Nawet pasuje 15-85 = 24-135 - na APS-C nie ma chyba ani jednego szkla z taka ogniskowa, jedynie na FF.
Wersja do druku
Nawet pasuje 15-85 = 24-135 - na APS-C nie ma chyba ani jednego szkla z taka ogniskowa, jedynie na FF.
Niedawne plotki mówiły o tym (nikt jakoś w to nie wierzył), że kitem do pełnoklatkowego 7D będzie 28-135 IS.
15-85 na APS-C Canona to 25.5-136 na FF, więc trochę gorzej niż 24. U nikona i sony już 16 to odpowiednik 24
15x1.6=24...
Przekonanie stąd, że nikkor 35/1.8 to hit sprzedaży. Myślę, że nie bezpodstawnie - świetny optycznie, mały, TANI (800-900zł). A tak, jeśli chcemy klasycznie 50 w cyfrze musimy brać albo 28/1.8 (nic do niego nie mam, ale drogi trochę i trudno go dostać) ablo Sigmę 30/1.4 (a tu wiadomo - "różny" AF i cena taka jak C28/1.8 ).
Z ta niedostepnoscia 28 1.8 to jakis mit. Od reki ciezko dostac to fakt (choc mi sie udalo), ale nie demonizujmy, tragedii nie ma.
Co do ceny to fakt, mogl by byc w okolicach 50 1.4/85 1.8 czyli 1500-1700 zl. Ale jednak czym szerzej tym drozej zwlaszcza jak jest jasno, a wiec te 2000 to moim zdaniem nie tragedia. Ale wiecej bym nie dal.
BTW: Ostatnio ceny troche niby drgenly, widzialem na ceneo 28-ke za 1910,- tyle tylko, ze dostepnosc wirtualna w tym sklepie.
Nikon 35/1.8 to nie taki hit jakby się mogło wydawać, bardzo dużo osób decyduje się jednak na 35/2 głównie ze względu na to iż 35/1.8 nie kryje fx-a , cena na to szkło jest w tej chwili bardzo dobra - około 800zł brutto choć myślę że jeszcze trochę poleci w dół. Canon raczej nie zdecyduje się na taką stałke pod cropa ale odświeżenie 35/2 o usm, nowe powłoki itp byłoby bardzo pożądane ;)
Bez sensu, widziałem w necie obok siebie /2 vs /1.8 i b. mi przypadło do gustu /1.8 mimo, że to konstrukcja ciemna (wiem, jestem zboczony) i plasticzana (czytaj budżetowa).
Na D200 daje przepiękne kolorki, jednak Sigmiok jest równie ostry wide open (D90, D80) a na 1.8 to już tnie papier.
Nowe szkła - chyba nie było:
ef-s 15-85 IS USM
ef-s 18-135 IS - srebrzanka/pszczółka Maja/Tamron ;) bo brak USM
$800 za pierwsze, $400-350 za drugie (Nikkor 350, ale Canon zawsze golił na ef-s'ach)
Czyżby?:
Cytat:
Zamieszczone przez CanonRumors
19 punktow AF? chca sobie strzelic w noge? wlasciwie to nie rozumiem, jezeli to APS-C to dlaczego nie jako 60D?
8 kl/s, 19 punktów AF, 100% kadru - to będzie pro crop niszczący D300s:)
Chyba, że sam Siebie zniszczy ceną :-)
Ciąg dalszy nowych lensów:
15-85:
18-135:
Źródło:
http://translate.google.co.uk/transl...6safe%3Dactive
Teraz się modlę aby 15-85 dawał radę
No to się układa w logiczną całość ;).
Ktoś zna te krzaczki?
Ale aparat na plakacie to nie jest ten sam co tu (brak przycisku M-fn):
EDIT: Choć nie jestem pewien, bo wydawało mi się, że był na tej samej płaszczyźnie co spust...
Z czym to coś (7d) ma konkurować ? Z d300s. Po jaką cholerę ? Niech wreszcie wypuszczą FF z takimi możliwościami to z nimi pogadam :) (wiem, wiem, są 1-ki, nawet jedną mam :) ). Chyba, że przetestują jakieś ciekawe rozwiązania w tym cropie i potem zapodają w FF.
Ja obstawiam cene startową 4000-5000 // body... :roll:
No cena będzie kluczowa.
Jest to dość ciekawa sytuacja, bo chyba pierwszy raz Canon tak mocno uderzy bezpośrednio w konkurenta.
Może żegnają się APS-H. Jeżeli ta specyfikacja jest prawdziwa to ta puszka jest bardzo mocna:
Cytat:
18 Mpix
8 kl/s
63 strefowy pomiar
2 x Digic 4
100% celownik
ISO 6400
19 AF
Full HD
poziomica
Zapowiada się nieźle. Jeżeli będzie gdzieś za 5k PLN to łykam od razu.
19 krzyżowych 8).
BTW (patrzcie na datę:D ):
http://www.fotografuj.pl/News/Canon_...ych_UPC/id/930
5000 zł? oj, jak taka puszka wyjdzie to minimum będzie na starcie 9000 zł jak nie wiecej
kto wtedy bedzie 1D kupowal? chyba nikt, moj uzywany 1D mark III bedzie nic nie wart
To będzie całkiem niezła pucha dla sportowych no i do reporterki w zasadzie też. Mogliby wypuścić jednak coś FF dla studyjnych, nie kosztującego tyle co 5DII. Bez filmów i innych pierdół, chociaż te filmy to już chyba powoli robi się standart w DSLR.
Mam wrażenie że Canon wprowadzając nową linię - 7D - chce zastąpić nią 1D, który od tej pory będzie szedł w kierunku ujednolicenia do FF i dużej matrycy i stanie się puchą studyjną a 7D będzie puchą czysto reporterską.
Tyle że ten aparat powinien się nazywać 60D, a nie 7D i to mi tu zupełnie nie pasuje.
Za drugą siódemką (w prawym górnym rogu) odcięto małe, niepozorne "s"... 8-)
Link do newsa
Link do źródła
No cóż, wygląda na to, że Canon niczym nie zaskoczył. Po zdjęciach obiektywów widać, że raczj będziemy mieli doczynienia z ASP-C. Szkoda... fajnie by było w końcu zobaczyć przystępnego cenowo FF.
moze to wydruk do pociecia dopiero, a spyfotka zrobiona w jakiejs drukarni.
napewno nie do pociecia bo w ogole nie zgadzaja sie odlegloci miedzy napisami a rysunkami itd.
Mnie zaciekawiło to info. Czekałem na jakieś wieści na temat nowości, bo czaję się niedługo na jakiś sprzęcik, a domniemane parametry wyglądają ciekawie. 8kl/s, wiecej pol AF, pokrycie wizjera 100%. Ciekawi te 18mpix, jak to będzie przy tak malej matrycy jak aps-c (jezeli to wogole ona bedzie)
Jeżeli miałoby to być coś pomiędzy 5D a 50D to trzymam kciuki, żeby jak najwcześniej ukazało się info od Canona, a potem jakiś pierwszy test.
Z tą matrycą faktycznie, mogłaby wyjść nieco tańsza FF w cenie nieco droższej niż 50D, ale cóż...
Cena też może być dość ciekawym pytaniem, czy bliżej bedzied do 50D czyli te 5000 czy 7000zl - 'troche' mniej niz 5DMkII.
Powiedzcie tylko - chce sie tylko upewnic, jakby to była matryca APS-H to obiektywy z APS-C podchodza? Beda winietować...bo z tego co pamiętam do 1D tez trzeba było mieć szkiełka FF, ale mogę się mylić - temat FF jest dla mnie narazie odległy, stad wybaczcie pytanie.;)
BTW: jakby co to temat tez jest drazony w topicu o plotach:
http://canon-board.info/showthread.php?t=39209&page=160
Ale stron się narobiło od razu :D
Ogólnie już napisałem w temacie ktory sie utworzył na temat 7D , ale dodam jeszcze, że problemem nie jest wyrukować plakat i zrobic mu zdjecie poruszone :)... oby byl to rzeczywiscie zgodny z prawda fakt, ze to plakat reklamujacy 7D i w takiej specyfikacji i ze wyjdzie niedlugo :)
mnie wygląda na fake. Ten korpus na zdjęciu przypomina prezentowany tuż przed wprowadzeniem 5d mkII. Niewiem czy jasno się wyrażam, chodzi o to,że te zabawy z księżycem wynurzającym się wyglądały dokładnie jak na tym zdjęciu 7d.
Tak jak napisałem w tamtym temacie: nie problem stworzyc plakat, wydrukowac i zrobic jego poruszone zeby wygladalo w stylu spy photo :)
Ale..pozyjemy, zobaczymy...
Jeżeli to będzie APS-C to ja jestem zawiedziony.
Liczyłem, z pewnością nie sam, że pojawi sie opcja kupienia FF tańszego od 5dmkII.
Miałem co do tego ogromne nadzieje, po tym jak w G11 zmniejszyli liczbę pikseli w porównaniu z poprzednikiem, liczyłem na kolejną dobrą decyzję firmy.
Zadziwia mnie Sony, które w tak krótkim okresie czasu zrobiło gigantyczny skok w przyszłość jeżeli chodzi o DSLR i oto mamy niedługo sie pojawia Alfa 850 FF który musi kosztować poniżej 8k bo A900 tyle kosztuje. Dodajmy jeszcze do tego szkła Zeiss-a i Sony zaczyna kusić
A rok temu kiedy wybierałem pierwszą lustrzankę miałem dylemat między 450d/30d/SonyA300 i Sony odrzuciłem bez większego zastanowienia.
1800 to 18mpix zapisane po chinsku. 8fps i 63 segmentowy pomiar swiatla.
FF nie będzie na 90% (chociaż było by miło). Jedyne co może być nie-cropowe to APS-H. I jeśli będzie APS-H + te 8kl/s, a cena między 5D a 50D to będę myślał, oj będę...
@Edit: A może to wszystko ściema i będzie FF za 2k$... ;) Takim czymś Canon by pozamiatał, ale jednocześnie stracił dużą część chętnych na 5D.
@Edit2: Jest już temat "Co nowego u Canona [plotki]" i te posty powinny się tam znaleźć.
@Edit3: W APS-C nie wierzę... Za dużo mpx... W APS-H też nie. Z przenieśli by z "jedynek"? Cholera, co to za ustrojstwo może być? Może będzie x2 jak w Oly, z myślą o łowcach zwierzyny, co by extendera nie musieli kupować? ;)
z takim wizjerem jak na zdjeciu to tylko apsc. apsh nie dadza bo 1d3 bylby "lekko" zagrozony.
kicha tak czy inaczej.
Każde wyjście jest złe. FF - uderzą w 5d, APS-H - uderzą w jedynki, APS-C - kolejna pucha z upakowanymi mpx.