-
Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II
Po kalibracji będziesz miał prawidłowe adobe i srgb. Normalnie pracujesz w srgb i ustawiasz sobie tylko odpowiednią jasność. Tyle. Temat adobe i ustawiania windowsa pod niego daruj sobie, bo wtedy raczej na bank będzie kłamał w kolorach.
p.s co do kalibracji to polecam wynająć kogoś kto Ci przy okazji wyjaśni co i jak. Ja nie dawno kupiłem EIZO i zwariowałem od czytania tego wszystkiego. Przyjechał Pan, skalibrował, powiedział co i jak i tyle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
SX2461W ma bardzo wysoki poziom jaskrawości minimalnej. Jedynym sposobem "obniżenia" jest zwiększenie jasności tła.
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jak skalibruję monitor, to czy będzie poprawnie wyświetlał kolory zarówno w Adobe RGB i sRGB tylko w obciętej przestrzeni.
Skalibrowany może być w jednej przestrzeni. Jeśli ma być skorygowany do dwóch, to są dwie kalibracje. Problemem jest fakt, że tej generacji monitory nie mogą przechowywać osobnych nastaw do kilku scenariuszy i trzeba się zdecydować na jeden.
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Może jednak ustawić przestrzeń Adobe RGB tylko jak ustawić wszystko w Windows 7 tak aby kolory były poprawne.
Takie cuda tylko na Macu. W Windows nie będzie poprawnego wyświetlania w systemie na monitorze szerokogamutowym. Poprawnie będzie tylko w niektórych aplikacjach. To co na pulpicie i w programach systemowych będzie miało przewalone nasycenia.
-
Monitor szerokogamutowy i Windows to nie jest zbyt szczęśliwe połączenie. Wszystkie miniaturki w eksploratorze będziesz miał przesycone. Do przeglądania zdjęć polecam xnview z podpiętym profilem monitora.
-
Dziękuję za wyjaśnienie :)
Pozostanę w takim razie przy sRGB i "powalczę" z odpowiednim oświetleniem.
Co do kalibracji to mam namiar na "gościa" co się takimi rzeczami zajmuje i w poniedziałek będę do niego dzwonił.
-
Monitor skalibrowany w Adobe RGB :)
Cytat:
Zamieszczone przez
foggy_lad
Do przeglądania zdjęć polecam xnview z podpiętym profilem monitora.
Przeglądarkę zainstalowałem - dzięki, całkiem niezła. Miałem problemy z brakiem pliku msvcr120.dll, ale udało się naprawić.
Zdjęcia wyświetlane w LR, PS, Firefoxie i xnview wyglądają dobrze i tak samo więc jest chyba OK
Muszę sobie jeszcze zrobić wydruk próbny i porównać z monitorem.
-
Witam,
Kupiłem monitor Eizo sRGB niska półka licząc że podoła i jako przejściówka wystarczy, niestety kaszana totalna teraz i ja mogę mądrować się na forach "dołóż i kup coś lepszego ;) " ale nie do tego zmierzam.
Monitor odesłałem i jest opcja zakupu EIZO CG222W używany, 4.700h za 1400zł
Co myślicie, czy cena jak na ten rocznik nie jest przesadzona?
Na Allegro jest jeden za ok. 800 zł z 7.000h przebiegiem.
-
Każdy może być miną. Bez sprawdzenia trudno cokolwiek powiedzieć. Licznik fałszywe, nieznana przeszłość, oryginalność itp.
-
Tak na szybko zrobiona fotka ...przy kiepskim oświetleniu i kolorze ścian.Monitor jedynie odpalony , bez kalibracji, bo czekam na wykończenie pomieszczenia.
Roznica notbook - Eizo by bogdan l, su Flickr
Fotka zrobiona telefonem wiec i kolory i jakość nie podlegają dyskusji :)
Tak mniej więcej wygląda obraz z monitora z notebooka i obraz ten sam z Eizo.Pokazane jako zdjęcie ze strony do porównania jak wyświetla jeden a jak drugi.w tygodniu jak znajdę czas dam zdjęcia po obróbce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Tak na szybko zrobiona fotka ...przy kiepskim oświetleniu i kolorze ścian.Monitor jedynie odpalony , bez kalibracji, bo czekam na wykończenie pomieszczenia.
https://farm5.staticflickr.com/4790/...70da74e9_b.jpgRoznica notbook - Eizo by
bogdan l, su Flickr
Fotka zrobiona telefonem wiec i kolory i jakość nie podlegają dyskusji :)
Tak mniej więcej wygląda obraz z monitora z notebooka i obraz ten sam z Eizo.Pokazane jako zdjęcie ze strony do porównania jak wyświetla jeden a jak drugi.w tygodniu jak znajdę czas dam zdjęcia po obróbce.
Jaki to model?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Jaki to model?
Eizo CS2420.
-
Monitory - porady, problemy itd. część II
To oczywista oczywistosc. Laptopy przewaznie maja zbyt wysoka temp barwowa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
No właśnie, żeby zrobić taka fotkę, to nie trzeba Eizo kupować :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Eizo CS2420.
Przy tym laptopie wygląda jak 27".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
No właśnie, żeby zrobić taka fotkę, to nie trzeba Eizo kupować
Zdjęcie nie po to wrzuciłem żeby dyskutować o sztuce fotografi i jej wykorzystania przez kogoś.
Tyle razy na forum jest dyskusja o przewadze monitora graficznego nad każdym innym, więc może ktoś z was tych co robią te ..lepsze.. zdjęcia w końcu wrzuci tu swoje dzieła uwiecznione na tym lepszym sprzęcie.
Zrobiłem tom po to żeby osoby szukające wiadomości, przykładów , miały namacalny dowód jak to wygląda.I nie moim zamiarem jest wywoływać dyskusję o jakości MOJEGO zdjęcia, czy może kolorów ścian w tym momencie, czy światła które pada na monitory.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
No właśnie, żeby zrobić taka fotkę, to nie trzeba Eizo kupować
Fotkę jak to na nazywasz , fakt, nie trudno zrobić . Ale już ją przygotować do druku -----
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
...
Fotkę jak to na nazywasz , fakt, nie trudno zrobić . Ale już ją przygotować do druku -----
Pisząc "fotka" miałem na myśli zdjęcie monitorów, a nie ptaszka :)
Ogólnie zgoda. Na ale na zdjęciu podobna różnica wyjdzie między lapkiem, a jakimś LG za 500zł. Poza tym pozostaje zawsze problem do czego dopasowywać zdjęcia? Oczywiście, że druk jest najbardziej wymagający, ale jednak monitory wypierają z wolna zdjęcia drukowane, a kalibrować pod internet? Chyba trudna sprawa... ;)
-
Nikt tu nie ocenia jakości zdjęcia tylko sam fakt ze matryce laptopów w większości nie nadają się do pracy gdzie kolor ma znaczenie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Nikt tu nie ocenia jakości zdjęcia tylko sam fakt ze matryce laptopów w większości nie nadają się do pracy gdzie kolor ma znaczenie
Pełna zgoda, jednak widze pewien problem w sytuacji, kiedy wiesz, że wiekszośc odbiorców oglada Twoje zdjecie na ekranie takiego sinego laptopa. Co wtedy, pod co ustawiac kolory? :)
-
Tu nie chodzi o to co widzą a oto by błędy reprodukcji kolorów, ekspozycji czy jasności były jak najmniejsze podczas pracy nad obórką zdjęcia. Im lepszy monitor tym widzisz wszystko dokładniej i jesteś w stanie ustawić np. dokładnie balans bieli, czego na niebieskiej matrycy laptopa nie jesteś w stanie zrobić.
-
Moje zdanie jest takie. Zdjęcia robię dla siebie jako powiedzmy zaawansowany amator ?. Gdzieniegdzie coś tam pokazuje ?. Uważam że skoro inwestuje ciężkie pieniądze w obiektywy, body, filtry itp. To naturalnym jest fakt że przedewszystkim to JA chcę oglądać swoje zdjęcia na dobrym monitorze, i w sposób jak najbardziej wiarygodny móc na nie wpływać podczas ich edycji. A jeśli ktoś odbiera na tych samych falach co ja to też chce widzieć swoje/moje zdjęcia na dobrych, wiarygodnych matrycach i wtedy jesteśmy dogadani.
-
Panowie a co konkretnie będzie gorzej działać i na ile jest to dokuczliwe gdy wybierze się NEC do zadań biurowych jak niżej
*TiP* LED NEC EA244WMi 24'' 1920x1200 IPS Czarny (7175180069) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
w przeciwieństwie do serii PA?
Czy różnica jest odczuwalna gołym okiem dla laika czy tylko dla profesjonalisty?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fufatek
Panowie a co konkretnie będzie gorzej działać i na ile jest to dokuczliwe gdy wybierze się NEC do zadań biurowych jak niżej
Niedawno zakupiłem taki sam dla Małżowinki "poleasingowy", z przeznaczeniem do biura z nalotem ponad 6k godzin.
Da się ustalić ilość godzin w menu zaawansowanym, o czym pisałem.
Działa świetnie i tyle. Nawet chciałem go sobie zatrzymać, bo moim zdaniem fajnie wyświetlał kolory.
-
Ok, to ja powiem jak się zakończył mój problem z podpięciem domowego Eizo CS 2420. Dziś dotarł do mnie z Polski kabel DP to DP.To kabel 20 pinowy.I miła niespodzianka w końu nowy komputer ruszył na podpięciu go przez łącza DP dp monitora. Na poprzednim, który zakupiłem w tutejszym sklepie komputerowym, nie podawał sygnału. Dziś policzyłem piny w tym poprzednim - 19. Z tego wniosek, że Eizo przynajmniej ten model musi być podpęty kablem 20 pin. A już miałem obawy czy nie walnięte jest wejście w monitorze DP lub wyjście na karcie graficznej GTX 1050 Ti. Nawet dzwoniłem tam gdzie składali mi komputer , i też od razu zakupiłem tam w/w monitor , że oba dostarczę do sprawdzenia i ewewntualnie zostawię na reklamację. W takim razie nie czeka mnie cały proces sprawadzania karty, monitora, czy co gorsza reklamacja .
To tylko teraz, w przyszłym tygodniu , pozostanie mi kalibracjam monitora.
Sumując --- Eizo CS 2420 przy podłączeniu przez DP to DP musi być to kabel 20 pinowy....
-
Cenna uwaga. Ciekawe, czy NECi też tak mają ?
-
Przeglądając sieć trafiłem na wątek
https://mva.pl/viewtopic.php?f=27&t=...c415746108db1a
I niby wychodzi że --- Połączenia DVI i DP to takie same transmisje strumienia danych. Taka sama ilość danych w takim samym czasie, takim samym kablem./ tak to podsumował Tom01.
Ale nadal nie mogę zrozumieć tego - specyfikacja monitora Eizo -
Liczba odcieni szarości DisplayPort, HDMI: 1024 odcieni (z palety 65 tys. odcieni)
DVI: 256 odcieni (z palety 65 tys. odcieni)
Liczba kolorów DisplayPort, HDMI: 1,07 miliarda z palety 278 bilionów
DVI: 16,77 miliona z palety 278 bilionów
Tu liczby wg mnie -ale ja laik jestem w tym temacie- wskazują dużą przewagę odczytu i szarości i kolorów przez kabel DP to DP.
Choć powiem tak, jak przyglądam się zdjęciu wyświetlanemu przez kabel DVI-D czy kabel DP -moje oko nie zauważa różnicy . NO chyba że to jaka starcza wada już mnie dosięgła :) Moje oczy tych milionowych różnic nie wyłapuje:)
Albo ja źle interpretuję specyfikację.
-
A co to znaczy 1,07 miliarda z palety 278 bilionów czy 16,77 miliona z palety 278 bilionów? Że jednocześnie można wyświetlić maks 1,07miliarda lub 16,77 miliona kolorów?
Jeśli tak to chyba tylko teoretycznie, bo 16M pikseli nawet monitor 4k nie ma, więc jednocześnie i tak tylu kolorów nie da się wyświetlić, a paleta jest taka sama.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
A co to znaczy 1,07 miliarda z palety 278 bilionów czy 16,77 miliona z palety 278 bilionów? Że jednocześnie można wyświetlić maks 1,07miliarda lub 16,77 miliona kolorów?
I tego właśnie chciałbym się dowiedzieć bo lubię wiedzieć :)
-
Pieprzenie kotka przy pomocy młotka. Sorry, ale tych banialuków z ulotek o jakichś super-miliardach już nie trawię. Monitor z klasy cenowej poniżej ok 10 tys zł wyświetli 256 odcieni na każdy z kanałów RGB, czyli 16,77 mln odcieni. I tyle, więcej nie będzie choćby napisali nie wiem ile zer. Teraz pytanie dlaczego i skąd te machinacje. Otóż nie wyświetli bo ma matrycę sterowaną słowem 8 bitowym. A 8 bitów to 2^8. Koniec pieśni. Po co miliardy w ulotkach? Bo to lepiej wygląda. Monitor faktycznie przyjmie 10 bitową informację o kolorze ale to nigdy nie trafi na ekran.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Ok, to ja powiem jak się zakończył mój problem z podpięciem domowego Eizo CS 2420. Dziś dotarł do mnie z Polski kabel DP to DP.To kabel 20 pinowy.I miła niespodzianka w końu nowy komputer ruszył na podpięciu go przez łącza DP dp monitora. Na poprzednim, który zakupiłem w tutejszym sklepie komputerowym, nie podawał sygnału. Dziś policzyłem piny w tym poprzednim - 19. Z tego wniosek, że Eizo przynajmniej ten model musi być podpęty kablem 20 pin. A już miałem obawy czy nie walnięte jest wejście w monitorze DP lub wyjście na karcie graficznej GTX 1050 Ti. Nawet dzwoniłem tam gdzie składali mi komputer , i też od razu zakupiłem tam w/w monitor , że oba dostarczę do sprawdzenia i ewewntualnie zostawię na reklamację. W takim razie nie czeka mnie cały proces sprawadzania karty, monitora, czy co gorsza reklamacja .
To tylko teraz, w przyszłym tygodniu , pozostanie mi kalibracjam monitora.
Sumując --- Eizo CS 2420 przy podłączeniu przez DP to DP musi być to kabel 20 pinowy....
Jesteś zadowolony z tego monitora? Zastanawiam się właśnie nad zakupem dla siebie monitora do fotografii. Wchodzi na to, że to chyba jedyny rozsądny (tani) model.
-
Ze niby cs2420 [emoji23]
To w tej cenie lepiej kupic Ea 275 wmi
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szymkowski
Jesteś zadowolony z tego monitora? Zastanawiam się właśnie nad zakupem dla siebie monitora do fotografii. Wchodzi na to, że to chyba jedyny rozsądny (tani) model.
Trafnie zauważone - jedyny . Ja chciałem Eizo i kupiłem go sobie.Inni może wolą Nec, albo inne firmy.Jest tyle do wyboru że każdy znajdzie coś dla siebie. Mi w domu był potrzebny względnie nie duży monitor .Kolega zrobił mi kalibrację.Po tym czasie mogę powiedzieć jedno - szkoda ze tyle zwlekałem z kupnem do domu monitora graficznego.Do tej pory w domu używałem notebooka toshiby, nie było jakoś czasu zająć się tym tematem.W studio gdzie się bawię fotografia produktową używamteż Eizo 27 " , wiec jakoś w domu nie widziałem potrzeby kupowania .W końcu się zdecydowałem i zakupiłem. Polecam za te pieniądze ten model monitora.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Ze niby cs2420 [emoji23]
To w tej cenie lepiej kupic Ea 275 wmi
Dlaczego lepiej?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szymkowski
Dlaczego lepiej?
Bo ma mniejsze bledy, wieksza rozdzielczosc i przestrzen robocza. Poza szerszym gamutem cs2420 nie ma niczego czym moglby konkurowac.
Poszerzony gamut za to w fotografi jest potrzebny jak motocyklowi wioslo, a w windowsie niesie szereg problemow z jego poprawna obsluga.
-
A sprawa kalibracji i wyświetlania kolorów?
Czy matryca w NEC-u nie jest gorsza?
Sam teraz stoję przed wyborem dobrego monitora do fotografii dlatego zbieram wszelkie opinie i informacje.
Chyba, że mówimy o wersji Color Tuned?
https://www.graficzne.pl/p15398,nec-...librowany.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szymkowski
A sprawa kalibracji i wyświetlania kolorów?
Czy matryca w NEC-u nie jest gorsza?
Sam teraz stoję przed wyborem dobrego monitora do fotografii dlatego zbieram wszelkie opinie i informacje.
Chyba, że mówimy o wersji Color Tuned?
https://www.graficzne.pl/p15398,nec-...librowany.html
Ct czy zwykły to nadal ta sama baza monitora. Jesli ktos sobie go ogarnie to jest bez znaczenia.
W foto szeroki gamut jest niepotrzebny.
Matryca nie jest gorsza. A skoro monitor ma mniejsze bledy reprodukcji niz wspomniane eizo to...
Takze prosze popatrzec pod katem pracy a nie zwracac uwage na producenta.
-
Nie znam się na monitorach graficznch dlatego pytam co jest lepsze i co warto kupić. Do tej pory myślałem, że Eizo będzie najlepszym wyborem. Jednak NEC podoba mi się ze względu na rozdzielczość i rozmiar. Z drugiej strony własnie kolega polecił mi Eizo ze względu na gamut...
Inna sprawa, że na FB (grupa canon-board) polecali Nec-a ale tylko z Color Tuned. Ty zaś tutaj piszesz, że to wszystko jest o kant ... i bądź tu mądry ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szymkowski
Nie znam się na monitorach graficznch dlatego pytam co jest lepsze i co warto kupić. Do tej pory myślałem, że Eizo będzie najlepszym wyborem. Jednak NEC podoba mi się ze względu na rozdzielczość i rozmiar. Z drugiej strony własnie kolega polecił mi Eizo ze względu na gamut...
Inna sprawa, że na FB (grupa canon-board) polecali Nec-a ale tylko z Color Tuned. Ty zaś tutaj piszesz, że to wszystko jest o kant ... i bądź tu mądry ;-)
To nie tak. Szeroki gamut nie jest w foto do niczego potrzebny. Wiekszosc labow to sRGB, ludzie ogladajacy foty tez w wiekszosci maja normalnogamutowe monitory. Szeroki gamut powoduje za to czesto sporo problemow zwlaszcza w windowsach. Temat rzeka.
Color tuned to akcja w ktorej monitory Z pudla poddawane sa "kalibracji" dodawany jest program svII i 5 lat gwarancji oraz naklejke na monitor i certyfikat.
Ja potrafie sobie monitor ogarnac wiec wersja ct nie jest mi do niczego potrzebna. Monitory te sie prawie nie psuja. Jesli wytrzyma 3 lata to jest duza szansa ze i 5 sobie poradzi
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Monitory te sie prawie nie psuja. Jesli wytrzyma 3 lata to jest duza szansa ze i 5 sobie poradzi
Mojemu Eizo S2231W za dwa miesiące stuknie okrągłe 10 lat...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Ct czy zwykły to nadal ta sama baza monitora. Jesli ktos sobie go ogarnie to jest bez znaczenia.
Nie tak bardzo bez znaczenia: https://monitory.mastiff.pl/faq/question/id/336
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Oj bylo o to juz tyle bicia piany ze szkoda to znowu wałkować i tutaj. Wiemy, ze Pan sprawdza te monitory dokladnie, ale ile sprzedawcow tak robi??
Wiadomo ze mozna trafic na sztuke lepsza i gorsza a kupujac gdzies fabryczny nie wiemy co tam bedzie. Ale sadze ze rzadko trafiaja sie sztuki ktore az raza o oczach. U Pana przewija sie tego duzo wiecej to i opinia jest bardziej miarodajna. Osobiscie troche tych monitorow juz mialem na warsztacie (ale to pewno maly procent tego co Pan)i nigdy nie wystepowaly zadne problemy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Wiemy, ze Pan sprawdza te monitory dokladnie, ale ile sprzedawcow tak robi??
Nie chodzi tylko o sprawdzanie, a modyfikację monitora. Sama kalibracja seryjnego nie wyciąga z tej serii pełni możliwości.
-
Dlatego mowie, ze jesli ktos potrafi to sobie poradzi.
Dla jednego bledy na poziomie delta E<2 bedzie super a inny chce by w granicy bledu pomiarowego [emoji3]
-
Cześć,
Czy możecie mi polecić jakiś monitor zewnętrzny do nowego macbooka pro? Dotychczas używałem Della 2414H ale mac twierdzi, że to telewizor i puszcza sygnał Ybr cośtam zamiast RGB. Interesuje mnie najtańsza możliwa opcja do obróbki zdjęć, która będzie działać poprawnie z wyjścia thunderbold/USB-C maca.
-
Problemy z HDMI są znane. Tego złącza trzeba unikać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Cześć,
Czy możecie mi polecić jakiś monitor zewnętrzny do nowego macbooka pro? Dotychczas używałem Della 2414H ale mac twierdzi, że to telewizor i puszcza sygnał Ybr cośtam zamiast RGB. Interesuje mnie najtańsza możliwa opcja do obróbki zdjęć, która będzie działać poprawnie z wyjścia thunderbold/USB-C maca.
Można to obejść ale trzeba trochę pogrzebać w macOS:
Force RGB mode in Mac OS X to fix the picture quality of an external monitor – Mathew Inkson
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Dzięki. Jest to jakieś wyjście ale najpierw spróbuję z kablem USB-C - > Display Port. Ostatecznie i tak planuję niedługo kupić nowy monitor.
-
Czy znajdzie się chętna dusza do pomocy w opanowaniu NIEINTUICYJNEGO zestawu CS230+color navigator+kalibrator?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Czy znajdzie się chętna dusza do pomocy w opanowaniu NIEINTUICYJNEGO zestawu CS230+color navigator+kalibrator?
Ale tu nie ma nic trudnego. W razie co pisz
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Ale tu nie ma nic trudnego. W razie co pisz
Np. nie mogę znaleźć jak zrobić dwa profile - jeden na światło dzienne, jeden na światło sztuczne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Np. nie mogę znaleźć jak zrobić dwa profile - jeden na światło dzienne, jeden na światło sztuczne.
Nie do konca wiem co znaczy dzienne i sztuczne. Stanowisko powinno byc powtarzalne. Mozna ustawic jaskrawosc monitora do pracy w dzien i wieczorem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Nie do konca wiem co znaczy dzienne i sztuczne. Stanowisko powinno byc powtarzalne. Mozna ustawic jaskrawosc monitora do pracy w dzien i wieczorem
Chodzi mi o to, że jak pracuję w dzień i światło wpada przez okno to jest inne niż wieczorem przy oświetleniu sztucznym :-)