 mb/s albo 90 mb/s wcale nie musi oznaczać, że tak to w realu działa.
Pretec SDXC UHS-I 667x 64GB
SanDisk SDXC Extreme HD Video 45MB/s 128GB
SanDisk Extreme Pro 95 MB/s 32GB
SanDisk SDXC Extreme HD Video 45MB/s 64GB
Pretec SDHC UHS-I 667x 32GB
Różnica pomiędzy SanDiskiem 45, a 95 jest zauważalna ale czy to jest dokładnie tyle to nie mierzyłem.
Może źle się wyraziłem. Na ile te karty wolniejsze 45 mb/s dadzą sobie zawsze radę z zapisem filmów ? Na ile taki Pretec faktycznie daje radę podczas zapisu filmów, a na ile jakieś problemy występowały u osób użytkujących 6D.
Każda z tych kart wystarczy do zapisu video na oficjalnym sofcie CANONA.
Kup coś pomiędzy np: Sandiska 80 mb/s Sam kupiłem i jestem zadowolony cena 99zł 16 g
Szczerze mówiąc nagrywałem dłuższe sekwencje nawet na najtańszych i starych kartach jakie zostały mi w domu i nie widziałem żadnej różnicy w jakości nagranego materiału z tym, który nagrywam na kartach używanych na co dzień ( toshiba exceria ). Przez dłuższe rozumiem takie powyżej 2-3 minut, ALL-I.
Miałem napisac coś więcej o wrażeniach o użytkowaniu 6d. Po zrobieniu kilku pstryków nic jakiegoś specjalnego. Pobawiłem sie w cameraraw i stwierdzam moim skromnym zdaniem przepaść między 6d a cropem 600d. Z 6d mogę ciągnąc bezkarnie cienie mogę wygaszać światła. Matryca jest o niebo lepsza od 600d. Wiem to fotograf robi zdjęcia i powinny być dobrze naświetlone. Pomimo to matryca z 6d daje więcej możliwości można z niej o wiele więcej wycisnąc niż z cropa. Druga sprawa to kolory. Surowy raw wymaga mniej ingerencji . jest bardziej soczysty i bardziej odpowiada rzeczywistości. Że by nie było że przechwalam za bardzo samą puszkę będę musiał zapiąc do 600d jeszcze to samo szkło bo to na pewno ma wielki wpływ na obrazek. Spojrzałem po prostu na sample z cropa i ff wykonane w tym samym miejscu i podobnym świetle. W planach mam zrobienie małego porównania . Te same szkło ten sam plener ustawienia itd . Ale póki co to zakupu 6d nie żałuję nawet troszeczkę . Nie rozczarował mnie, nie zachwycił że bym wyszedł na ulicę i krzyczał kupujcie go . Ale te body ma w sobie to coś :)
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
Miałem napisac coś więcej o wrażeniach o użytkowaniu 6d. Po zrobieniu kilku pstryków nic jakiegoś specjalnego. Pobawiłem sie w cameraraw i stwierdzam moim skromnym zdaniem przepaść między 6d a cropem 600d. Z 6d mogę ciągnąc bezkarnie cienie mogę wygaszać światła. Matryca jest o niebo lepsza od 600d. Wiem to fotograf robi zdjęcia i powinny być dobrze naświetlone. Pomimo to matryca z 6d daje więcej możliwości można z niej o wiele więcej wycisnąc niż z cropa. Druga sprawa to kolory. Surowy raw wymaga mniej ingerencji . jest bardziej soczysty i bardziej odpowiada rzeczywistości. Że by nie było że przechwalam za bardzo samą puszkę będę musiał zapiąc do 600d jeszcze to samo szkło bo to na pewno ma wielki wpływ na obrazek. Spojrzałem po prostu na sample z cropa i ff wykonane w tym samym miejscu i podobnym świetle. W planach mam zrobienie małego porównania . Te same szkło ten sam plener ustawienia itd . Ale póki co to zakupu 6d nie żałuję nawet troszeczkę . Nie rozczarował mnie, nie zachwycił że bym wyszedł na ulicę i krzyczał kupujcie go . Ale te body ma w sobie to coś :)
Zapodaj Rawa jakiegoś soczystego i samo jpg z niego. :]
Dziś już ni dam rady ale spokojnie coś wrzucę :)
surowy raw
6d600draw plus cienie w cr 100+
6d600d
szklo 16-35 II iso 1600 . no moze faktycznie przesadziłem z tym nasyceniem kolorów chociaż w tych warunkach to nie jest oczywiste . widać za to różnice w szumach i DR
zdjęia są cropowane o połowe. ogniskowa dobrana aby byl widoczny ten sam kard
Jak będę miał ciut więcej czasu zrobie dokładniejsze porównanie.w świetle dziennym