Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Witam,
Czy Canon będzie robił nowy soft do pracy z obiektywami EF żeby poprawić tryb seryjny? Czy jest to niemożliwe ze względów technicznych.
Cytat:
Zamieszczone przez
Arius74
Witam,
Czy Canon będzie robił nowy soft do pracy z obiektywami EF żeby poprawić tryb seryjny? Czy jest to niemożliwe ze względów technicznych.
Jeśli masz na myśli szybkość to jest to związane z poborem prądu. Więc ograniczenia techniczne.
Body po podpięciu "sprawdza" obiektyw pod tym względem. W firmware nie jest zapisane z jakim ma działać szybciej z jakim wolniej.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Podbijam pytanie. Znalazłem tylko shuttercount, ale na maca, do którego nie mam dostępu.
Aktualnie chyba nie ma innego programu.
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
Jeśli masz na myśli szybkość to jest to związane z poborem prądu. Więc ograniczenia techniczne.
Body po podpięciu "sprawdza" obiektyw pod tym względem. W firmware nie jest zapisane z jakim ma działać szybciej z jakim wolniej.
Dziękuje za informacje. Czyli powoli i tak trzeba zamieniać obiektywy na RF. Ale to trochę potrwa szkoda tej szklarni.
Cytat:
Zamieszczone przez
Arius74
Dziękuje za informacje. Czyli powoli i tak trzeba zamieniać obiektywy na RF. Ale to trochę potrwa szkoda tej szklarni.
Nowsze EF, zaprojektowane po 2012 roku działają jak RF. Sigmy również.
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
Przejrzałem BHPhoto i wiele nowych szkieł EF (C35/1.4II, C24-70/2.8II, C100-400LII itd.) nagle zyskuje na popularności. Myślę, że różnica w cenie w stosunku do odpowiedników RF ma tu znaczenie. No i to, że działają bardzo skutecznie przez adapter z serią R.
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
Moje szkła niestety nie łapią się na działanie z EOS R w szybkiej serii, szkoda. Wszystkie zaprojektowane przed 2012. Da się z tym żyć zdjęcia można robić a to jest najważniejsze :D .
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Przejrzałem BHPhoto i wiele nowych szkieł EF (C35/1.4II, C24-70/2.8II, C100-400LII itd.) nagle zyskuje na popularności. Myślę, że różnica w cenie w stosunku do odpowiedników RF ma tu znaczenie. No i to, że działają bardzo skutecznie przez adapter z serią R.
Myślę, że się z tym liczyli. Przecież nie da się tak od razu wymienić wszystkich ef-ów na świecie ;) a nowy system musi być również w ten sposób atrakcyjny. Stopniowo będzie przybywać RF-ów na rynku, ale to też sprawi, że rynek wtórny EF-ów będzie coraz bardziej atrakcyjny. Jakby nie patrzeć jest dobrze :)
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Moje 3 Sigmy Art 105, 50 i 24 działają świetnie. Tylko 24 nie daje pełnej szybkości przy migawce mechanicznej (co trochę dziwi bo to w miarę nowe szkło) ale akurat przy tym szkle to nie problem.
Cześć! Czy Wasze R-ki też tak „gadają” non-stop? Mój nawet jak nie robi zdjęć to ciągle mruczy, skrzypi, chrumka, trzeszczy...tak jakby ciągle ostrzyli, tylko ciszej. Chyba z każdym obiektywem tak gada, z Canonem, sigmą, tamronem. Dopiero po wyłączeniu całkowitym milknie po chwili. Nie wiem czy to normalne, moje lustra nie odzywają się nie pytane, a ten skwierczy na okrągło i nie wiem czy mu coś nie dolega.