Mi te klamki nie przeszkadzają :-)
Wersja do druku
Mi te klamki nie przeszkadzają :-)
fakt, basala - różowa gumka w okolicach mocnego punktu przyciaga wzrok.. ;-)
co do klamek - cs5, kilka ruchow i nie ma klamek (ponoc? nie probowalem)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
btw, micles - z Twojej strony fajny kadr, swiatelko tam gdzie Ala pali papierosa:)
Wyprzedzasz fakty - ta miała być następna :D
033.
Przez to zamknięcie wątku już się gubię co wrzuciłem, a co nie. Kolejny materiał, sprzed dokładnie 3 tygodni :
Smooth Festival
034.
035.
036.
037.
038.
039.
Ładnie jest.
31 bardzo mi sie podoba łagodne switało, takie jak lubie, zdradzisz cos wiecej:)?
Świtało, świtało, ale sorki - nie pamiętam. Na pewno jedna lampa po prawej, sugerując się cieniem od zasłony. Miałem wtedy DIY disha i DIY softboxa, po odbiciu w oku w fullres wygląda bardziej na disha. Pamiętam również, że drugie światło ustawiałem przy lewej zasłonie, ale to chyba nie przy tym zdjęciu.
Moim zdaniem, o ile przejawiasz dość duży talent do bycia dobrym i uważnym krytykiem, o tyle sam aparatu nie powinieneś dotykać ... 156 stron galerii i ani jednej dobrej foty ...
Ostatnie zdjęcia to już w ogóle żenada.
Miło mi, że masz jakieś zdanie o moich zdjęciach. Proponowałbym jednak podeprzeć je konkretnymi przykładami błędów, które popełniłem, bo inaczej opinia taka spływa po mnie jak po kaczce.
Kolejna pani :
040.
041.
042.
043.
044.
045.
Proszę bardzo:
040 - nierówne kolory i ilość płynu w kieliszkach, różna odległość między czaszą kieliszka a stołem, odblask na sukience
041 - leci na lewo, ale widocznie mogłeś być tylko z prawej strony, w kieliszku po lewej dwa światła, w tym po prawej tylko jedno
042 - nierówna winieta, brzydko wygięty kciuk, brak ostrości
043 - ucięte wzory na sukience, ucięte biodro, leci na lewo
044 - mogłeś faceta przy klawiszach poprosić o wyjęcie papierka po batonie z kieszeni? odwraca uwagę, poza tym to fatalne światło pod nutami, brzydka prawa ręka
045 - artystka zasłania ręką gryf gitary, pupą pudło drugiej gitary i w dodatku ma kompletnie nienaturalnie wygięte kolano, no i ma zbyt długą sukienkę, o tym co jest w lewym dolnym rogu nie wspominam z litości
niestety, musisz popracować dalej :-)
Od razu lepiej się czyta. Na niektóre rzeczy (długość sukienki, rozmieszczenie kieliszków i ilość płynu w nich, papierek po batonie) nie miałem wpływu. Z resztą uwag (oprócz tego, że coś "leci" - jakby w zdjęciach koncertowych było cały czas prosto, to znudziłoby się po 3 zdjęciach) ośmielę się zgodzić. Już dawno nie widziałem tak sensownego (ale pewnie i tak trochę ironicznego) komentarza do moich zdjęć. Dzięki!
Przepraszam, dopiero zaczynam w fotografii i duzo sie ucze, czytam, ale to co Pan napisal doprowadzilo mnie do ataku smiechu mieszanego z niedowierzaniem.
Rozumiem komentarze o kadrowanie, ostrosc, barwe, no cokolwiek, ale o zbyt dluga sukienke czy zle wygiety kciuk?!
To jak jakby miec pretensje do calego swiata, ze woda jest mokra!
Sa rzeczy na ktore Micles nie ma zadnego wplywu, a ich poprawianie w Photoshopie byloby mozolna i bezsensowna praca.
No offence
Pozdrawiam
Marek
PS. Czy moglbys mi powiedziec jak uzyskujesz tak niesamowita ostrosc? Czy to sprawa obiektywu czy duzo poprawek w Photoshopie?
To wcale nie jest niesamowita ostrość. Głównym czynnikiem wpływającym na to, że wydaje ci się, że jest ostro, jest dobre wyostrzenie zdjęcia po pomniejszeniu. Polecam zagłębić się w wypociny Janusza Body, naszego forumowego speca od teorii : http://canon-board.info/showthread.php?t=19955
Krótko o moim workflow w aspekcie ostrości:
1)Wszystko zaczyna się od 5d2 + Samyang 14 2.8/C 35L/C 70-200 2.8L, najczęściej przysłona maksymalnie otwarta, zatem mogłoby być ostrzej. Fotografowane zawsze w RAWach.
2)Zgranie zdjęć na komputer, selekcja, zaimportowanie RAWów do Lightrooma, obróbka globalna w Lightroomie. Wyostrzanie na 0, odszumianie w zależności od zastosowanego ISO : przykładowo dla 100 odszumianie w kolorze na 10, dla 1600 25-35.
3)Eksport do TIFF 16bit ProPhoto
4)Obróbka lokalna w Photoshopie
5)Konwersja do 8bit sRGB i zapis do JPGów
6)Pomniejszenie do 800pix po dłuższym boku i wyostrzenie akcją Janusza Body.
Dziekuje serdecznie za odpowiedz. Jutro pstrykne pare fotek i przetestuje jak to wychodzi :) Jesli cos pokrece, to moglbym liczyc na mozliwosc ponudzenia pare minut na PM?
Dziekuje i koncze by nie off-topowac
Pozdrawiam
Marek
Jeżeli będzie to bardzo konieczne, to ewentualnie tak, ale wszystko idzie znaleźć w internecie. Wystarczy umieć sformułować odpowiednie zapytanie dla wujka google. Mogę poratować jeszcze jednym wątkiem : http://canon-board.info/showthread.php?t=46237
046.
047.
048.
049.
050.
051.
052.
No, koncertówki nieźle Ci wyszły.
Przynajmniej tą tematykę już od biedy umiem zrobić na średnim poziomie, bez większego kombinowania. Sam koncert jest z tych wyższych rangą, więc na scenie było dużo dobrego światła, co też się przyczyniło. No i 3200 w piątce - często forsowane na +1,5EV i nadal przyjemne szumy!
Jedyne co irytowało to to, że scena była wysoko, przed nią kamera na wózku na szynach (kolejne pół metra dalej od "tafli" sceny), a dziury między odsłuchami wąskie :D
No i tylko po 3 utwory z każdego zespołu, ale do tego jestem przyzwyczajony.
No i 70-200 swoje też zrobiło.
No, 70-200 to już swoje robi od 2 lat :D To taki must-have. Dla wszystkich bez wyjątku. Powinni dawać jako kit.
Zdjęcia ładne, kolorki też, ciekawe kadrowanie - nie takie pospolite.
Rozumiem, że 70-200 z IS?
Nah. IS jest tylko dla słabiaków :D
A tak na serio, to przydałby mi się może w niespełna 1% zdjęć, które robię z 70-200. Reszta z nich to albo coś, co rusza się na tyle, żeby przy 1/100 (który to czas jest dla mnie gwarancją nieporuszonej foty (jednej z trzech w serii :D) na 200mm) już się rozmazać i używanie ISa byłoby bezsensowne, albo nie rusza się na tyle, że mogę użyć statywu. Oczywiście mówię cały czas o sytuacjach, w których oświetlenie jest na poziomie 1/100 2.8 iso1600+ (bo takie to raczej rzadko).
053.
054.
055.
056.
057.
058.
059.
060.
061.
062.
057. Ale ten Jackson się elegancki zrobił... ;)
Ostatnie 5 "leci" (tzn. nie leci, ale wiadomo o co chodzi) w tą samą stronę, dziwnie to wygląda :D
056. bardzo fajne
060. wąż patrzy w złym kierunku
Po co ten operator kamery?
Uwieńczenie serii :
063.
064.
065.
066.
067.
Koncertowe bardzo fajne, 042 i 044 syfy na matrycy, brudne szklo czy cos innego? Jesli tak jak piszesz robisz na pelnym otworze to az dziwne ze wyszly.
063 Fajne, a nastepne to nie wiem po co wstawiales.
Wiem, że wolisz krytykę negatywną, ale...
063 i 064 to śliczne, pełne emocji zdjęcia. Bardzo się cieszę, że wreszcie pokazujesz emocje na zdjęciach. Bardzo podoba mi się bokeh na 063
067. "...pośród ogrodu siedzi ta królewska para..."
Z "uwieńczenia serii" najbardziej podoba mi się 065.
To ja jestem słabiak, mi trudno zrobić nieporuszone zdjęcie przy 1/100 na 200mm, z moją ręką bez stabilizacji muszę się trzymać zasady: dł. ogniskowej=min. czas naświetlania.
Optymalnym czasem, żeby nie rozmyć ruchu też jest dla mnie ok. 1/100, ale co z tego, że poruszę więc IS byłby użyteczny.
Chyba, że zastosować naturalną stabilizację - 1-2 setki i zestaw już tak nie drży :lol:
Dla porównania mam 18-200IS i bez większych problemów udaje mi się zrobić w miarę ostre zdjęcie - jak na to szkło, na 200mm (320mm crop) przy 1/30.
W 56 super by było jakby światło było centralnie za postacią - aureola. Koncertowe ogólnie super.
Z ostatniej serii i tak 35-ka pozamiatała wszystko.
Z ostatniej serii fajne jedynie 063. Reszta to chyba jakieś nieporozumieni, 067 zwłaszcza, ciemne, bez sensu kadr, moment też żaden tak naprawdę.
066 - zobacz obwódkę karku pani na pierwszym planie...
Koncertowy set bardzo mi się widzi :)
Nie ruszane w PSie, prosto z LR. Nie zauważyłem po prostu. Jakbym widział, to może bym poprawił ^^
A to jakaś różnica? W LR też jest fill light i można za mocno przejechać w prawo :)
Jestem pewien, że byś poprawił ale jak się okazuje można nie zauważyć takich (dużych IMO) obwódek a co dopiero pierdół o które się niektórzy czepiają, prawda? ;)
Spoko, podobają mi się Twoje foty (w większości ;))
Chciałem tylko zwrócić uwagę, że zawsze może coś umknąć i tyle.
Kamieniami nie . Przynajmniej nie w tych, którzy noszą imię i nazwisko mojego syna ;)
EDIT: Coś mi zjada wyrazy przy cytowaniu... :(
Jn 14,6.