Jakim cudem AF może zwolnić?????
Wersja do druku
Jak ma namieszane w ustawieniach to pracuje wolniej ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak dodać zdjecie do postu ? Dawno temu wiedziałem ale zapomniałem .
Mam teraz taki problem ,że nie moge ustawić wyłącznie AF ręcznie na najmniejszy punkt. Mogę odznaczyć wszystkie ale punktowego poszerzonego (2 od lewej ) nie.Nawwet nie mogę najechać na niego. Przeskakuje na nastepny. Mam więc dwa punktowe zaznaczone. Coś namieszałem w ustawieniach co warunkuje takie zachowanie? Nie mogę się doczytać A może tak ma być ?
Web widać masz skróconą, bo ja mam też 400 stron ...
str 99 instrukcji z wersji pdf angielskiej - musisz zaznaczyć wszystkie rodzaje manualnego wybierania trybu AF
Dzięki !
Krotka relacja z frontu - 461 zdjec - przygotowania i ceremonia z zyczeniami, nietrafione 3 zdjecia, slownie: trzy. Na apracie glownie 24 i 35 L.
Pracowalem 1d3, 1d4, 1ds3, mam aktualnie d3; 5d3 ma najprecyzyjniejszy AF, jaki znam i jest fantastycznie szybki. GO nie ma wiekszego znaczenia 1.4 lub 2.8 - szybko i celnie na dowolnym punkcie. Duze, duze wow.
Robilem na f4 w kosciele ,ale nie potrafię wrzucać zdjęć więc nie zamieszczę :( .
Nie pisalem o relacjach szybkosci, a o precyzji - to jestem w stanie oszacowac, widze wyniki. Szybkosc af jest po prostu swietna, ja nie potrzebuje lepszej i np d3 nie daje mi w tym wzgledzie uczucia wiekszego komfortu, ale tez slub to nie jest dyscyplina sportowa.
F4 w kosciele? Oczywiscie :)
habakuk: a którego trybu "sportowego" użyłeś w menu jest chyba 5.
pzd
Czas się zatem nauczyć :-)
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19347
Jacek_73. Cyba sobie daruję . Nie chce tu ciągnąć wątku o edycji, ale jak mam zdjęcia umieszczać na osobnym serwerze żeby go wrzucić na forum to se daruje . :(
Czy ktoś zauważył, że microadjustment nie działa w trybie ręcznym strefowym i autowyborze punktu AF?
Mam jedną sigmę z dużym frontocusem i mam 100% trafionych fot w trybach punktowych i poszerzonych oraz 100% nie trafionych w trybach strefowym i przy autowyborze.
Sprawdziłem jeszcze na innym obiektywie i tego nie ma.
Najwidoczniej wina szkła. Dlaczego ustawia ostrość na skali poniżej 1,5 metra ostrząc na ok 20m? Nie wiadomo. Na punktowym jest ok więc pozostaje używanie w tym trybie.
Ciekawy artykuł fotografa ślubnego o AF i custom functions. Może się przydać komuś kto jeszcze się nie zagłębił w nową 5tkę.
http://www.atrero.com/articles/canon...i-af-settings/
Plus poradniki ze strony Canona.
http://learn.usa.canon.com/resources...f_points.shtml
http://learn.usa.canon.com/resources..._article.shtml
Moja piąteczka pojechała do serwisu. AF strefowy po prostu praktycznie nie działał. Na kilku stałkach sprawdziłem i nawet DPP zainstalowałem żeby sprawdzać punkty AF. Niestety tryby strefowe mimo prawidłowego umieszczenia w kadrze punktów AF (na twarzy np.) nie działały - total mydło.
Punktowe natomiast jak najbardziej ok. Czy ktoś miał też może taki numer czy byłem pierwszy?
A tak BTW to jak u Was ze strefowym AF'em ?
35L, 50L, 85 1.8 sprawa była powtarzalna, więc puszka pojechała do serwisu. Cóż, zdarza się.
Co do AF to...coraz bardziej mnie irytuje to gowniane podswietlenie punktow, po zmianie kadru z pionowego na poziom czy tez odwrotnie nieraz troche potrwa zanim namierze punkt:/
Kas to tak zje....li:/
można ustawić, aby po zmianie kadru poziom/pion nie zmieniał wybranego aktywnego punku AF - wtedy łatwiej namierzyć po zmianie
Ponoć canon pracuje nad nowym firmwarem w którym mają zmienić podświetlenie punktu af w trybie servo na czerwone.
http://www.canonrumors.com/2012/05/c...f-point-issue/
Tak ale wygodniej/szybciej jak mam ustawione zmienianie, tylko by lepiej podswietlone byly:)
Calkowita masakra jest jak mamy podswietlenie ustawione na auto i w trybie one shot nam nie podswietla punktu po ustawieniu ostrosci, cale szczescie mozna wymusic podswietlanie.
Czy ktoś się orientuje dlaczego rawM1 nie jest czytany przez capture one?
Ponieważ Canon nie wydał jeszcze SDK dla 5D Mk III.
Tryb fotografowania cichego, az sie nie chce go wylaczac :) Jakis dyskomfort psychiczno-fizyczny czuje jak przechodze z cichego na normalny :D
Zastanawiam sie czy ma jakis wyplyw na trwalosc elementow wykorzystywanie tegoz trybu...spotkal sie ktos z opiniami na ten temat?
Byla wzmianka chyba na forum ze to moze miec wplyw ale jakies potwierdzenie tej tezy? :)
Hej, korzysta ktoś z 24-105 f4 z+mk3? Interesuje mnie komfort pracy bez czynnych sensorów podwójnie krzyżowych. W tym momencie mam kilka jasnych szkieł, ze światłem powyżej 2.8. Wszystkie sensory działają i jest ok. Pytanie, czy bardzo odczuwalny jest brak sensorów podwójnie krzyżowych w przypadku pracy z obiektywem o świetle 4. Czy warto wydać tysiaka więcej i kupić 24-79 f2.8 i mieć jeden sensor krzyżowy czynny? Pozdro!
Kolejna rzecz mnie denerwuje w 5d3 oprócz słabego podświetlenia punktów AF. Wyświetlacz LCD. W plenerze, gdy mam założone przeciwsłoneczne okulary polaryzacyjne, na LCD nic nie widać. Początkowo myślałem że LCD padł - a tu całe światło odfiltrowane jest przez okulary. W 5d2 nie ma tego efektu. Trochę denerwuje, gdy przed sprawdzeniem czegoś na LCD każdorazowo trzeba ściągać okulary.
Robienie zdjec w okularach p. slonecznych ... niezłe.
obróc 5d3 pod innym kątem i będziesz widział ;)
Potwierdzenia nie ma jeżeli chodzi o wyciszenie. Jeszcze nikomu nie padł. Jednak gdyby nie miało to zrobili by jako norma a nie funkcja. To najprawdopodobniej mechaniczny myk i bedzie miał wpływ?
Niemożliwe - coś źle obracałeś. obrót wokół osi obiektywu powinna być zmiana co 90 stopni: nie widac/widac/nie widać/widać. Gorzej, jak polary wycinają np ekran w nawigacji lub wyswietlacz prędkosciomierza w aucie
wytnij z filtra polaryzacyjnego prostokąt 3,2'' i przyklej do piątki. powinieneś widzieć i będziesz mieć dodatkową osłonę :D
w przypadku okularów przeciw słonecznych z filtrem polaryzacyjnym